Òmnium Anoia va celebrar el passat 24 de gener a l’Ateneu Igualadí la seva Assemblea General Ordinària, que va servir per aprovar el pla de treball i el pressupost de l’entitat per al 2023.
A més de participar en els projectes i campanyes de l’entitat a nivell nacional -com ara les projeccions de cinema en català CineXic o els projectes Sambori, Lliures, Lluites Compartides o l’Escola de formació Guillem Agulló- Òmnium Anoia té projectes específics per al territori en l’àmbit de llengua (per promoure el català a les empreses), en l’àmbit de la cohesió social (per crear espais de conversa com “Teixim relacions” i “Cuines del món”) i també per enfortir l’entitat, com ara la col·laboració amb altres entitats i la dinamització del local del carrer de Santa Maria.
L’entitat també es proposa aquest 2023 organitzar tot un seguit d’activitats culturals com ara presentacions de llibres i exposicions, i continuar amb la feina de promoció de drets civils i polítics oferint suport a les persones represaliades de la comarca. En el transcurs de l’assembla la junta territorial també va explicar detalls de l’acte “Un nou cicle per un país lliure” que es farà a Igualada, així com dels canvis que es volen introduir als Premis al Compromís Cultural per fer-los més participatius. Al pla de treball de 2023 també hi ha la reedició de la campanya “Aquests SÍ que són els nostres Reis” que va tenir tan bona acollida a finals de l’any passat.
A més d’aprovar el pla de treball i el pressupost, a l’Assemblea també es va votar una renovació de la meitat de la junta i la incorporació de la filòloga Alba Llobet Estévez com a vocal, amb el 100% dels vots positius a tots els candidats. La junta d’Òmnium Anoia per als propers anys la formen Pere Joan Vinós Peiretó a la presidència, Íngrid March Riba a la vicepresidència, Marti Marsal i Cortadellas a la tresoreria, Mariona Miquel Carpi a la Secretaria, i sis vocalies que ostenten Carme Plassa Soler, Carme Palmés Mordillo, Rosa Castelltort Panadès, Francesc Bòria Taixé, Ramon Tort Rossell, Jordi Puiggròs Cuadras, i Salvador Oliva March, a més d’Alba Llobet. En acabar l’assemblea es va oferir als assistents un pica-pica i tast de cerveses artesanes al cafè de l’Ateneu.
Crida per aconseguir voluntaris
Òmnium Anoia compta actualment amb prop de 3.200 socis a la comarca, i la junta territorial s’hi ha adreçat per demanar-los que facin un pas més per implicar-se, com a voluntaris, en els diferents projectes que permetran treballar per la llengua i la cultura catalanes, per la cohesió i per la defensa del dret a l’autodeterminació. A més, els voluntaris també s’ocupen de poder obrir el local de l’entitat una hora i mitja cada dia per poder atendre consultes, distribuir materials, recollir signatures per a diferents campanyes o vendre marxandatge. Tothom qui es vulgui fer voluntari pot adreçar-se presencialment al local d’Òmnium Anoia (carrer de Santa Maria 12) o bé enviar un correu electrònic a anoia@omnium.cat.
“17 raons per parlar català”, exposició a la seu d’Òmnium
L’entitat recorda que fins el dia 17 de febrer es pot visitar al local d’Òmnium Anoia (carrer de Santa Maria, 12) l’exposició «17 raons per parlar català», una mostra fotogràfica que recull el testimoni de 17 persones de diferents àmbits de la societat igualadina que, tot i que van néixer fora de Catalunya, han adoptat el català com a llengua d’ús habitual. L’objectiu de la iniciativa és combatre l’hàbit d’utilitzar el castellà amb persones desconegudes i animar la població a parlar el català amb naturalitat per tal que tothom, independentment de la seva procedència, pugui comunicar-se en aquesta llengua.
L’exposició es pot visitar de dilluns a divendres, de 19 a 20.30 h, i el dijous dia 9 a les 19h de la tarda es farà una taula rodona amb alguns dels protagonistes, al mateix local. La mostra l’han organitzat Òmnium Anoia i el Consorci per a la Normalització Lingüística d’Igualada amb la col·laboració de l’Associació Fotogràfica d’Igualada.