Inici Societat Nou reconeixement al projecte igualadí d’atenció a l’osteoporosi

Nou reconeixement al projecte igualadí d’atenció a l’osteoporosi

COMPARTIR

El comitè científic del projecte FLS Excellence ha resolt que la Unitat de Fractura Osteoporòtica de l’Anoia és la millor preparada per impartir formació a les entitats que vulguin crear una Unitat com les acreditades a nivell internacional per la Sociedad Española de Investigación Ósea y del Metabolismo Mineral (SEIOMM).

De les 10 entitats que es van presentar a la convocatòria del projecte FLS Excellence, se’n van seleccionar sis, destacant que la de l’Anoia va obtenir la millor puntuació de totes elles, quedant en primer lloc.

Entre les seleccionades estan Badalona Serveis assistencials, l’Hospital del Mar, l’Hospital Universitario Virgen de la Macarena de Sevilla, el Clínico San Carlos de Madrid i l’Hospital Son Llàtzer de Palma de Mallorca.

El projecte, liderat pel Dr. Enric Duaso, metge coordinador de la Unitat Docent Multiporfessional de Geriatria del Consorci Sanitari de l’Anoia i coordinador de la Unitat de Fractura Osteoporòtica (UFO), també anomenada “Fracture Liaison Service” (FLS) Anoia, es presentava davant de la SEIOMM com a candidata a ser una de les 6 entitats seleccionades per a ser acreditada, donat que complia amb tots els criteris de qualitat de la Internacional Osteoporosis Fundation (IOF), podent així ser un dels referents en informació i formació per a altres entitats de tot Espanya que volguessin implantar un projecte d’aquest tipus.

El projecte de l’Hospital d’Igualada i que treballa conjuntament amb la Fundació Sanitària Sant Josep, l’ICS i Fisiogestion, està implantat a la nostra comarca ja des del 2010. La FLS de l’Anoia està formada per geriatres, traumatòlegs, anestesiòlegs, reumatòlegs, metges de família, rehabilitadors, farmacèutics, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, odontòlegs, treballadors socials i personal d’Infermeria i dietètica que atenen pacients amb fractures osteoporòtiques, seguint un protocol que estableix què, com i quan han d’actuar els diferents especialistes implicats.

Si bé la FLS de l’Anoia ja era un referent com a exemple d’unitat pel tractament de fractures osteoporòtiques, doncs han vingut a conèixer el model professionals del l’Hospital de Sant Joan d’Espí Moisès Brogi -“Consorci Sanitari Integral de l’Hospitalet”, Hospital Universitari Mútua de Terrassa, Consorci Sanitari de Terrassa, Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, PIUS Hospital de Valls, Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Hospital de Sant Pau i Sant Tecla de Tarragona, Hospital Sant Bernabé de Berga i l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Hospital de Palamós, Complejo Hospitalario de Jaén, a més a més de la Junta Directiva de la SEIOMM, aquest reconeixement li dona més visibilitat. Per tant, és molt important el fet de que la FLS de l’Anoia estigui qualificada com una de les millors unitats de caràcter multidisciplinari que milloren l’atenció del pacient amb fractura òssia osteoporòtica a nivell nacional.

Què és el Capture the Fracture?

Capture the Fracture és un programa mundial i global per facilitar la implementació de models coordinats i multidisciplinaris d’atenció per a la prevenció secundaria de fractura osteoporòtica, les anomenades FLS o UFO (Unitats de Fractura Osteoporòtica). La IOF creu que aquesta és la mesura més important per millorar directament l’atenció al pacient que ha patit una fractura osteoporòtica (radi, húmer, vèrtebra, maluc, etc…) i reduir els creixents riscos en salut, relacionats amb fractures a tot el món (discapacitat, dependència, mortalitat). A més a més, es redueixen els costos de l’assistència sanitària relacionats amb aquestes fractures que estan creixent de forma exponencial a tot el món, degut a l’envelliment de la població.

La FLS de l’Anoia atén una mitja de 700 pacients a l’any amb fractures òssies, produïdes per osteoporosi (denominada com l’epidèmia silenciosa per l’Organització Mundial de la Salut).

A l’estiu passat la FLS de l’Anoia va rebre l’estrella d’or del programa ‘Capture the Fracture’ de la International Osteoporosi Fundation. Amb 88 punts sobre 100, convertint-se en la segona d’Espanya amb millor puntuació. Aquest fet és el que ha motivat que el lideratge del nou projecte de la SEIOMM, projecte FLS Excellence, recaigués en la FLS de l’Anoia, després d’haver presentat la seva candidatura que va estar aprovada per unanimitat dins la Junta Directiva de la SEIOMM.

FER UN COMENTARI

*