Inici Societat Pujalt consolida el Memorial Antoni de Solà 

Pujalt consolida el Memorial Antoni de Solà 

COMPARTIR

Aquest dissabte 11 de novembre, poc després de les 5 de la tarda al Cobert de Pujalt, van començar els actes del 3r memorial Antoni de Solà. Tal i com estava previst la primera part va ser el moment de recordar i celebrar els 20 anys de l’Observatori de Pujalt, un dels projectes que gràcies a l’Antoni de Solà es va poder portar a terme i que ha seguit endavant i creixent gràcies al suport de l’ajuntament de Pujalt.

Es va començar fent un repàs de l’evolució d’aquests 20 anys recordant tot allò que s’ha aconseguit, com el reconeixement del Servei Meteorològic de Catalunya amb qui es col·labora dia a dia amb les observacions i amb la part de didàctica; o que l’Observatori sigui un observatori de referència meteorològic; i com s’ha aconseguit arribar a completar, el 2020, el parc Astronòmic amb la instal.lació del telescopi Guille i de Solà. Es va repassar tot el que s’ha fet en aquests anys a nivell astronòmic i els projectes de futur que tenen, com és el seguiment d’asteroides potencialment perillosos per a la Terra.

Observatori de Pujalt, ara convertit en camp d’aprenentatge

Es va fer un recordatori de la importància del seguiment fenològic de cara a l’estudi del canvi climàtic, i van explicar els avenços en el reconeixement des del departament d’Educació de les activitats didàctiques que es duen a terme. Reconeixement que va portar al 2014 a convertir l’Observatori de Pujalt en un Entorn d’Aprenentatge i aquest curs 2023-2024 en Camp d’Aprenentatge. Això comporta que el departament d’Educació aporti dos docents a l’Observatori, a part de les dues persones que ja hi treballen, per ser els responsables de les activitats didàctiques de cara a les escoles. Una posada al dia molt interessant de la mà d’Albert Borràs, Josep M. Llenas i Bernat Guix.

Desprès va ser Francesc Reguant, qui durant una bona estona va exposar la problemàtica a la que ens afrontem per la necessitat creixent d’aliments i la manca d’aquests i algunes  actuacions per apaivagar-la. Va aportar possibles solucions per a generar oportunitats a la realitat difícil del món rural, ja que, segons ells, s’ha d’adaptar de forma ràpida al nous temps, nous reptes i noves necessitats. Va parlar de bioeconomia, de sistemes agroforestals i de la necessitat d’aconseguir que el territori sigui la fàbrica de productes i de renovables de forma sostenible. També va parlar de l’agenda 2030 i de la necessitat de ser capaços de fer una producció sostenible d’aliments, incorporant pràctiques de l’agroecologia, per aconseguir una producció suficient per tenir prou aliments, cercar proteïnes alternatives, com per exemple més proteïnes vegetals.

Cal incorporar pràctiques mediambientalment sostenibles

En resum va parlar de la necessitat d’incorporar pràctiques mediambientalment sostenibles per tal de poder aconseguir una producció suficient i assequible, amb un increment de l’eficiència i la sostenibilitat.

Des de la taula, després d’una bona estona de debat, una de les conclusions va ser que les polítiques agràries estan fetes des de un despatx allunyat de la realitat. Amb una visió verda europea i eco que moltes vegades no encaixen amb el nostre territori, el nostre clima i les nostres necessitats. Durant la xerrada i debat, es va fer un taller de manualitats amb llavors per la mainada, on van conèixer diferents llavors que es sembren a la zona i en van fer un collage.

La vetllada va acabar amb l’actuació de Dolça Prat, una jove promesa igualadina de 13 anys estudiant de 3r d’ESO enamorada del cant, disciplina que també estudia en l’actualitat. Aquesta joveneta, des de que tenia mesos de vida no ha faltat mai a cap Òpera a la Pedra que es du a terme a Pujalt, cada any. La seva actuació va captivar a tots els assistents. I després la Banda RAH i el Jaume Vizcarra, tots músics amics que ja formen part del Memorial i que va fer gaudir als assistents amb la seva música mentre gaudien d’un tast de productes de l’Alta Anoia, entre ells el Cigronet.

Una seixantena de persones s’apleguen a l’Era de Cal Senyoret a Conill per fer la Ruta dels 5 pobles de Pujalt

Diumenge al matí una seixantena de persones, entre ciclistes i caminants, es van trobar a l’era de Cal Senyoret, a Conill, per dur a terme la Ruta dels 5 pobles de Pujalt, per tancar els actes del Memorial. Aquesta ruta té l’avantatge que es pot fer tant en un sentit com en l’altre, perquè en ambdues versions hi ha petites pujades, però és apte per a tothom, i per això enguany s’ha fet en sentit contrari de l’any passat.

La ruta doncs es va iniciar amb un tomb per Conill, per continuar pel camí que l’Antoni fa fer obrir, a l’obac anomenat Pla de Sant Martí, un lloc que a ell li encantava i que enamora a tothom. Des d’allà van seguir fins la Guàrdia Pilosa, on van fer un tomb acompanyats d’un veí; després Vilamajor, el poble més petit del municipi que té una preciosa i petita església romànica;  d’allà fins a l’Astor on van visitar Cal Carulla, una de les cases emblemàtiques de turisme rural de l’Alta Anoia. Seguint petites fondalades les més de cinquanta bicicletes van arribar a Pujalt, baixant fins al Memorial de l’Exèrcit Popular, on van fer una breu visita, i tot continuant pels fondos i alguna pujada, la colla de ciclistes va arribar a l’Era a Conill on els esperava un mos, servit pel restaurant la Pedra i gentilesa de l’Ajuntament. Entre rialles i xarrameca van poder compartir sensacions, opinions i comentaris, i engrescar-se ja per la ruta de l’any vinent.

La part esportiva de l’acte va ser novament un èxit

Els caminants va fer 9 km, també des de Conill fins la Guàrdia seguint la mateixa ruta que les bicicletes, però després continuant pels plans van tornar a l’Era de Cal Senyoret. L’organització, a petició dels caminants ja pensen en allargar la ruta per l’any vinent.

Tant del 20è aniversari de l’Observatori com del 3er Memorial es va fer entrega d’un punt de llibre commemoratiu. Tots els actes i activitats han estat possibles gràcies a la col.laboració de veïns, amics, família i l’Ajuntament de Pujalt. Per aquells a qui els interessi, si no hi ha cap entrebanc, la 4à edició serà el cap de setmana del 16 i 17 de novembre. Si hi ha algun canvi s’informarà.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*