Inici Joan Carles González Caldito VOX, l’Ajuntament d’Igualada i l’error kantià

VOX, l’Ajuntament d’Igualada i l’error kantià

COMPARTIR

Juan Carlos González

El passat dissabte 6 d’abril es celebrava el 24è aniversari del Centre Cívic de Fàtima. Xocolata, tallers familiars i la inauguració d’una exposició dels treballs fets per l’alumnat del centre eren les activitats programades al matí, però cap d’elles es va poder dur a terme a les hores senyalades perquè els carrers van ser tallats amb furgonetes dels mossos. I no era per menys: desenes de persones es van concentrar al barri per protestar contra la parada del partit polític d’ultradreta VOX. Amb tot el seu dret, molts ciutadans i ciutadanes van anar a protestar davant d’un partit que pregona l’homofòbia i la xenofòbia, especialment quan es dirigeix directament a la ciutadania dient que farà fora als migrants, malgrat això impliqui vulnerar els Drets Humans i, en conseqüència, vulnerar la Constitució espanyola (article 10) que tant diuen defensar.

En aquestes línies no pretenc discutir sobre la legitimitat moral del partit d’ultradreta VOX ni tampoc si hauria o no de ser un partit legal. Malgrat cregui que un partit d’aquesta índole no hauria d’existir en una Europa que ha viscut dues guerres mundials i diverses guerres civils, moltes d’aquestes guerres provocades per la ideologia de la que en fa gala el partit d’ultradreta VOX, sí pretenc fer una reflexió en un sentit kantià. En aquestes línies el que vull denunciar és l’error comès pel govern de l’Ajuntament d’Igualada al cedir-los un espai (paradeta) durant la festa del Centre Cívic de barri de Fàtima.

Davant dels fets del dissabte, desenes de persones van anar a protestar davant de la parada de VOX i també ho van fer alguns partits, però en un altre sentit. Per exemple, la CUP Igualada va protestar, no contra VOX, sinó contra el govern Castells de l’Ajuntament d’Igualada. És cert que VOX i la CUP són dos partits que es troben ideològicament a les antípodes, però la queixa dels cupaires es va estendre a altres partits, com la candidatura del PSC i els Comuns d’Igualada Som-hi. Si bé aquests últims no estarien tant a les antípodes, sí que al·legaven el mateix que la CUP Igualada: un Ajuntament no hauria de permetre als partits polítics, siguin del color que siguin, posar una paradeta dintre en unes festes de barri com ho era el 24è aniversari del Centre Cívic de Fàtima.

La denúncia dels partits al govern de l’Ajuntament per deixar posar una paradeta de VOX al 24è aniversari del Centre Cívic de Fàtima ha estat interpretada per a molta gent com un gest que va en contra de la llibertat d’expressió, fins al punt que alguns han titllat a la CUP Igualada de ser un partit totalitari que no vol deixar parlar a ningú. Però el fons és ben diferent i es guia per la lògica kantiana, lògica que les institucions democràtiques europees apliquen com a norma. Fem una prova: imaginem que cada partit del consistori més els que es presenten a les eleccions generals haguessin demanat un espai per estar a la festa del 24è aniversari del Centre Cívic de Fàtima. Si comptem, només del consistori ja en tindrem 7 partits i, per tant, 7 paradetes més la de VOX, 8. Això significa que 8 partits, com a mínim, haurien de compartir espai en un lloc tant petit com l’entrada del Centre Cívic de Fàtima. Com que això és impossible, la lògica kantiana diu que si una acció no pot ser per a tothom, no hauria de ser per a ningú.

