Inici Destacats La moció de censura dona pas a un canvi de govern a...

La moció de censura dona pas a un canvi de govern a Vilanova del Camí

COMPARTIR

El saló de sessions de l’Ajuntament de Vilanova del Camí va veure prosperar ahir la moció de censura que tota l’oposició va presentar per fer fora l’alcaldessa Vanesa González i el govern format per Vilanova365, ERC i CiU. L’aritmètica dels resultats de les eleccions municipals havien deixat, malgrat aquest pacte de govern, la porta oberta a una moció de censura que la resta de grups del consistori -PSC, Independents per Vilanova-Veïns amb Veu, Vilanova Alternativa i Decide- van acabar concretant fa dues setmanes. Segons la moció, el govern té “tics de majoria absoluta” malgrat estar en minoria “i no ha sabut tendir la mà per arribar als acords que necessita”.

nou govern vilanovaLa sessió es va desenvolupar en una calma tensa que es trencava només amb els corresponents aplaudiments i amb algun comentari o retret que el públic feia als regidors d’un o altre bàndol. Desenes de veïns van haver de seguir el ple des de l’exterior del saló de sessions de l’ajuntament, que estava ple de membres is simpatitzants dels diferents partits. Fins i tot les diputades anoienques de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, Maria Senserrich i Alba Vergés, van assistir al ple per donar suport als membres del govern municipal sortint.

ple municipal vilanovaUn representant de cada grup va intervenir en un ple presidit per una mesa d’edat amb dos regidors del govern sortint: Pepita Còdol i Sergi Pérez. Acabades les intervencions es va fer la votació que, previsiblement, va ser favorable a la moció per 9 vots a 8. El moment més tens del ple es va produir quan Pepita Còdol es va negar a donar-li va vara a la nova alcaldessa Noemí Trucharte. Còdol la va convidar a agafar-la ella mateixa de la caixa i va dir que no li donaria perquè considerava que el poble no li havia donat legitimitat.

Trucharte amb la mesa dedat

Trucharte: “Governaré per a tots els vilanovins i vilanovines”

La candidata a l’alcaldia que proposava la moció, la socialista Noemí Trucharte, va prendre el torn de paraula i, sense agafar el bastó, va recordar que “el bastó no em donarà legitimitat, sinó els veïns de Vilanova”. Trucharte va dir que el nou govern neix “fruit d’un pacte sòlid i lleial, amb vocació de consens, diàleg i transparència” i que la moció de censura era “un exercici de responsabilitat”. La nova alcaldessa socialista assegurava que “governaré per a tots els vilanovins i vilanovines, amb honestedat, rigor i dedicació plena”.

Noemi TRucharteNoemí Trucharte, que va agrair el suport de la seva família, va avançar les línies prioritàries del nou govern municipal: “ocupació, habitatge, cohesió social i una fiscalitat més justa”.

Vanesa González: “No hi ha motius objectius per a la moció”

Prèviament s’havien fet les intervencions dels grups municipals i de la que era encara alcaldessa, Vanesa González, va reivindicar el govern d’aquests 19 mesos, que volia “construir un projecte que estigués a l’alçada del poble que tant m’estimo”, “donant el millor de nosaltres mateixos” i de manera “íntegra, humil i competent”. Tant, que González deia que “hem complert tot el nostre programa en menys de dos anys”, amb actuacions com l’obertura del pàrquing de la Plaça del Mercat, la finalització de les obres del Carrer Major, de la Plaça Major o de la reforma del Casal d’Avis. Vanesa González també va fer gala de l’estat financer de l’ajuntament vilanoví i de que “marxem amb els deures fets”, amb actuacions concretades com l’enderroc del magatzem de la brigada municipal per fer un aparcament o l’ampliació de la piscina municipal.

vanesa gonzalezGonzález defensava que “no hi ha motius objectius” per tirar endavant la moció de censura, “tan legal i tan injusta alhora”, i criticava haver estat “sota el xantatge emocional diari” de l’oposició pel fet de governar en minoria. Vanesa González lamentava que “no es prioritza l’interès general del municipi”, sinó la “rancúnia, ràbia i la falta d’honestedat”. Va agrair la tasca als seus companys de govern va celebrar que ha après de tothom, “fins i tot de l’oposició, per saber com no s’ha de ser com a persona i com a polític”. González va desitjar “molta sort al nou govern, estic segura que la necessitarà” i va avançar que faran una oposició constructiva.

Imma González: “Hem escollit la opció més difícil”

Des de Decide, grup que ha estat clau per tirar endavant la moció, Imma González reconeixia que “hem escollit la opció més difícil, canviar Vilanova” i ha defensat una nova etapa en la que “hem de superar els problemes i centrar-nos en les solucions”. González va reivindicar que l’estalvi en sous de l’equip de govern arribarà als 6.000 euros mensuals i que el seu objectiu és “una millor gestió municipal”. La regidora ha afegit que volen esborrar “la línia que ens divideix a uns i altres a Vilanova” i que volen governar “per aquells qui ens palmegen i els que ens fan una cassolada”, en referència a una convocatòria en contra de la moció que finalment no s’ha realitzat.

