Inici Societat L’expresident Montilla, present a l’aniversari dels agermanaments de Montbui

L’expresident Montilla, present a l’aniversari dels agermanaments de Montbui

COMPARTIR

Santa Margarida de Montbui va celebrar, el passat dissabte, el vintè aniversari del seu agermanament amb les localitats andaluses d’Alcaudete i Iznájar. El vincle d’origen de molts veïns de Montbui arribats durant la segona meitat del segle XX va decidir aquests agermanaments signats al llarg del 1997 en actes a tots tres pobles. Dissabte, l’Ajuntament de Montbui va acollir un acte institucional que va comptar amb la presència dels alcaldes de Montbui, Alcaudete, Iznájar i el municipi extremeny de Mata de Alcántara, amb el que Montbui porta agermanat des de 1996. L’acte també va comptar amb la presència de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, que és fill d’Iznájar.

En arribar a l’Ajuntament, Montilla va visitar una exposició fotogràfica sobre el seu poble natal i es va reunir amb els alcaldes abans de signar al llibre d’honor del consistori. Un cop a la sala d’actes, l’alcalde montbuienc va obrir l’acte recordant que els agermanaments del municipi “reconeixen una realitat”, la procedència de molts veïns “que van venir aquí a buscar la dignitat i la feina que no els hi podia donar el seu llocs d’origen”. A més dels que es commemoraven, Montbui també té llaços d’amistat amb Lorca (Múrcia) i Moncalvillo de la Sierra (Burgos).

L’alcalde de Mata de Alcántara, Luis Amado Galán, recorda que pobles com el seu van perdre “un 70%” de la seva població als anys 60 i 70, per la manca d’oportunitat. Però Galan celebra ara que “el que ens va separar ara ens uneix” i ara assegura que els que van marxar “teniu molta sort, perquè sou de dos llocs i això és enriquidor”.

Lope Ruiz, l’alcalde d’Iznájar, va recordar que l’emigració d’aquest poble cordovès es va original especialment amb la construcció de l’avui emblemàtic embassament. Es va començar a omplir inundant algunes de les aldees del municipi sense que ni tan sols s’haguessin fet els ponts per comunicar els diferents punts del municipi. Per això, Ruiz reconeix que “Iznájar ha viscut d’esquenes a l’embassament”, que suposava una ferida física i emocional evident. El batlle celebra que el municipi li ha donat la volta a la situació i ara té un reclam turístic de primer ordre, essent el tercer municipi de Còrdova en nombre de places d’allotjament. Lope Ruiz també ha convidat a enterrat els tòpics que envolten andalusos i catalans: “jo no els he vist aquí en les moltes vegades que he vingut i els puc assegurar que nosaltres ens llevem a les 7 del matí i no estem tot el dia al bar”.

L’alcalde d’Alcaudete, Valeriano Martín, va recordar que la majoria de veïns que van arribar a Montbui des d’aquest poble de la província de Jaén ho van fer des de l’aldea de Los Noguerones. Martín celebra que “no té res a veure amb el poble que van deixar” i assegura que “pràcticament no hi ha ningú a Noguerones que no tingui algun familiar a Montbui”. L’alcalde ha sentenciat també que “allò que ens uneix, allò que teixeix, és la millor manera d’afrontar el futur”.

L’alcalde de Montbui, Teo Romero, recordava que faltaven moltes de les cares que hi havia al mateix ajuntament durant l’acte d’agermanament de fa vint anys, però que un dels reptes de la comunitat és transmetre als joves la importància de “no oblidar els orígens i les arrels per tal de no perdre aquesta riquesa”. Romero va introduir la intervenció de l’expresident José Montilla fent-li tres agraïments: la Llei de Barris que va impulsar el govern que presidia i que va invertir a Montbui un total de 12 milions d’euros, la primera fase de la Ronda Sud que va inaugurar el mateix Montilla l’any 2010 i, de manera personal, una visita que va fer al municipi l’any 2005 quan era ministre d’Indústria del govern de Zapatero. Oficialment, Montilla va inaugurar el modest Passeig Almería de Montbui, però la seva presència servia de recolzament al batlle montbuienc en un moment en el que estava encausat per haver-li retirat el sou a l’extresorer de l’Ajuntament.

José Montilla va destacar el valor de la fraternitat entre els diferents pobles de l’Estat, que considera que és important mantenir. Montilla també troba positiu “mirar enrere, però no amb nostàlgia, sinó per veure allò que hem fet i trobar energies i projectes per continuar transformant la nostra societat”.

Els alcaldes es van intercanviar obsequis commemoratius del vintè aniversari de l’agermanament.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*