Inici Destacats La CUP defensa des de la Tossa un model sostenible d’energies renovables

La CUP defensa des de la Tossa un model sostenible d’energies renovables

COMPARTIR

Aquest diumenge a la tarda, la CUP ha reivindicat des de la Tossa de Montbui que «ja n’hi ha prou de trinxar el territori en nom de les energies renovables» en un acte de campanya per a les eleccions al Parlament de Catalunya de diumenge vinent.

La roda de premsa ha estat presentada per Su Moreno de Capellades, candidata a les eleccions al Parlament per Barcelona, i Xavi Pellicer, diputat al Parlament i candidat per Barcelona a les eleccions al Parlament, acompanyats per totes les assemblees locals de la comarca.

Su Moreno ha destacat, com ja s’està denunciant des de fa molt temps per diverses plataformes veïnals de l’Anoia, que aquesta comarca està patint una allau de macroprojectes d’energia solar i eòlica i una línia de Molt Alta Tensió (MAT) que afectarà la comarca de punta a punta.

En concret, aquesta línia MAT Pierola, tindrà 263 km, serà la primera MAT participada íntegrament per una empresa privada (Forestalia) i creuarà les comarques del Segrià, les Garrigues, la Conca de Barberà i l’Anoia. En el cas de l’Anoia, afectarà els municipis de Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Piera, Els Hostalets de Pierola i Masquefa. Aquesta MAT durà energia de 80 molins eòlics de l’Aragó cap a l’àrea metropolitana. La línia passa per més de 17 espais protegits, «trinxant el territori de punta a punta», lamenten els cupaires.

D’altra banda, la CUP també reivindica que a la comarca de l’Anoia hi ha diversos macroprojectes d’energia solar i eòlica «que destrossaran el territori i deixaran el sector primari de la comarca tocat de mort, ja que la gran majoria d’aquests macroprojectes seran en terrenys conreables».

Xavi Pellicer ha destacat tota la feina que s’ha estat fent aquests anys al Parlament i ha deixat una bateria de propostes concretes per poder fer una transició ecosocialment justa i feta per la població. Algunes de les propostes són canviar les regles del joc que han existit fins ara en l’energia, que deixi d’estar en mans de grans companyies i on tinguin més pes les comunitats energètiques, del territori, dels municipis. Els cupaires volen instal·lar plaques solars al voltant de l’AP7, també volen recuperar totes les centrals al voltant dels rius, volen una planificació pública dels camps de conreu amb accions com un banc de terres, així com una renda agrària i una renda universal per a tota la població. La CUP també proposa la creació d’una distribuïdora pública, «per aconseguir aturar l’estrenyiment dels petits productors i productores que les grans superfícies distribuïdores amb beneficis records a dia d’avui. Per tant, per garantir preus dignes a la pagesia i a la població.»

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*