Inici Societat L’Hospital d’Igualada aplica un sistema pioner per monitoritzar en temps real els...

L’Hospital d’Igualada aplica un sistema pioner per monitoritzar en temps real els moviments dels pacients de la UCI

COMPARTIR

L’Hospital Universitari d’Igualada s’ha convertit en el primer de l’Estat en aconseguir una monitorització constant de les posicions i moviments dels pacients de la UCI. Això s’ha aconseguit gràcies a l’adquisició d’uns llits d’última generació -amb una inversió de 200.000 euros- que permeten connectar-se a la xarxa i transmetre informació en temps real al control d’infermeria. La directora d’infermeria del centre, Tijana Postic, explica a l’ACN que aqueta tecnologia permet «humanitzar l’estada dels pacients» a la UCI, ja que, a través de la monitorització de diferents paràmetres, es redueixen les entrades del personal a les habitacions, es racionalitza l’ús de les baranes de seguretat i calen menys contencions per prevenir caigudes.

Per l’Hospital d’Igualada aquesta fita suposa un «pas endavant» en la seguretat per als pacients, segons explica Tijana Postic. En concret, el centre ha comprat un total de 12 nous llits, una desena amb matalassos d’aire i dos de viscoelàstic. La inversió ha estat de 216.590 euros i asseguren que és un projecte que es pot exportar a altres àrees del centre.

La directora d’infermeria relata que la monitorització els permet, entre d’altres, el control del pes del pacient, l’angle d’inclinació de l’espatller, la posició de les baranes de seguretat o el control del temps que el pacient passa al llit. També compta amb un indicador sonor, que avisa si el pacient s’aixeca. Totes aquestes dades es poden emmagatzemar i exportar per valorar l’evolució del malalt.

A més, els llits compten amb diferents modalitats de programació que permeten adaptar el matalàs a les necessitats i característiques de cada pacient. La supervisora de la UCI, Montse Santacana, explica que a través de l’inflat i desinflat del matalàs, es facilita l’expulsió de secrecions i també s’evita que apareguin úlceres per pressió, un tipus de lesió a la pell que es produeix en pacients amb mobilitat reduïda en les zones del cos on l’os pressiona a pell contra una superfície exterior. Aquesta programació es fa a través d’unes pantalles digitals situades a les baranes del capçal del llit.

Els nous llits, però, també faciliten la feina dels professionals, ja que els permeten tenir més seguretat i agilitat en les seves tasques diàries. És el cas, per exemple, de la lateralització del llit, que permet aixecar el pacient sense la necessitat de fer grans esforços físics. També la cinquena roda, que facilita el transport dels malalts per poder fer-los proves en altres àrees del centre.

Mar Martí / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*