Inici Societat Sentit homenatge a l’historiador Joan Mercader

Sentit homenatge a l’historiador Joan Mercader

COMPARTIR

Prop d’un centenar de persones van assistir, el passat 27 d’octubre, a l’Acte Institucional d’homenatge a l’historiador Joan Mercader, en motiu del centenari del seu naixement. L’acte es va celebrar a l’Institut Joan Mercader, que porta el nom de l’historiador.

Les portes del centre es van obrir a les set del vespre i els assistents van poder visitar, al vestíbul de l’Institut, l’exposició d’una selecció de les obres de l’historiador, així com un recull fotogràfic que feia referència al contingut d’aquestes obres. També estaven exposades fotografies relacionades amb la història de l’Institut Joan Mercader, així com les auques en memòria de l’historiador confeccionades per alumnes de primer cicle d’ESO.

Posteriorment, es va iniciar l’acte institucional a la sala d’actes de l’Institut. En primer lloc, va prendre la paraula Carmel·la Planell, cap de la secció filològica del CECI, que va presentar l’acte i a tots els ponents. Posteriorment, va intervenir la directora del centre, Lídia Estany, que va parlar de diversos aspectes sobre l’educació a l’Institut Joan Mercader i va posar en valor la coneguda frase de l’historiador “no obligueu als joves a fer el paper d’espectadors i de comparses”. Després, va prendre la paraula Rosa Maria Parés, presidenta del CECI, que va elogiar la figura del doctor Joan Mercader com un dels fundadors de l’entitat que ella mateixa presideix. Seguidament, el cap de departament d’humanitats del centre, Ramon Cuadras, va fer un resum de la història de l’Institut, explicant un seguit d’anècdotes relacionades amb la tria del nom del centre i dels ensenyaments que s’hi imparteixen. Tot seguit, els alumnes de Segon de Batxillerat Asier Martínez i Janira Lunar, van llegir fragments del llibre de l’historiador Palabras a la Juventud. Posteriorment, el professor de Ciències Socials del centre, Jaume Mas, va posar en context les obres de l’homenatjat així com la seva etapa vital, relacionant-ho amb l’exposició de fotografies que hi havia al vestíbul. Seguidament, els alumnes de Segon de Batxillerat Berta Menacho i Oriol Prat, van llegir uns fragments de l’article “Erudició i Humanisme” que el doctor Mercader havia publicat a la Revista Vida l’any 1952. Després d’aquesta lectura va intervenir la regidora d’ensenyament de l’Ajuntament d’Igualada, Patrícia Illa, que va posar en valor l’ensenyament de les humanitats i la figura de l’historiador. Posteriorment, va intervenir el president de l’AMPA del centre, Josep Colomer, que va explicar diverses actuacions que duu a terme aquesta entitat, i va finalitzar les intervencions l’alumna de Segon de Batxillerat Sofia Oliva que va parlar del doctor Mercader des de l’òptica de l’alumnat.

L’acte institucional va comptar també amb la valuosa presència dels familiars del doctor Joan Mercader. Es va fer entrega a la senyora Francesca Domènec Rabell, cunyada del doctor Mercader, d’un ram de flors, per part de la regidora d’Ensenyament, i, per part de la presidenta del CECI, d’una reproducció del nomenament del doctor Joan Mercader com a fill predilecte de la ciutat d’Igualada, el dia 24 d’agost de 1973, document que també va ser entregat a la directora de l’Institut perquè estigui en poder del centre. Per finalitzar es va projectar un muntatge de fotografies relacionades amb l’etapa vital del doctor Joan Mercader realitzat pel cap del Departament d’Arts de l’Institut, Jaume Sendiu.

L’acte també va comptar amb acompanyament musical per part d’alumnes i exalumnes del centre, i brindis final al vestíbul de l’Institut. Un lluït homenatge per rememorar el doctor Joan Mercader, figura destacada de la ciutat d’Igualada, en el centenari del seu naixement.

FER UN COMENTARI

*