Inici Destacats La Fira del Camí Ral mostrarà diumenge a Vilanova antics oficis i...

La Fira del Camí Ral mostrarà diumenge a Vilanova antics oficis i productes artesans

COMPARTIR

L’anomenat camí ral al seu pas per Vilanova del Camí esdevindrà, un any més, escenari firal amb motiu de la Festa Major d’Hivern del municipi. Des de Promoció Econòmica han organitzat, un any més, la Fira del Camí Ral que es celebra entorn de Sant Hilari, patró local. Diumenge, 13 de gener, arribarà a la 21a edició i ocuparà de nou la Plaça Major i els carrers Major, Onze de setembre, Santa Llúcia i la plaça del Mercat, en una jornada que començarà cap a les 9 del matí i s’allargarà fins a les 20 del vespre.

A banda de les parades amb productes alimentaris i artesanals com ara el pa, els formatges, els embotits, les joguines de fusta o els elements decoratius, també hi haurà una mostra d’oficis, així com la V Mostra d’Artesans locals.

Un dels primers actes serà la missa en honor del patró vilanoví, Sant Hilari, a les 11 del matí a l’església, però al llarg del dia no hi faltaran les atraccions i activitats infantils i familiars.

Entre els atractius de la Fira d’enguany, podrem trobar personatges fantàstics com una ronda de mercenaris de la mort. A dos quarts de 12 del migdia es farà una cercavila amb els Diables Cabrons de Vilanova; a dos quarts de dues del migdia i a dos quarts de set de la tarda, lluita de guerrers; també hi haurà doble horari (a les dues i a dos quarts de sis) per a l’escola de petits cavallers. L’agenda d’actes culminarà amb el conte teatralitzat, a un quart de set de la tarda.

Afectacions al trànsit amb motiu del tall de carrers

L’ocupació dels carrers amb la Fira del Camí Ral provocaran diferents afectacions del trànsit a Vilanova del Camí. No es podrà circular pel carrer Major, entre la plaça Major i el carrer Alba. També quedarà afectat el tram del carrer Santa Llúcia entre Mossèn Borràs i Major i l’avinguda Onze de Setembre, entre Jacint Verdaguer i el carrer Major.

Tampoc es podrà accedir amb vehicles a la plaça Major. De fet els cotxes que vinguin pel carrer Igualada es desviaran cap a la Ronda oest.

La prohibició per circular amb vehicles motoritzats comença a les 20 h de dissabte 13 de gener i s’allargarà durant tot el diumenge fins que es reculli la Fira, sobre les 22h.

D’altra banda, el pàrquing de la plaça del Mercat romandrà tancat des de dissabte dia 12, a les 20 h, i diumenge dia 13, durant tot el dia.

Presentació de la “Història il·lustrada de Vilanova”

La celebració de Sant Hilari ha estat el marc triat per la regidoria de Cultura per presentar un nou llibre sobre la història de Vilanova del Camí. “Traços d’un poble. Breu història il·lustrada de Vilanova del Camí” dels autors locals Xavier Bermúdez i Sílvia Marín, amb les il·lustracions de Domingo López i amb disseny i maquetació de Manolo Cano de Gràfiques Vilanova, es presentarà, aquest dissabte a les 18:00 h a Can Papasseit. La presentació s’acompanyarà d’una exposició amb les aquarel·les originals que il·lustren el llibre.

El municipi ja compta amb un llibre d’història local, editat l’any 2003, titulat Història de Vilanova del Camí. Es tracta, però, d’una obra molt diferent enfocada a un públic especialista i amb coneixements avançats. L’obra va ser dirigida per Flocel Sabaté i està documentada minuciosament, per la qual cosa també és força extensa. Esdevé sobretot un llibre de consulta.

La intenció de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova del Camí era posar a disposició de la ciutadania un llibre de lectura molt més planer. Com diu el seu títol, “Traços d’un poble. Breu història il·lustrada de Vilanova del Camí” recull amb brevetat l’evolució històrica del poble -des de l’edat de bronze i fins a l’actualitat- i s’acompanya també d’algunes d’imatges. L’objectiu és que esdevingui una eina didàctica, un instrument de cohesió ciutadana i una carta de presentació de cara a l’exterior.

Amb una extensió de 20 pàgines, la meitat de les quals corresponen a il·lustracions, l’obra fa un repàs en cinc capítols del territori que actualment  conforma el municipi des de l’edat de bronze i l’època romana, passant per l’edat mitjana, l’època moderna i el consolidament de la població al segle XVIII, l’acceleració de la història al segle XIX i mitjan del segle XX, fins a la Vilanova d’avui.

El text de l’obra ha anat a càrrec de dos vilanovins Sílvia Marín i Xavier Bermúdez, llicenciats en Història, amb experiència arqueològica i docent, i també en la direcció de projectes de conservació i restauració.  Pel que fa a les il·lustracions han anat a càrrec de Domingo López, llicenciat en Belles Arts, i especialitzat en la restauració d’obres d’art. La direcció tècnica de l’obra ha anat a càrrec de Marissa Martínez, des del departament de Comunicació de l’Ajuntament de Vilanova del Camí.

La presentació tindrà lloc aquest dissabte, a les sis de la tarda, a Can Papasseit.

La presentació del llibre es complementarà amb una exposició amb les aquarel·les originals, obra de Domingo López. La mostra es podrà visitar a partir d’aquest dissabte 12 de gener fins el 12 de febrer. L’horari de visita a l’exposició, que s’ubicarà a Can Papasseit, serà de dilluns a divendres de 15:30 a 21:00 h i dissabtes de 10:00 a 13:00 h.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*