Inici Cartes dels lectors Patrimoni, cultura i desenvolupament econòmic de Masquefa

Patrimoni, cultura i desenvolupament econòmic de Masquefa

COMPARTIR

Més que mai és necessari posar la política al servei del dinamisme econòmic per aconseguir un projecte amb objectius definits i participat. És d’aquesta manera com és generen les confiances i els consensos que són un element fonamental de l’èxit final.

Tots i totes tenim clar que l’explotació dels recursos culturals i patrimonials ha de tenir una finalitat clara: buscar el benefici social, cultural, educatiu i econòmic de la comunitat que sustenta aquesta patrimoni. Aquesta és la funció social del patrimoni cultural.

Desenvolupament econòmic?

El benefici econòmic sol associar-se a l’atracció de visitants – locals i foranis – que generen moviment econòmic en el comerç local. Però com ja hem explicat en anteriors ocasions el sil•logisme promoció del patrimoni = foment del turisme «per se» no és cert. Fa quatre anys que explico que a Masquefa no s’està treballant correctament aquest aspecte. Malauradament aquest any els errors de plantejament ja no s’han pogut amagar.
2012: El patrimoni cultural de Masquefa: una mirada més enllà
2013: Polítiques culturals i governança local

Perquè un conjunt d’accions sobre el patrimoni cultural impliquin el desenvolupament turístic d’un territori és necessari un treball intens. Un gran esforç que comença amb la planificació d’un projecte acompanyat d’un lideratge polític clar i resolutiu. Així es pot de dissenyar un pla d’acció ben detallat que ha d’iniciar-se amb un pla estratègic que contingui la creació d’un discurs o relat, productes, plans de viabilitat, plans de màrqueting territorial, comunicació ….

Iniciativa política

La dinamització econòmica d’un territori a partir dels seus recursos culturals és fruit d’una estratègia col·laborativa planificada, pensada, treballada i sobretot coherent amb el territori i la seva identitat cultural.

Per aconseguir-ho cal un lideratge polític amb idees clares. Un responsable polític no ha de ser un especialista, però si ha de tenir la iniciativa suficient per planificar, tenir objectius clars i cercar els professionals, dins i fora de l’administració, que l’ajudaran a aconseguir-los.

I això és precisament el que no passa a Masquefa. De nou, i porten molts anys fent-ho, han situat la cultura i la política econòmica al servei de la política, quan ha de ser totalment al revés. Més que mai és necessari posar la política al servei del dinamisme econòmic per aconseguir un projecte amb objectius definits i participat. És d’aquesta manera com és generen les confiances i els consensos que són un element fonamental de l’èxit final.

Fem les coses millor!

Sabem fer les coses millor! A nivell municipal tenim tècnics preparats per dissenyar els projectes. Tenim el suport d’altres àmbits administratius com la Diputació de Barcelona. Tenim una societat civil i un teixit econòmic dinàmic capaç d’assumir els reptes. Ho podem fer possible!

Malauradament l’equip de govern no està a l’alçada. No té iniciativa, està cansat, sense projecte… i el pitjor, no accepta els consells i es vanaglòria de la seva ignorància.

La manca de lideratge i d’iniciativa política ha estat flagrant en la darrera festivitat de Sant Eloi. L’únic responsable de no haver assolit els objectius és el govern, més que res, perquè no té objectius més enllà d’un bon titular “èxit de participació….”.

Arriben temps de canvi, nous aires a la política local amb noves persones amb visions alternatives, dinàmiques i amb capacitat per liderar de manera compartida, participativa i transparent. Fem-ho possible!

Ho sabem fer. Ho podem fer!

Dani Gutiérrez – PSC Masquefa

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*