Inici Societat Els centres d’atenció primària de la Conca d’Òdena es coordinen en un...

Els centres d’atenció primària de la Conca d’Òdena es coordinen en un programa per a pacients crònics

COMPARTIR

Els centres d’atenció primària de la Conca d’Òdena han creat un circuit per facilitar que els pacients crònics puguin participar en qualsevol dels grups del Programa Pacient Expert Catalunya que s’organitzaran a partir de l’any 2018 amb l’objectiu que coneguin millor la seva malaltia, a partir de l’experiència d’un altre pacient que també la té, per tal de millorar els símptomes, el compliment del tractament, tant farmacològic com no farmacològic (com ara la dieta), i de detectar els signes d’alarma per poder actuar amb rapidesa en cas de descompensació.

Els equips de professionals dels centres que conformen la Conca d’Òdena que s’han coordinat per oferir aquest Programa comunitari són els corresponents a Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Igualada Urbà, Igualada Nord i Anoia Rural.

Les malalties que es tracten en aquests moments en el Programa Pacient Expert Catalunya són la insuficiència cardíaca, la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la diabetis mellitus 2, la fibromiàlgia, l’ansietat, la deshabituació del tabac, la malaltia de Chagas i el tractament anticoagulant oral.

El calendari de grups per al 2018 es definirà i es farà públic als centres d’atenció primària de la Conca d’Òdena.

Un programa focalitzat en malalts crònics

El Programa Pacient Expert Catalunya és un programa comunitari que dona suport a les persones perquè puguin gestionar el dia a dia de les seves malalties cròniques per tal de potenciar-ne l’autocura, la corresponsabilitat i l’autonomia. En aquest Programa, qui pren el protagonisme és el pacient expert, que transmet coneixements i comparteix experiències amb altres persones que pateixen el mateix problema de salut. Aquesta persona, afectada d’una malaltia crònica, és capaç de responsabilitzar-se de la pròpia malaltia i cuidar-se, identificant-ne els símptomes, responent davant d’aquests i adquirint eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la malaltia.

Durant el 2017, a la comarca de l’Anoia s’han dut a terme dos grups del Programa Pacient Expert Catalunya: un grup a l’Equip d’Atenció Primària Piera sobre diabetis mellitus, format per nou pacients, i un grup a l’Equip d’Atenció Primària Santa Coloma de Queralt sobre insuficiència cardíaca, format per dotze pacients.

FER UN COMENTARI

*