Inici Societat El programa preventiu del càncer de mama a l’Anoia creix en participació

El programa preventiu del càncer de mama a l’Anoia creix en participació

COMPARTIR

Coincidint amb el Dia Internacional contra el càncer de mama, el passat 19 d’octubre, l’Oficina de cribratge de càncer de mama situada a l’Hospital d’Igualada ha fet balanç i destaca una lleugera remuntada en la participació del Programa de Cribratge de càncer de mama a la comarca de l’Anoia.

Si bé el programa, promogut pel Departament de Salut, aleshores gestionat per l’Institut Català d’Oncologia, es va iniciar a l’Anoia l’any 2001. Al 2006 va augmentar la participació d’un 40 % a un màxim del 88% l’any 2013.

Al 2014, però, va fer una davallada fins arribar al 77 %, remuntant-se al 82% el passat 2015. Aquest darrer 2016, tot i que les dades encara són provisionals, ha pujat lleugerament i han participat gairebé un 80% de les dones invitades.

La detecció precoç del càncer de mama pot reduir la mortalitat entre un 25 i un 30%, tot i això a l’Anoia encara un 15% de dones invitades al programa no venen a fer-se la mamografia.

El càncer de mama és el més freqüent entre les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l’edat. La majoria de casos solen donar-se per sobre dels 50 anys, ja que és una malaltia poc comú abans de la menopausa. El programa de cribratge o detecció precoç permet detectar, amb una mamografia (radiografia de mames), tumors tan petits que inclús no són palpables. No és recomanable que l’únic mètode de detecció precoç sigui l’autoexploració de les mames. La supervivència en estats inicials se situa al voltant del 85%.

L’àrea d’influència de l’Anoia s’organitza en 9 àrees bàsiques: Calaf, Anoia rural, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Capellades, Piera, Igualada Urbà i Igualada Nord, amb una població diana d’11.584 dones. L’àrea bàsica amb més participació l’any 2016 ha estat la de Vilanova del Camí amb un 84%, mentre la que menys índex de participació ha resultat tenir és la de Piera.

Les cartes per invitar a les dones d’entre 50 i 69 anys a fer-se una mamografia gratuïta, s’envien aproximadament amb un mes d’antelació a la cita i l’interval entre fer-se la mamografia i l’enviament dels resultats és d’una setmana.

Com funciona el Programa de detecció precoç 

Totes les dones entre 50 i 69 anys reben una carta en què s’invita a participar en el Programa. En aquesta carta es detalla el dia, l’hora i el lloc per realitzar la prova. Si aquest dia i hora no va bé, la senyora pot telefonar a l’oficina d’Igualada (tel. 93 807 55 50) i gestionar el canvi com més li convingui. És important també, en el cas que la senyora ja es faci habitualment les mamografies en algun altre centre, es posi en contacte amb l’oficina per fer-ho constar. I al contrari, si una dona amb aquesta franja d’edat viu a l’Anoia i no ha rebut mai una carta de l’Oficina de Cribratge de Càncer de Mama, també es posi en contacte per notificar-ho doncs poden haver errors en les dades registrades com pot ser el domicili.

Al cap d’uns dies d’haver realitzat la prova, si no es detecta cap anomalia, la dona rebrà els resultats al seu domicili. Si pel contrari, es detecta alguna alteració, els professionals es posaran en contacte per telèfon per concertar una visita amb els especialistes el més aviat possible. Normalment es procedeix a realitzar més proves diagnòstiques que sovint descarten que es tracti d’un càncer, però tot i això, és importantíssim fer-ho a temps.

FER UN COMENTARI

*