Doncs bé, l’error del govern de l’Ajuntament d’Igualada ha estat un error kantià. Les nostres institucions democràtiques són absolutament kantianes, bàsicament perquè el filòsof prussià defensava la màxima del seu imperatiu categòric que deia: obra només segons aquella màxima que puguis voler que es converteixi, alhora, en llei universal. Si ho traduïm, això significa que les persones i les institucions, si volen fer bé, han d’actuar de tal manera que la seva acció pugui ser repetida constantment i que sigui bona per a tothom. Doncs bé, està clar que donar un espai a qualsevol partit (i sí, més especialment a VOX) durant unes festes institucionals i de barri com era el 24è aniversari del Centre Cívic de Fàtima, és un error perquè si es fes extensible a la resta de partits, les parades dels partits soterrarien les petites festes dels barris sota les parades propagandístiques dels partits.

Cal fer el debat de perquè un partit com VOX que demana el DNI per saber si ets pur espanyol o no, va voler posar una parada seva en un aniversari d’un Centre Cívic com el de Fàtima, un espai on el que menys es demana és la procedència de les persones en tant que el seu objectiu és la cohesió social. Fins i tot podríem plantejar un segon debat sobre la ideologia de VOX ja que és un partit que vulnera totes les màximes kantianes, especialment aquella que diu que es tracti a tota la humanitat com un fi i no com una mitjà, en la mesura en que per a VOX l’atac als migrants és, sens dubte, la via ràpida per aconseguir vots. Però per tal de no desviar el debat, centrem-nos en el primer a partir d’una pregunta: és correcte que els partits, siguin del color que siguin, tinguin la possibilitat d’apropiar-se de les festes veïnals perquè l’administració ho permeti? I si algú es respon que sí, li pregunto: seria correcte que aquestes festes veïnals només poguessin assistir uns determinats partits per manca d’espai o bé tots els partits i fer desaparèixer la festa sota les paradetes dels partits? Sens dubte, el govern de l’Ajuntament d’Igualada ha actuat incorrectament. I cal preguntar-se perquè el govern d’Igualada ha comès aquest error.

COMPARTIR

23 COMENTARIS

 1. No estic d’acord amb el seu raonament. Per què no hi podien haver paradetes de 7-8 o quinze partits? L’Avinguda de la Pietat és llarga. Per tant, si que hi podien ser. Si no hagués anat ningú a protestar (que per cert estaven legitimats per protestar, però en tot cas, una persona està legitimada a fer moltes coses, que després acaba no fent), no s’haguessin produït les incidències per als assistents als actes.
  Crec que va ser un error de l’ajuntament, però més que res d’improvisació. Quan es dóna l’autorització no estava previst fer els actes del Centre Cívic. Segurament VOX quan ho va demanar, no sabia que allí hi hauria algun acte.

  • Discrepo Antoni. L’aniversari del centre cívic fa temps que està planificat, especialment perquè cada any en fa anys. En segon lloc, ocupar tota l’avinguda de la Pietat significa, per una banda, tallar el barri per als partits, i en segon lloc, dotar de privilegis als que estiguin al costat del centre cívic, doncs és on es fa la festa. A més, torno a repetir, no es tallen mai carrers per posar parades dels partits. Igualment, gràcies per llegir l’article!

 2. Maribel. Més enllà de les teves reflexions Kantianes i la necessitat d’establir un cordó sanitari als feixistes (i criticar el govern de Marc Castells per no respectar el pacte signat ara fa quatre anys abans de les darreres eleccions municipals) , jo mateixa, i el què represento, estem tant o més a les antípodes de VOX que ningú.

 3. Jo el que no entenc és perquè ara tots esteu tant indignats perquè hi havia una paradeta d’un partit polític en un acte lúdic. Quantes paradetes polítiques de caire independentista hi ha a qualsevol acte lúdic que se celebra a Catalunya des de fa anys? perquè mai us han molestat? Si voleu llibertat per uns, tolereu la llibertat pels altres, sisplau. És una pura qüestió de coherència.

