Inici Destacats Els candidats a l’alcaldia d’Igualada superen el clàssic debat de l’Ateneu

Els candidats a l’alcaldia d’Igualada superen el clàssic debat de l’Ateneu

COMPARTIR

El Teatre Municipal l’Ateneu ha acollit aquest dijous l’acte més esperat de la campanya de les eleccions municipals, el debat de candidats. Organitzat per l’Ateneu Igualadí amb la col·laboració dels mitjans de comunicació locals, enguany prometia novetats i el resultat ha estat un debat àgil amb elements que li donaven ritme a banda dels tradicionals blocs temàtics.

D’entrada, els candidats a l’alcaldia no han estat sols a l’escenari. Marc Castells (Junts per Igualada), Jordi Cuadras (Igualada Som-hi), Enric Conill (ERC), Neus Carles (Poble Actiu), Joan Agramunt (PP) i Carmen Manchón (Ciutadans) han tingut a quatre persones dels seus respectius equips a darrera. La seva presència volia reivindicar el valor dels equips de cadascun dels candidats, tot i que han tingut un paper protagonista en la primera part del debat.

L’arrencada ha posat a prova els coneixement dels candidats sobre cultura general d’Igualada a través de preguntes que escollien a l’atzar entre les boles d’una urna. Cada pregunta encertada sumava un minut de temps d’exposició i tots els candidats han acabat guanyant temps. La ubicació del carrer Coral la Llàntia, la categoria on juga el CF Igualada o la professió de Gabriel Castellà han estat algunes de les preguntes que han posat a prova els candidats.

La periodista igualadina Violeta Gumà ha moderat el debat, que ha tingut l’urbanisme i l’habitatge com el primer bloc temàtic.

Tots els partits han fet propostes en habitatge per dotar la ciutat de pisos de lloguer social i han acusat el govern de Marc Castells d’una “política nul·la en habitatge” en paraules de Jordi Cuadras. Els dos candidats han tingut la primera enganxada quan Castells ha acusat Cuadras de donar dades falses sobre desnonaments i li ha retret que “encara estem pagant 1,3 milions d’euros dels pisos que va fer l’Entesa per Igualada”.

La necessitat d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal ha estat reclamada per tots els candidats excepte per Marc Castells. Carmen Manchón (Ciutadans) ha afegit un centre termal d’aigües i la reforma del Passeig Verdaguer -també proposada per ERC- a les seves propostes.

Economia i Conca d’Òdena

El segon bloc ha estat dedicat a promoció econòmica i Conca d’Òdena. Entre les propostes, tota mena d’incentius a l’activitat econòmica. La mirada, diferents entre l’actual govern i la resta de candidats. Per a Marc Castells, “a Igualada és on hi ha menys atur de la comarca, senyal que les coses s’estan fent bé”. Des d’ERC, Enric Conill considera que l’objectiu “ha de ser que tots els municipis avancem alhora”.

Neus Carles (Poble Actiu) ha posat la municipalització de serveis com l’aigua o la recollida de residus com a exemples de polítiques que podrien deixar a la ciutat els beneficis que generen “enlloc de tenir regidors cobrant sobresous per anar a reunions”, segons Carles, en referència a la presència de tres regidors del govern al consell d’administració d’Aigua de Rigat. Joan Agramunt (PP) ha definit la proposta com de “nacionalització” per fer d’Igualada “una petita Veneçuela”, al que Neus Carles s’ha refermat en l’objectiu de municipalitzar quan hi ha beneficis.

Agramunt i Castells s’han posicionat clarament a favor del polígon de Can Morera i totes les candidatures han exposat plans de suport al comerç. Per exemple, el PP proposa eliminar la taxa d’escombraries als locals comercials de menys de 80 metres quadrats.

En l’àmbit de les comunicacions, reclamacions en infraestructures i altres propostes com un taxi de guàrdia, exposat per Ciutadans. Joan Agramunt li ha dit a la candidata Carmen Manchón que ja existia un servei 24 hores i ell li ha replicat que “a vegades no agafa ningú el telèfon”.

Serveis a les persones

En l’àmbit dels serveis a les persones, Enric Conill (ERC) li ha dit a Marc Castells que “el seu miracle econòmic ja no ens el creiem” i li ha recordat que “som la ciutat mitjana de Catalunya que paga més impostos”. Conill afegeix que “fem les mateixes inversions i destinem el mateix a pagar deute, llavors els diners van a les festes i festetes”.

Jordi Cuadras ha proposat reobrir la quarta llar d’infants de la ciutat a Cal Badia i ha recordat que “la van tancar quan governaven CiU i ERC”. Marc Castells li ha replicat que “no eren sostenibles” i Cuadras ha respost que “on veu números jo veig mares i pares que no poden conciliar la vida familiar i laboral”.

La lluita contra la segregació escolar i la necessitat de més centres públics ha unit a les candidatures d’esquerres en aquest àmbit.

Joan Agramunt ha reivindicat el seu suport a les taxes i impostos “quan l’increment de la pressió fiscal als igualadins és 0”, com va passar el 2016, quan va recolzar les ordenances del govern.

Les lloances de Ciutadans a Marc Castells

Les preguntes de cultura general han trencat el gel del debat, que s’ha desenvolupat en un ambient distès i amb tocs d’humor. Fins i tot s’han vist algunes interaccions entre els candidats mentre parlava algun altre.

La separació entre els diferents blocs temàtics s’ha fet amb preguntes que només permetien resposta binària: sí o no. Tot un repte per a polítics que han intentat en gairebé tots els casos raonar la seva resposta davant els esforços de la moderadora per aconseguir una resposta a les preguntes. Si la ciutat està neta o si la Conca d’Òdena hauria de ser un municipi únic han estat algunes de les qüestions plantejades.

La candidata de Ciutadans, Carmen Manchón, ha fet diferents lloances a Marc Castells i al seu govern durant el debat. Per a Manchón, el projecte Ciutat Europea de l’Esport 2019 “és un gran encert” i la tasca de govern de Castells “és positiva i la feina ben feta sempre s’ha de reconèixer”. En alguna d’aquestes ocasions Castells li ha dit “voti’m!”, al que la candidata del partit taronja ha replicat que “tinc molt clar on estic”.

El públic podia observar en tot moment quan temps li quedava a cada candidat. Quan Joan Agramunt ha estat advertit per la moderadora del seu consum de temps, Marc Castells li ha advertit que “això no és com el ple, que va comptant!”.

1 COMENTARI

  1. El debat va estar molt be, pro va començar a les 8 i deu minuts, acabant a les deu de la nit, sent laborable el dia següent. Ens tenim que anar adequant al horari europeu. Per properes vegades hauria de iniciar-se a les set del vespre.

FER UN COMENTARI

*