Jordi Barón: “La major part de la població no entén la moció de censura”

Jordi Barón (CiU), soci de govern de Vanesa González ja durant el final de l’anterior mandat, va lamentar que “avui és un dia trist per Vilanova” i no va tenir bons auguris pel nou govern, pel fet que hi ha “tants galls en un galliner”. Barón va recordar que els grups impulsors de la moció “se les han dit de tots els colors” i va posar exemples concrets de diferents plens, com l’acusació de Juan Manuel Cividanes (IPV-VV) a Imma González de ser “un error polític” i a la inversa, quan la regidora de Decide el va acusar de “porta 28 anys posant pals a les rodes” i de ser “un misogin”. Barón encara va recordar com Cividanes deia a Vilanova Alternativa que “devien obrir un expedient per fer fora Francisco Palacios” i el seu enfrontament per la pujada de l’IBI amb l’actual primer secretari del PSC de Vilanova, Carles Majoral, quan era regidor. El regidor també va recordar el trencament amb Ciutadans de l’actual regidora de Decide.

Barón els acusa d’”oportunisme polític” i de promoure “formes de governança anti natura” i diu que Vanesa González “ha deixat el llistó tan alt que qui la succeirà no estarà a l’alçada”. El regidor de CiU li va dir a González que “tu seguiràs sent la nostra alcaldessa legítima fins les properes eleccions” i ha acusat a Trucharte d’accedir a l’alcaldia “al preu que fos”, perquè “el seu principal motiu era destituir Vanesa González perquè s’estava afiançant massa al càrrec i arrasaria a les properes eleccions”. Jordi Barón assegurava que així li havien assegurat “amb la boca petita” càrrecs del PSC i va concloure que “la major part de la població no entén” la moció de censura.

ERC repassa els motius dels grups que impulsen la moció

La portaveu d’ERC, el tercer dels socis del govern, Meritxell Humbert, va identificar els motius que considerava que havien impulsat a cada grup a fer la moció de censura. Sobre IPV-VV va dir que era un “grup d’eterna oposició, de la política del no”, i que després de 25 anys “puc entendre que faci el que calgui per governar”. Del PSC, relata que “portaven governant tota la vida, canvien la candidata i perden les eleccions” i de Vilanova Alernativa lamenta que “ens van fer creure el seu tarannà col·laboratiu i els vam oferir entrar al govern, però ens deien que no disposaven de prou temps”. Humbert ha acusat finalment Decide de ser “responsable d’aquest daltabaix i de dividir Vilanova”.

Juan Manuel Cividanes: “un canvi real per a Vilanova”

Juan Manuel Cividanes (IPV-VV) va acusar el govern de crear la imatge de “qui no està amb vosaltres està en contra” i va reivindicar que “mai hem mesclat el tema personal i la política”. Cividanes va defensar que volen impulsar un “projecte il·lusionant de canvi real amb Vilanova per davant de tot i de tothom”, prometent “millores reals i complint els nostres programes”.

Francisco Palacios: “l’oportunitat de donar el millor de nosaltres mateixos”

Des de l’agrupació d’electors Vilanova Alternativa, Francisco Palacios, va recordar que havien construït el seu programa preguntant als veïns i que el van recolzar davant notari. Palacios va dir que “teníem un somni que hem complert des de l’oposició aportant algunes mesures, però ara tenim l’oportunitat de donar el millor de nosaltres mateixos”.

Kilian Tomàs: “Preferim construir que destruir”

Kilian Tomàs (PSC) ha assegurat que “no ens mouen ni la rancúnia ni els interessos personals” i que “preferim construir que destruir”. Tomàs ha acusat el govern d’un canvi d’actitud respecte l’any anterior en la negociació dels pressupostos i per això “Vilanova necessita un govern valent i fort, que afronti els gran reptes que s’han deixat de banda”. El regidor socialista deixa clar que “no volem fomentar divisions, sigui quina sigui l’afinitat política dels ciutadans”.

Antoni Maturana: “Tenim la satisfacció de la feina ben feta”

Antoni Maturana (V365) ha tancat les intervencions dels grups acusant l’oposició “d’haver-se dit de tot”, però celebrant que “ja s’han tret la careta, ara resulta que s’entenen”. Maturana els ha retret que actuïn de manera “rància i des de la rancúnia”, i els ha reconegut que “per a l seva satisfacció, estem dolguts, no ho podem ocultar”. El regidor de Vilanova 365 creu que la moció té “una falta de justificació objectiva”, perquè diu que “tenim la satisfacció de la feina ben feta”.

4 COMENTARIS

  1. Hoy se ha visto quienes actuan desde el resentimiento que conlleva la perdida de poder y la positividad de quienes lo toman con ganas de trabajar por y para su pueblo

FER UN COMENTARI

*