 4. Joan Carles, la teva mania persecutòria cap a PSC i Comuns et fa dir coses que ni tu te les creus. A veure si qui no estarà a les antípodes de VOX seràs tu, al final, amb tanta fake new…

  • Fake new? Quina Antoni? Només dic que VOX i PSC no són tant a les antípodes com ho estan VOX i CUP, o potser no comparteixen un mateix marc nacional i estatal VOX i PSC? Perquè la CUP no…per no dir altres coses…Igualment gràcies per llegir l’article. Espero, però, que en el fons de l’article estiguis d’acord perquè era la queixa que CUP i Igualada Som-hi (PSC+Comuns) van fer al govern de l’Ajuntament…

   • Sí, però no et cal carregar als que ens enfrontem al feixisme. Per combatre’l cal distingir ben clar que sols hi ha un sol enemic.

    • Maribel jo no he carregat contra el PSC. De fet, a l’article ni tan sols carrego contra VOX! He carregat contra el govern per cometre un error kantià. Sembla que hi ha qui té la pell molt fina. Però vaja, que si heu arribat fins al punt aquest és que heu llegit, al menys, mig article.

     PD: podria haver estat més dur i haver posat un enllaç de la CUP només i he decidit fer-ho amb un que surt la CUP i Igualada Som-hi…

   • Raonament més pobre impossible, o sigui per exemple la CUP i PxC són propers perquè comparteixen marc territorial (Catalunya)!!!! Tela, tela. Això és molt trist, recorre a aquest arguments per que la gent relacioni PSC i VOX.

    • No relaciono VOX i PSC, només dic que estan més a prop VOX a PSC que a CUP. Nois, si no us agrada no haver aprovat el 155, el 135, els desnonaments exprés de la Chacón, la reforma laboral del PP que segueix intacte, el codi penal sobre el concepte terrorisme, les retallades a educació i sanitat, les portes giratòries, la memòria històrica sense fons econòmic, els GAL, la negació a l’autodeterminació dels pobles…jo no faig la cosa, la cosa del PSC la fa la gent del PSC. Si us sentiu ofesos què voleu…! En fi, pobre és perquè no he dit tot el que acabo de dir…Que per cert, he dit «més a prop», no «igual», ni «similar», ni «al costat» de VOX, només «més a prop», és a dir, que PSC té més en comú amb VOX que VOX amb CUP. Si amb el que he dit et sembla pobre, potser la pobresa ve d’un altre lloc i no pas meva…

     • Doncs, nen Caldito et demanaria una mica mes de reflexió critica kantiana. Mes a prop a VOX està la CUP amb el seu nacionalisme excloent: la defensa de la terra, la llengua i les tradicions populars, igual que VOX o pitjor, el seu sectarisme i la vostra superioritat moral. En els fons, sou semblants: una radicalitat nacionalista basada en la superioritat moral i en el pensament únic, o estàs amb ni o ets un feixista.
      Nen aplica’t la ètica kantiana a tu mateix.

    • Ei Carles, veig que et fa gràcia el meu cognom Caldito (per això ho l’utilitzes en comptes d’utilitzar el meu nom o el meu primer cognom), cosa que feia gràcia a molts per ser un nom gracios…clar com és de fora de la terra. Veig que tens tocs xenòfobs!
     Bé, és igual. T’explico. Jo quan escolto a la CUP parlar de nacionalisme, no veig exclusió, sinó inclusió: reduir el nacionalisme a exclusió és reduir les lluites d’autodeterminació a pur racisme, però tu mateix. A banda, i aprofitant el tema filosòfic, veig que comets un error molt típic ja que utilitzes la fal·làcia de la «falsa analogia» (compares dues coses que només tenen semblances superficials, pretenent que també són iguals en aspectes més profunds). Dit d’una altra manera, et quedes en la superfície, aquesta expressada per la TV, en comptes de pensar per tu mateix (mira, tornem a la filosofia i el mite de la Caverna de Plató!!!). Jo t’he donat les meves raons de perquè el PSC-PSOE està més a prop de VOX que la CUP, però tu només em dones l’argumentari Inda o Griso. En fi, que hi farem…

