Inici Destacats Els Comuns presentaran mocions als ajuntaments de l’Anoia per acabar amb les...

Els Comuns presentaran mocions als ajuntaments de l’Anoia per acabar amb les pujades del preu de l’electricitat

COMPARTIR

Els grups d’En Comú Guanyem de la vegueria Penedès han impulsat la presentació als respectius plens municipals i comarcals de les quatre comarques de la vegueria -que inclou l’Anoia- una moció que insta a un canvi profund del sistema de regulació del mercat elèctric per acabar amb la situació actual, de pujades i preus abusius en les tarifes de la llum i talls de subministrament que es justifiquen actualment per la situació oligopolística a Espanya i per les deficients infraestructures elèctriques.

Assenyalen que els problemes de regulació tenen el seu origen en la reforma del sector elèctric operada pels governs del PP i les seves derivades normatives – per exemple: la paralització de les inversions en energies renovables- que han articulat un sistema subordinat als interessos d’un poderós oligopoli empresarial, que genera notables disfuncionalitats en la nostra economia.

Els preus de l’electricitat per a les famílies són els cinquens més cars de la UE, el que llasta la capacitat de consum de moltes llars i contribueix a un alt nivell de pobresa energètica.

Per contra amb el sistema actual de fixació de preus fruit de la “liberalització” del sector” ha anat generant els anomenats “beneficis caiguts de cel” -de l’ordre de 700 milions d’euros anuals de mitjana des del 1997 segons algunes estimacions-. Les grans corporacions elèctriques, és a dir, Iberdrola, Naturgy i Endesa van arribar als 13’6 milions d’euros de beneficis diaris. Els guanys obtinguts per aquestes empreses, 4.983 milions d’euros, els beneficis del sector elèctric creixen a un ritme 35 vegades superior a l’augment del consum d’electricitat. Les tres companyies concentren més d’un 80% del mercat espanyol.

Al mateix temps, es calcula que a Catalunya, el 18,7% de la població destina més d’un 10% de la seva renda disponible de les despeses de la llar a l’energia, el 11,1% acumula retards de pagament en relació amb el seu habitatge principal i el 10,9% de llars declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada. El sector elèctric ha de passar de servir les grans multinacionals a posar-se al servei de les persones, i el protagonisme dels poders públics en la regulació i la intervenció en el sector ha de ser molt superior al que és a l’actualitat per tal d’avançar cap a un model d’energia més assequible que redueixi de forma substancial el rebut de la llum i pugui prestar un millor servei per a tota la ciutadania.

Una combinació de factors que ha deixat sense subministrament, de manera permanent o repetitiva diferents punts del territori. A més es dona la coincidència perversa que als barris i viles on viuen el sectors populars del nostre país és on s’han produït més interrupcions del servei elèctric, menys inversió en manteniment han fet les companyies i més taxa de pobresa energètica hi ha.

La moció entre altres, demana a l’Estat la realització d’una auditoria sobre l’origen del deute elèctric i el valor real de la producció elèctrica, l’impuls a les comunitats energètiques locals. Sol·licita al govern de la Generalitat que sancioni les operadores elèctriques per possible vulneració dels drets bàsics de la ciutadania i per l’incompliment de l’obligació de subministrament d’energia i insta les companyies distribuïdores al sanejament i modernització de les instal·lacions elèctriques, contribuint així a la millora de la qualitat del servei.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*