Inici Societat Aigua és Vida Anoia vol que s’estudiï la municipalització de l’aigua a...

Aigua és Vida Anoia vol que s’estudiï la municipalització de l’aigua a Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt

COMPARTIR

L’entitat Aigua és Vida Anoia ha exposat la seva aposta per l’estudi dels avantatges i inconvenients de municipalitzar la gestió de l’aigua a Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt. En roda de premsa van fer públic que l’empresa Aigua de Rigat -en mans del grup Agbar, propietat de la multinacional Suez- ha tingut uns beneficis els darrers vuit anys de 4 milions d’euros.

Per aquest motiu, i seguint l’onada de remunicipalitzacions que s’estan fent a la resta de Catalunya, Europa i arreu del món, consideren que és necessari estudiar la viabilitat de municipalitzar el servei. Terrassa serà la primera gran ciutat que recuperarà l’aigua per a la ciutadania. Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramanet ja han aprovat mocions per estudiar el cost de la municipalització.  En aquesta línia, Aigua és vida Anoia proposarà que es debati als plens municipals d’Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt l’estudi de la municipalització del servei.

«La gestió privada costa 500.000€/any, i la gestió pública?»

A la comarca de l’Anoia, des del 2008 -quan Agbar va comprar el 68% de les accions d’Aigua de Rigat S.A.-., l’empresa ha obtingut uns beneficis de 4 milions d’euros. És per aquest motiu que l’entitat Aigua és Vida Anoia reclama estudiar la municipalització del servei de l’aigua a la capital de l’Anoia i la possibilitat de mancomunar el servei amb els altres dos municipis: Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt.

En relació al cost de la municipalització, l’entitat afirma que els 30 milions d’euros que va dir el regidor igualadí Jordi Pont són «una autèntica exageració», sobretot comptant que l’empresa valora els seus actius en 10 milions d’euros, segons Aigua és Vida. Des de l’entitat argumenten que “sabem que el cost de la gestió privada són 500.000€/any, ara cal veure quin és el cost de la municipalització” , i que la realització d’un referèndum al municipi d’Igualada és la millor manera per tal que la ciutadania pugui escollir quin model considera més adient.

L’auditoria, a punt de fer-se pública

Ara fa uns mesos, l’entitat Aigua és Vida Anoia va demanar a l’Ajuntament d’Igualada que realitzés una auditoria econòmica i tècnica per saber quin era l’estat actual del servei i el seu cost. Aquesta auditoria, que l’Ajuntament d’Igualada va encarregar a la Diputació de Barcelona el juny del 2016, s’ha lliurat una part l’Ajuntament d’Igualada. Des d’Aigua és vida Anoia demanen a l’Ajuntament d’Igualada que la faci pública per apropar les dades a la ciutadania i, al mateix temps, ofereixen suport a Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt per estudiar les possibles alternatives que s’obren.

La primera part de l’auditoria, aquest mes

Des de l’Ajuntament d’Igualada, el tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, assegura que encara no han rebut cap document, però avança que l’auditoria tècnica podria estar enllestida aquest mes de febrer. Aquest document inclouria l’inventari de les infraestructures que s’utilitzen per al servei de subministrament als tres municipis. L’auditoria de gestió i de caire econòmic s’enllestirà al llarg d’aquest any, segons Pont.

D’entrada, treballen en crear el servei municipal per gestionar el servei de l’aigua, un pas previ per a definir quin model de gestió s’acaba adoptant. Pont va posar com a exemple de la complexitat que es va trigar 8 anys a resoldre unes compensacions entre la companyia i l’Ajuntament, que van acabar amb l’entrada de l’administració a l’empresa Aigua de Rigat amb un terç de les accions l’any 1981.

FER UN COMENTARI

*