Inici Cartes dels lectors Per un 2018 sense feminicidis

Per un 2018 sense feminicidis

COMPARTIR

Plataforma Feminista de l’Anoia

Carmen, 79 anys (Súria); Leydi, 34 anys, mare de cinc fills menors d’edat (Santa Perpetua de Mogoda); Rosa, 45 anys (Barcelona); Fadwa, 29 anys (Salou); Felicidad, 25 anys, mare d’una nena (Barcelona) i María, 66 anys (Rubí). Totes elles assassinades pel marit o company íntim a Catalunya durant l’any 2017. També hi ha la Marisela, de 48 anys i mare de dos fills (La Llagosta) i una noia de 30 anys de la qual encara no sabem el nom (Sant Adrià del Bessòs) que va ser la darrera víctima de l’any, el dia 26 de desembre; dos casos més de feminicidi que s’estan investigant. I a aquests 8 casos, l’observatori Feminicio.net de l’associació La Sur registra també, a Catalunya, l’any 2017, dos feminicidis familiars, un feminici infantil, un altre per prostitució i un més sense dades suficients que no s’incorporen a les xifres oficials.

En sabem poca cosa d’aquestes dones, a banda del nom i cognom (només quan són oficials) l’edat i la procedència. En la majoria d’ocasions, els titulars sobre els feminicidis, és a dir els assassinats causats per la violència masclista -la manifestació més extrema de la violència patriarcal- no fan justícia als fets; les dones moren o apareixen mortes, són víctimes de situacions violentes que s’investiguen per confirmar evidències, sobretot quan han posat denúncia, han demanat protecció, les ex parelles tenen ordres d’allunyament… Algunes fins i tot cauen en la sospita quan els mitjans busquen el testimoni dels veïns i aquests confirmen que la parella o ex parella és “ben normal” o fins i tot “sembla una bona persona”.

I aquí rau precisament la gravetat dels fets que no trobem a les notícies i que encara no ocupen prou espai als mitjans de comunicació: el relat rigorós sobre els motius que originen la violència masclista; els motius pels quals els homes maten, violen, maltracten i assetgen les dones. Les causes per les quals continuarà el degoteig aquest 2018 si no treballem seriosament i des de tots els àmbits per conèixer on són les arrels de la violència masclista.

Quan els col·lectius feministes parlem de la igualtat encara hi ha molta gent que mira o llegeix amb incredulitat la nostra demanda, com si la igualtat fos una lluita assolida que ja no té sentit. Però el sexisme i el tractament discriminatori entre nenes i nens, des del moment mateix que comença la socialització, està ple de paranys invisibles. Triem colors, roba, joguines i jocs, extraescolars i oci pensant de la mateixa manera per a nens i nenes…? O els atribuïm inconscientment rols que determinaran ocupacions futures en la societat…?

I què passa en l’adolescència i la joventut…? Quins espais fem visibles per a homes i per a dones…? Quines actituds i valors de masculinitat i feminitat els trasllada la societat des de la publicitat, la televisió, el cinema, l’esport, l’oci, el món laboral, la justícia…? Realment són amb condicions d’igualtat…? La resposta, desgraciadament, és sagnant.

Només amb el reconeixement dels fets i un canvi de consciència social podrem acabar amb la violència masclista. Nosaltres ho continuarem intentant l’any 2018, perquè el camí per acabar amb aquesta xacra, només pot ser conscient i col·lectivament feminista.

LA FONT D’AQUESTA INFORMACIÓ ÉS: FEMINICIO.NET

A contininuació us adjuntem el resum dels casos de l’any 2017 a Catalunya per si voleu contrastar la informació.

Feminicidios íntimos oficiales (46)
8. 07/02/2017. Carmen González Ropero, 79 años. Suria (Barcelona, Cataluña). Feminicidio íntimo. Cifra oficial.
15. 22/02/2017. Leydi Yuliana Díaz Alvarado, 34 años. Santa Perpetua de Mogoda (Barcelona, Cataluña). Feminicidio íntimo. Cifra oficial. Había denunciado y tenía orden de alejamiento activa. Deja huérfanos cinco hijos menores de edad.
22. 21/04/2017. Rosa, 45 años. Barcelona (Barcelona, Cataluña). Feminicidio íntimo. Cifra oficial.
30. 25/06/2017. Fadwa Talssi, 29 años. Salou (Tarragona, Catalunya). Feminicidio íntimo. Cifra oficial.
39. 01/10/2017. Felicidad Bruhn, 25 años. Barcelona (Catalunya). Feminicidio íntimo. Cifra oficial. Deja huérfana una hija menor de edad.
41. 14/10/2017. María Sánchez Coca, 66 años. Rubí (Barcelona, Catalunya). Feminicidio íntimo. Cifra oficial.
Feminicidios íntimos no oficiales (6)
3. 20/05/2017. Marisela Arauz Cuéllar, 48 años. La Llagosta (Barcelona, Cataluña). Feminicidio íntimo (en investigación por parte del Ministerio). Deja huérfanos dos hijos menores de edad.
6. 25/12/2017. Nombre y apellidos no conocidos, 30 años. Sant Adriá del Besós (Barcelona, Catalunya). Feminicidio íntimo. Cifra no oficial (a la espera de confirmación oficial por parte del Ministerio). Había denunciado.
Feminicidios familiares (10)
3. 07/04/2017. Nombre y apellidos no conocidos, 49 años. Bellvís (Lleida, Cataluña). Feminicidio familiar. Cifra no oficial. Asesinada por su hijo.

9. 27/08/2017. Nombre y apellidos no conocidos, 89 años. Barcelona (Cataluña). Feminicidio familiar. Cifra no oficial. Asesinada por su nieto.

Feminicidios infantiles (7)
6. 01/10/2017. Sharita, 1 año. Barcelona (Cataluña). Feminicidio infantil. Cifra oficial. Asesinada por su padre.

Feminicidios por prostitución (2)
2. 10/12/2017. Yingying Y., 48 años. Barcelona (Barcelona, Catalunya). Feminicidio por prostitución. Cifra no oficial.
Feminicidios/Asesinatos sin datos suficientes (9)
6. 24/08/2017. Paula Mas Pruna, 21 años. Osor (Girona, Cataluña). Feminicidio/asesinato de mujeres sin datos suficientes. Cifra no oficial.

FER UN COMENTARI

*