Inici Societat La Superlluna, des de l’Anoia

La Superlluna, des de l’Anoia

COMPARTIR

Aquest dilluns hem pogut presenciar un fenomen astronòmic digne d’observar, una Lluna de mida una mica més del normal en els nostres cels. A la imatge, la lluna des de Pinedes de l’Armengol.

Encara que alguns ho solen anomenar com «SUPERLLUNA», en realitat no és un terme correcte ja que aquest nom provinent en realitat de l’astrologia i no de l’astronomia.

Aquest fenomen succeeix quan la Lluna està en fase de lluna plena o lluna nova i més coincideix quan el nostre satèl·lit es situa en el seu punt més proper a la Terra en la seva òrbita. La Lluna, no sempre se situa a la mateixa distància de la Terra, en ocasions es situa en l’apogeu, és a dir el punt més llunyà de la Terra (406.000 km) i en ocasions se situa en el perigeu, al punt més proper a la Terra (356.000 km).

D’aquesta manera, el nostre satèl·lit està molt més a prop de la Terra que habitualment i rep llum solar directament que reflecta i fa que es vegi més brillant i més gran en el nostre cel.

Aquest fenomen sol succeir unes tres vegades a l’any i succeeix sempre que la lluna plena o lluna nova coincideixi just dues hores abans o després de la seva aproximació més propera a la Terra. És per això que no passa cada mes.

Durant un fenomen de superluna, la mida aparent de la Lluna augmenta un 10% aproximadament, però l’esdeveniment que succeirà el 14 de novembre serà una mica més interessant ja que la mida aparent de la Lluna serà d’un 14% més gran i un 30 % més brillant del normal. No tornarem a tenir un altre acostament tan pròxim fins l’any que 2034.

Depenent d’on es l’estigui veient, la diferència entre una superluna i una lluna plena normal pot ser difícil de notar. Si la Lluna està a la part alta i no hi ha edificis o punts de referència per comparar-la, pot ser difícil notar que és més gran del que és habitual. Els deixem amb una fotografia comparativa d’una lluna plena vs. la «Superlluna» de dilluns.

Jose Maria Llenas

superlluna-comparativa

FER UN COMENTARI

*