Inici Destacats La Sareb vol desallotjar les famílies del bloc ocupat per la PAH...

La Sareb vol desallotjar les famílies del bloc ocupat per la PAH a Capellades

COMPARTIR

El març de 2016, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’Anoia va “alliberar” un bloc de vuit pisos al carrer d’Oló de Capellades, per tal d’allotjar famílies que havien patit –o estaven a punt de patir– un desnonament i no tenien cap altra alternativa habitacional. Les vuit vivendes són propietat de la SAREB -el “banc dolent” creat pel govern espanyol durant la crisi per assumir actius immobiliaris de les entitats financeres més exposades a aquest sector-, i no havien estat habitades mai per ningú. És a dir, portaven acabades i buides des de la seva construcció, ara fa més de 6 anys, “amb fins especulatius” com diuen des de la PAH Anoia.

Una oportunitat per a vuit famílies

On abans hi havia abandonament, ara hi ha vida. Dos anys després, viuen al bloc 8 famílies formades per 15 adults i 13 menors. Famílies que no només han tingut l’oportunitat de refer la seva vida, sinó que han rehabilitat i condicionat els pisos, que en molts casos s’estaven deteriorant ràpidament i que ara compleixen per fi la seva funció. Des del primer dia, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha demanat la cessió dels habitatges i la regularització de la situació de tots els inquilins, i des de fa mesos intenten negociar amb la SAREB lloguers socials per a totes les persones que viuen al bloc, amb imports determinats en funció dels seus ingressos.

En canvi, a finals de 2017 la SAREB va denunciar totes les persones que habiten el bloc i ha demanat el seu desnonament immediat mitjançant un procediment penal. El judici es farà el proper dilluns 7 de maig als jutjats d’Igualada. Segons expliquen des de la PAH, “en les últimes setmanes la SAREB ha demanat documentació als inquilins per estudiar la regularització dels lloguers, però no ha donat encara cap resposta ni ha suspès el procediment, com en algun moment s’havia compromès”.

Més de 2.500 execucions hipotecàries a l’Anoia des de 2008

La PAH reivindica la legitimitat de la recuperació d’habitatges i les desenes de blocs de la seva Obra Social, amb els que ha reallotjat a més de 2.500 persones en risc d’exclusió. A l’Anoia es reprodueix el drama de tot l’Estat, amb més de 2.500 hipotecàries des de l’any 2008. Una realitat que contrasta amb els més de 1.150 habitatges buits que els bancs tenen només a la nostra comarca.

Un context en el que “les administracions estan mostrant una total inoperància i fins i tot complicitat” segons la PAH. El col·lectiu posa com a exemple que, quatre anys després, cap dels ajuntaments anoiencs que van aprovar mocions on es comprometien a sancionar els bancs que mantinguessin pisos buits ha imposat ni una sola sanció.

La PAH considera que els pisos de la SAREB “ja han estat pagats amb diners públics [del milionari rescat bancari] i el just és que es puguin aprofitar perquè hi visqui la gent que ho necessita”. Per això exigeixen que paralitzi els desnonaments de totes les famílies del bloc de Capellades i procedeixi a formalitzar lloguers socials per a totes elles.

La Plataforma convoca una concentració de suport als jutjats d’Igualada el dia del judici, el dilluns dia 7 de maig a les 12:30.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*