Inici Destacats Arrenca la 26a edició del Rec.0

Arrenca la 26a edició del Rec.0

COMPARTIR

El festival Rec.0 d’Igualada arranca aquest dimecres la seva 26a edició amb un centenar de marques de moda repartides per 61 adoberies i antigues fàbriques del barri del Rec. L’eslògan d’aquesta edició de primavera és ‘L’excusa perfecta’ i es reivindica com una «oportunitat única» per «poder comprar roba directament als propis dissenyadors i intercanviar opinions amb el responsables de les marques», segons explica a l’ACN la directora de comunicació del festival, Clara López. Segons les dades del 2023 del Clúster Català de la Moda, el comerç electrònic a l’Estat ja suposa un 21,9% de la venda total de productes de moda. El circuit del Rec.0 té un quilòmetre i mig de llargada i espera rebre uns 100.000 visitants.

El Rec.0 se celebra dos cops d’any i aquesta edició de primavera concentra més d’un centenar de marques de moda molt diverses: des de petits creadors i dissenyadors locals i nacionals, fins a grans marques internacionals. En aquesta edició s’han recuperat un total de 61 antigues adoberies per convertir-les en espais de moda efímers. López destaca el «contacte directe» que els compradors tenen amb les marques i també la possibilitat dels dissenyadors de poder «testejar» els seus productes i veure «com reacciona» el visitant.

El Rec.0 fa anys que aposta per la moda sostenible i enguany repeteix l’experiència del ‘Rec Imperdible’. Es tracta d’una plataforma per a nous dissenyadors i creadors, així com també per a nous models de consum i marques sostenibles. Totes aquestes propostes i activitats es troben a l’espai Rec Imperdible, ubicat a la primera planta del Museu de la Pell d’Igualada, on també hi ha l’espai 080 Barcelona Fashion. López diu que també es podran veure nous models de negoci com ara el lloguer de peces de roba o bé el Mercat d’Intercanvi, que compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i Roba Amiga.

Un dels dissenyadors que es troben a l’espai del ‘Rec Imperdible’ és Adrià Machado, de l’estudi manresà AMT Studio. Es tracta d’una marca que fa tota la fabricació en petits tallers de Catalunya i treballa amb materials sostenibles. Fins ara només feien peces per a dona, però l’estiu que ve trauran també una col·lecció per a home. Machado explica que allò que intenten és que les seves peces «tinguin el menor impacte possible en el planeta» i creu que és molt important que els dissenyadors i productors de roba s’impliquin en el medi ambient, ja que creu que són un dels «principals actors» en aquest tema. Machado fa quatre edicions que assisteix al Rec i valora, sobretot, el fet de tenir un contacte directe amb els clients. «Hi ha gent que només ens ve a buscar aquí», exposa.

El Rec.0 obre les portes al patrimoni industrial

Durant els dies que dura el festival Rec.0 s’organitzen visites guiades pel barri del Rec per conèixer el passat industrial i el funcionament d’una adoberia. A més, també s’ofereixen visites a velles fàbriques reconvertides en espais culturals i estudis de dissenyadors. Es tracta de la iniciativa ‘El Rec obre portes’.

Un dels fundadors del Rec.0 i que també té un estudi al barri del Rec és Ramon Enrich. Assegura que el barri compta actualment amb una setantena d’estudis de disseny, artistes o coworkings. «Al Rec hi ha molt teixit creatiu i molta innovació i això també estimular a les empreses de la pell que ja existien al barri abans que nosaltres», explica en declaracions a l’ACN. Creu que, com tots els barris industrials, el Rec ofereixen naus amb «moltes finestres, lloguers econòmics i molts metres quadrats per embrutar», unes característiques que les fan molt adients per artistes i dissenyadors com ell.

Mar Martí / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*