Inici Societat El reciclatge a l’Anoia continua per sota de la mitjana catalana

El reciclatge a l’Anoia continua per sota de la mitjana catalana

COMPARTIR

La comarca de l’Anoia remunta amb dificultat les xifres de recollida selectiva dels residus. L’Agència Catalana de Residus ha fet públiques les dades del 2016, que mostren com a l’Anoia només es van recollir de forma selectiva el 23,48% dels residus, lluny del 30,41% de la mitjana catalana i encara més lluny del 35,27% de les comarques centrals.

Els millors resultats en recollida selectiva neta a la comarca de l’Anoia corresponen a Copons, amb un 37,06% dels residus. El segueixen Calaf (34,69%), Sant Pere Sallavinera (33,57%), Pujalt (32,79%) i Ôdena (31,31%).

El reciclatge es tradueix en una mitjana de 32,92 kg de matèria orgànica a l’any, 16,73 de paper, 15,17 de vidre i 7,26 d’envasos. Això suposa 72,09 kg per habitant i any, menys d’una quarta part dels 525,80 kg de residus que genera cada anoienc al cap de l’any. Cada habitant de l’Anoia bva generar al dia, de mitjana, 1,44 kg de residus, per sobre dels 1,36 kg de la mitjana catalana.

Segons el director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, un factor que pot influir en l’augment de la recollida selectiva és l’increment dels cànons de residus. L’any 2018, el cànon per disposició en abocador passarà dels 30 euros als 35,60 euros per tona; i el gravamen per incineració, dels 14,50 euros als 17,80 euros per tona.

L’encariment ha comportat que molts municipis estiguin estudiant adoptar models i sistemes de recollida més eficients que els permetin portar menys fracció resta a disposició. Tost també ha explicat que aquest darrer trimestre està previst iniciar un procés de consulta prèvia per elaborar una nova Llei de Residus que permeti implantar un model individualitzat de gestió. El model penalitzarà econòmicament, i de forma individualitzada, les llars que no separen la brossa, i afavorirà aquelles que sí que ho fan.

Una quinzena de municipis de l’Anoia implementaran el 2018 el sistema de recollida porta a porta, amb l’objectiu de millorar aquestes xifres de recollida selectiva. L’Ajuntament d’Igualada, per la seva banda, estudia sistemes per acabar identificant el generador dels residus per acabar ajustant la fiscalitat relacionada amb les escombraries. L’any vinent ja aplicarà una tarifació per generació al polígon de Les Comes.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*