Inici Destacats El govern d’Igualada aprova un pressupost que l’oposició titlla d”electoralista’

El govern d’Igualada aprova un pressupost que l’oposició titlla d”electoralista’

COMPARTIR

El ple municipal del mes de desembre a l’Ajuntament d’Igualada s’ha centrat en el debat i aprovació inicial del pressupost de la corporació per a l’any 2018, que ha rebut llum verda amb els vots favorables del govern de la ciutat –PDeCAT– i els vots en contra de l’oposició –ERC, Socialistes d’Igualada, CUP, Decidim Igualada i PP–.

Aquest pressupost contempla 58’1 milions d’euros pel que fa a l’Ajuntament i 60’0 milions d’euros si s’hi sumen també el Consorci Sociosanitari d’Igualada i les empreses municipals, un 11,7% més que l’any actual. Segons va exposar ja la passada setmana el govern municipal, hi destaca especialment l’increment del capítol d’inversions, que creixerà un 80% respecte l’actual exercici, passant de 5’7 milions el 2017 a 10’3 milions d’euros el 2018. L’Ajuntament igualadí manté l’endeutament en el 74,9% dels seus recursos ordinaris, situant-se el deute global en prop de 41 milions d’euros.

Entre les principals inversions, l’Ajuntament preveu dedicar 2’1 milions d’euros per reformar l’antiga Teneria i ubicar-hi entre altres l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, 1’7 milions per a la nova pista poliesportiva del complex de Les Comes, 1’6 milions pel futur Centre Cívic Nord, 1 milió per a la millora de l’entorn i la via pública als barris, 1 milió per a la millora del polígon industrial de Les Comes, 800.000 euros per reformar la Plaça de la Masuca o 400.000 euros per les pistes esportives de l’Institut Badia i Margarit. Aquest esforç inversor és vist des d’alguns grups de l’oposició com una estratègia electoralista.

El portaveu d’ERC, Josep Maria Palau, acusa Marc Castells de “triar el camí fàcil” i “fer pagar als igualadins un augment desproporcionat de l’IBI” que està xifrat en “485.000€ més” en l’any 2016 i “400.700€” pel proper 2018. Segons Palau, en el conjunt d’impostos una família igualadina paga de mitjana 633€ més que altres municipis similars.

Alhora, per tercer any consecutiu ha presentat un pressupost municipal alternatiu “possible i totalment realista” que el govern municipal “es nega a ni tan sols escoltar”. Els republicans, però, s’atribueixen en part que el govern destini el 2018 1,3 milions d’euros en el manteniment dels barris i asseguren que “tard o d’hora passarà el mateix amb el nostre pressupost alternatiu”. Entre les seves propostes hi ha 500.000€ per la millora de les escoles públiques, 68.800€ més de suport a les entitats o 350.000€ per beques transport pels joves de la ciutat.

ERC també troba a faltar habitatges de lloguer social -més enllà dels 35 que gestiona l’Ajuntament- i beques de transport. El regidor Enric Conill troba a faltar “un pressupost amb les llums llargues, amb a visió a llarg termini i que afronti els reptes de transformació econòmica i social, que tenim davant com a ciutat”.

Des de Socialistes d’Igualada, Jordi Riba, ha mostrat les seves reserves a l’augment d’un 11,7% de la despesa de personal, tot i compartir una part destinada a l’augment d’efectius de la Policia Local. El portaveu socialista ha afegit la seva preocupació per l’augment dels préstecs de l’Ajuntament en un 63%, fins als més de 5 milions d’euros, i ha assenyalat que el pressupost de la Festa Major augmenta un 62%, fins prop de 300.000 euros. Riba també troba a faltar polítiques d’habitatge, saber si hi haurà equilibri territorial en les inversions als barris, inversions en llar d’infants i en un nou planejament urbanístic.

Albert Mateu (CUP) defineix els comptes del govern de Marc Castells com “continuistes” i insta a revisar i racionalitzar la despesa, especialment en grans contractes com el de la recollida d’escombraries. El regidor cupaire ha lamentat que “hi ha manca de planificació i de govern en moltes àrees” i, en relació a l’augment del pressupost de la Festa Major, ha qüestionat que es mantingui la mateixa aportació per a la Mostra d’Igualada, una prova de que “l’aposta cultural és molt fluixa”. Mateu troba a faltar polítiques d’habitatge i participació ciutadana, i defineix els pressupostos com “els de la precampanya”, donat que “hi haurà moltes cintes per tallar a mitjans de 2019”.

Una crítica similar li ha fet Dario Castañé (Decidim Igualada), que acusa Castells de continuar amb “política d’aparador” i de plantejar equipaments “que no poden aprofitar tots els ciutadans” i que després “no es dinamitzen, com passa amb l’Escorxador, que està bona part de l’any buit”. Castañé tampoc comparteix la visió “mercantilista” d’Igualada com un “centre comercial a cel obert” i posa en dubte “l’enèsim pla de barris”. A més de qualificar de “nul” l’esforç municipal per la participació ciutadana, el regidor de la confluència d’esquerres acusa el govern de tenir “al·lèrgia” a la planificació, en no afrontar el procés per elaborar un nou POUM.

El portaveu del Partit Popular, Joan Agramunt, ha definit els comptes del govern igualadí com “pressupostos que pugen els impostos” i assegura que són “menys equitatius” que els d’enguany. Agramunt troba a faltar “voluntat d’acord i de pacte” per part del govern de Marc Castells i per això els considera els “pressupostos de menys consens polític dels darrers anys”. El regidor popular va repassar la recaptació per impostos des de l’any 2011 -quan CiU governava en coalició amb ERC-, que no ha parat de pujar amb l’excepció de 2017, quan el Partit Popular va recolzar els comptes “i la pressió fiscal als igualadins no es va augmentar ni un euro”.

En aquest ple també s’ha aprovat la concessió i denegació de subvencions per a la restauració de façanes corresponents al 2017 i s’han aprovat les bases per a la propera convocatòria. S’han aprovat igualment les bases per les subvencions per projectes d’interès social d’entitats sense ànim de lucre i per les subvencions per al pagament de l’IBI, a banda de diferents operacions de tresoreria, la resolució d’al·legacions de les ordenances fiscals i, finalment, una addenda al conveni de col·laboració de l’Ajuntament amb Fira d’Igualada per a l’organització de la fira BSTIM.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*