Inici Destacats L’abocador dels Hostalets estrena la primera planta de l’Estat per produir biogas...

L’abocador dels Hostalets estrena la primera planta de l’Estat per produir biogas a gran escala

COMPARTIR

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha anunciat que el Govern invertirà en els propers tres anys 80 MEUR per impulsar la producció de biogàs a Catalunya. L’objectiu és multiplicar per 3,5 la producció actual de biogàs i passar de les 72 instal·lacions existents a més de 150 el 2030. Amb això es preveu reduir l’emissió de 350.000 tones de CO2 cada any. Mascort ha fet l’anunci durant la inauguració de la primera planta de l’Estat que produirà biometà a gran escala. S’ha fet a l’abocador de Can Mata (Hostalets de Pierola) i transformarà el biogàs procedent de la degradació dels residus en biometà, una energia renovable que redueix les emissions de gas d’efecte hivernacle. S’evitarà l’emissió de 17.000 tones de CO2 l’any.

El conseller Mascort ha avançat que la Generalitat aprovarà abans d’acabar l’any l’Estratègia pel biogàs de Catalunya 2023-2030 amb l’objectiu d’incentivar la producció d’aquest gas renovable al país. Entre d’altres mesures, ha anunciat que entre els anys 2024 i 2026 s’invertiran 80 MEUR en ajuts per poder finançar noves plantes de biogàs, però també a la depuració del biogàs al biometà i a les connexions fins a la xarxa de distribució.

De fet, Mascort creu que Catalunya «serà un punt estratègic en la generació de biogàs a tot l’Estat» i ha explicat que el Govern té sobre la taula 96 projectes de plantes d’aquestes característiques. Tot plegat perquè es pugui multiplicar per 3,5 la producció actual l’any 2030 fins a representar el 5,7% del consum actual de gas natural.

Transformar residus en energia neta, el cas de l’abocador de Can Mata

La planta de producció de biometà que s’ha posat en marxa als Hostalets de Pierola aprofita el biogàs generat pels residus dipositats a l’abocador de Can Mata a través de la biometanització, un procés biològic en què part de la matèria orgànica dels residus es transforma -per l’acció dels microorganismes- en una mescla de gasos. El projecte està impulsat pel grup PreZero, que gestiona l’abocador, amb dos socis més: Waga Energy, que ha desenvolupat la tecnologia, i Nedgia, que s’encarrega de la seva distribució a través de la xarxa. El projecte ha costat uns 10 MEUR i ha rebut una subvenció de 2,4 MEUR de fons europeus.

La instal·lació està ubicada al dipòsit controlat de Can Mata i és la primera a Espanya que podrà produir 70 GWh de biometà a l’any a partir de la recuperació del gas que emeten els residus sòlids. Aquesta xifra és equivalent al consum energètic de 14.000 llars o el combustible de 200 autobusos. A més, asseguren que s’evitarà l’emissió de 17.000 tones de CO2 a l’any per la substitució del consum de gas natural fòssil per aquesta energia renovable. La tecnologia innovadora s’ha patentat amb el nom de ‘Wagabox’ i ha estat el resultat de 15 anys d’investigacions. El nou sistema permet separa el metà dels altres gasos que emeten els residus (oxigen, nitrogen, diòxid de carboni i compostos orgànics volàtils).

L’abocador de Can Mata és un dels més grans d’Espanya amb una superfície de 78 hectàrees, equivalent a 70 camps de futbol. S’hi tracten els residus urbans i industrials de Barcelona i la seva àrea d’influència i l’empresa PreZero s’encarrega de la seva gestió des de fa 30 anys. Durant aquestes tres dècades s’han gestionat més de 22 milions de tones de residus. Les deixalles emmagatzemades a Can Mata produeixen gairebé 40 milions de metres cúbics de biogàs a l’any i, fins ara, només es reutilitzava el 50% per produir energia tèrmica per la pròpia instal·lació i energia elèctrica i tèrmica per fabricar materials de construcció. Gràcies a aquesta nova instal·lació l’abocador podrà valoritzar el 100% del biogàs.

Mar Martí / ACN

FER UN COMENTARI

*