Inici Societat 8 de març de vaga i mobilitzacions a l’Anoia

8 de març de vaga i mobilitzacions a l’Anoia

COMPARTIR

Les dones cobren de mitjana un 24% menys que els homes, segons dades de l’Observatori del Treball i Model Productiu. Durant la jubilació, la bretxa salarial és d’un 40%, segons un informe de CCOO. Només el 9% de les dones que treballen ocupen un càrrec directiu, segons Infojobs. Són algunes de les dades publicades aquesta setmana que posen d’evidència les diferències de gènere en la societat actual. Per lluitar contra aquesta xacra i les violències masclistes, el moviment feminista fa crida a una vaga laboral, educativa, de cures i consum aquest 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. En l’àmbit laboral, CCOO i UGT han convocat aturades de dues hores per torn mentre que sindicats minoritaris –com la CGT, la CNT, Intersindical-CSC o la IAC– i el sindicat majoritari a l’ensenyament, USTEC-STEs, han ampliat la convocatòria a 24 hores. El lema de la convocatòria és “Si les dones parem, s’atura el món”.

La bretxa salarial, el sostre de vidre que dificulta ascendir professionalment, les violències masclistes, l’assetjament sexual o la feminització de la pobresa són algunes de les xacres que diferents col·lectius del moviment feminista i altres actors socials volen denunciar el 8 de març. Al llarg de la jornada, estan previstes activitats i mobilitzacions arreu de Catalunya.

Mobilització a l’Anoia

A banda de la manifestació de la tarda a Barcelona, que es preveu multitudinària, a les 12 del migdia hi ha concentracions previstes davant dels Ajuntaments.

A l’Anoia, diferents entitats s’han aplegat sota un espai comú, el 8MAnoia, per tal d’organitzar les mobilitzacions d’aquesta jornada. A primera hora hi haurà piquets informatius a Igualada “per informar als comerços i establiments de la ciutat del dret a fer vaga”. Al migdia hi haurà un taller de pancartes a la Plaça de l’Ajuntament d’Igualada, on es farà un dinar vegà a partir de les 2 del migdia. El preu serà de 3 euros amb aigua i pa inclòs. Cal portar plat, coberts i got.

L’acte unitari serà una manifestació que sortirà a les 6 de la tarda, des de la plaça la Masuca, i acabarà a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada, amb concentració i lectura de manifest. La plataforma exposa que la manifestació és no mitxa, mentre la concentració ja és oberta a homes i dones.

Una vaga que va més enllà de l’àmbit laboral

El moviment feminista s’ha organitzat a través de la Comissió 8 de març, punt de confluència de diverses organitzacions, per fer una crida a dir “prou” sota el lema “Si les dones parem, s’atura el món”. Animen les dones a aturar la seva activitat com també ho fan sindicats, tant majoritaris com minoritaris, per reclamar la igualtat de gènere. La vaga general va més enllà de l’àmbit laboral. Al manifest de la vaga feminista del 8-M, al qual s’han adherit més de 320 entitats, demanen fer extensiva la vaga a l’ensenyament no anant a classe, a l’àmbit domèstic evitant fer tasques domèstiques i en el consum evitant comprar el proper dijous, especialment en comerços i marques no respectuosos amb el gènere femení o aquells productes més cars pel fet de ser per a dones -el que es coneix com taxa rosa-.

El col·lectiu impulsor de l’aturada feminista també suggereix als homes que aquell dia assumeixin les tasques de cura de les seves companyes o s’ofereixin per fer els serveis mínims a la feina, tot i que també convida a participar al gènere masculí en la convocatòria.

Serveis mínims

Pel que fa al transport públic, serveis com el bus urbà de la Conca d’Òdena tindrà el 50% de les expedicions habituals, garantint com a mínim un desplaçament d’anada i tornada. A Ferrocarrils de la Generalitat, els serveis mínims seran del 50% entre les 7:00 i les 20:00 i del 25% des de les 20:00 i fins la mitjanit. Els serveis de bus interurbà, com Monbus Hispano Igualadina, tindran un servei mínim del 50% del servei habitual.

En els centres i establiments sanitaris de la Xarxa Sanitària d’Utilització Pública (XSUP) es garanteix el normal funcionament del servei d’urgències i els serveis que puguin tenir la consideració d’unitats especials d’urgència vital.

En els centres docents públics i privats no universitaris i llars d’infants hi haurà una persona de l’equip directiu per centre de treball, entenent-se com a tal la persona titular de la direcció, del cap d’estudis, de la secretaria o de la coordinació pedagògica del centre. A més del personal esmentat, per a l’ensenyament infantil i primària (de 3 a 12 anys) es requereix 1 docent per cada 6 aules.

D’altra banda, els serveis del personal d’empreses que realitzen funcions d’assistència i serveis socials seran els mateixos que en cap de setmana en el cas del servei de menjadors socials, les residències de persones amb disminució o per a gent gran.

Crida de 2 hores per torn dels sindicats majoritaris

Segons la convocatòria dels sindicats majoritaris CCOO i UGT, es preveu que la vaga convocada sigui de dues hores en cadascun dels torns de treball del pròxim 8 de març. Per a les jornades partides i continuades en torn de matí, la vaga serà des de les 11:30 hores a les 13:30 hores; per a les jornades continuades en torn de tarda, la convocatòria començarà a les 16:00 hores fins les 18:00 hores.

D’altra banda, a les jornades continuades en torn de nit, la mobilització s’efectuarà durant les dues primeres hores del torn nocturn que s’iniciïn en la jornada del dia 8.

Tot i així, hi ha algunes excepcions en alguns sectors com el de transports de viatgers -la vaga es duu a terme en torn de matí de 7:00 hores a 9:00 hores; en torn de tarda comença de les 18:30 hores a les 20:30 hores. En el sector sanitari la vaga s’efectuarà de les 8:00 hores a les 10:00 hores; als centres d’ensenyament ordinaris, instituts, universitats i centres d’ensenyament reglat i no reglat, es convoca de les 11:30 hores a les 13:30 hores, a excepció d’aquells centres que només estan oberts a la tarda, en els quals la vaga serà de 15:00 hores a 17:00 hores. Al sector del lleure educatiu i sociocultural s’inicia de les 12:00 hores a les 14:00 hores pel que fa al torn de matí, i de les 18:00 hores a les 20:00 hores al torn de tarda. A les escoles bressol privades s’efectua de les 15:00 hores a les 17:00 hores. A les residències de discapacitats, residències i centres de dia de discapacitats, la vaga serà de les 10:00 hores a les 12:00 hores.

FER UN COMENTARI

*