Inici Destacats Es construeix a Pujalt el primer aerogenerador col·lectiu de l’Estat

Es construeix a Pujalt el primer aerogenerador col·lectiu de l’Estat

COMPARTIR

En una parcel·la de Pujalt s’està instal·lant el primer aerogenerador de propietat compartida que es construeix a Catalunya.

La iniciativa es va començar a gestar el 2009 de la mà de la secció catalana d’Eurosolar – Associació Europea per les Energies Renovables. Batejat com a “Viure de l’aire del cel”, es va crear l’empresa Eolpop SL per tal de materialitzar el projecte.

L’objectiu final és reivindicar no només les energies renovables, sinó també la capacitat de la ciutadania per participar en la generació d’energia. De fet, 371 persones ja s’han sumat al projecte aportant en conjunt més d’un milió i mig d’euros i la iniciativa encara està oberta a la participació.

Aquesta és la primera experiència d’energia eòlica col·lectiva a tot l’Estat, una pràctica que compta amb desenes d’experiències a països com Estats Units, Regne Unit o Austràlia.

Les obres dels fonaments han culminat i en els propers dies arribaran els components de l’aerogenerador, l’Enercon E-103. Enercon anomena als seus molins Wind Energy Converters (WEC), traduïble com a Convertidor d’Energia Eòlica.

Abans es muntarà i prepararà la grua que ha de fer l’acoblament del conjunt, amb una ploma de més de 100 metres per aixecar les diferents parts del molí.

La torre de l’aerogenerador, d’uns 80 metres d’alçada, arribarà dividida en quatre parts, a l’igual que les tres pales, de 50 metres de llargada cadascuna. El muntatge del conjunt trigarà aproximadament una setmana i, després, es començaran a fer les primeres proves de funcionament.

Culminarà així un procés administratiu llarg, d’uns quatre anys. Malgrat tot, l’objectiu dels impulsors no és dedicar-se a construir nous aerogeneradors, sinó democratitzar la generació d’energia i posar la seva experiència a l’abast de qui vulgui engegar un projecte similar, aprofitant la liberalització del mercat energètic.

Pujalt, municipi eòlic

Pel que fa la ubicació, la tria de Pujalt respon a tres factors que necessitaven els impulsors: no haver de fer noves mesures de vent, proximitat a xarxa de distribució elèctrica i accés per carretera.

El municipi compta amb 50 aerogeneradors, 22 del parc eòlic de Pujalt i 28 del de l’Alta Anoia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*