 5. VOX NO ES DE ULTRA DERECHA, VOX ES UN PARTIDO CON SENTIDO COMÚN Y MUY POCAS TONTERÍAS. VUESTRAS IMPOSICIONES NO TIENEN FUTURO. EL PUEBLO ESTABA CON VOX. YO ESTUVE AYI. EL ALCALDE AUTORIZÓ UNA CARPA LEGAL,LOS QUE CABREADOS A LOS VECINOS CON SUS GRITOS FUERON LOS MANIFESTANTES QUE ESTABAN AL OTRO LADO DE EL CORDÓN POLICIAL

 6. Lo dicho sin los gritos de los que fueron y que no habitan en la zona, muchos vecinos ni nos hubieramos enterado.Lo dicho sin los gritos de los que fueron y que no habitan en la zona, muchos vecinos ni nos hubiéramos enterado.
  Los vecinos de Fátima estamos hasta el gorro de que nos metan en su guerra territorial, queremos vivir de nuestro trabajo, que nuestros hijos se eduquen dentro del respeto y la convivencia, que nadie nos diga que música hemos de escuchar, que cine y que teatro tenemos que ver, que lengua tenemos que hablar, que actividades culturales queremos practicar.
  Las carpas de aquellos partidos afines al separatismo también se han puesto en Fátima como en otros lugares de Igualada. En ninguna se han presentado los no afines ideológicamente a protestarles, con no acercase es suficiente.
  ¡!!Basta ya de intolerancia!!
  Solo estáis consiguiendo que nuestros jóvenes estén pensando en votar a VOX y eso si es preocupante

  • Franc, lo ocurrido en Fátima fue un error del Ayuntamiento, porque si otros partidos piden estar, entonces la fiesta no existe. Por cierto, hoy ha sido Fátima y otro dia sera otro sitio. Mi fijación no es con Fátima, sino con el hecho, aunque deberíamos preguntarnos por qué VOX decide ir a las fiestas de Fátima y no de Xauxa. Nadie quiere imponer nada a nadie, excepto VOX, y si por una protesta los jóvenes de Fátima a lo mejor votan a VOX, no echéis la culpa a los que protestan, sino a los jóvenes que eligen ese voto.
   Las carpas de los partidos se pueden poner allí donde elijan los partidos y obtengan permiso, pero un ayuntamiento no debe permitir espacios políticos en una fiesta de barrio porque puede hacer que la fiesta desaparezca bajo los partidos… esperemos que lo ocurrido en Fátima no se repita en ningún barrio y por ocurrido me refiero a dotar de espacio a un partido político en una fiesta de barrio.

   • No, Joan Carles lo ocurrido en Fátima no fue culpa de quien dio el permiso sino de aquellos que fueron a callar a quienes allí estaban.
    Discrepo contigo en que nadie quiere imponer nada a nadie, en Catalunya a quienes levantan la voz en contra del independentismo, se le escupe, se les tiran piedras y se les impide hablar. Algunos han perdido su puesto de trabajo otros son despedidos de sus clases habituales, funcionarios a los que se les hace el vacío por no firmar subvenciones o contratos a quien no reúne las condiciones para obtenerlas.
    No te hablo de los jóvenes de Fátima, te hablo de los jóvenes de las universidades de Catalunya, seguramente (los jóvenes de Fátima pasen de ir a votar).
    Esperemos que los intolerantes no se presenten a tirarle todo tipo de objetos e impedir ejercer su libertad a quienes no piensa como ellos, ni en Fátima, ni en ningún otro lugar de Catalunya.

 7. Franc creo que repites una falacia indemostrable, falacia que se repite constantemente en la televisión pero que se desconoce su realidad. No he visto ni un sólo activista denunciando lo que dices, tan solo políticos y periodistas de obvia ideología.
  A parte, he visto paradas de C’s i PSC en Igualada últimament i nadie les he dicho nada … Si han ido a por VOX es porque VOX es homófobo y xenófobo. Recuerdo que hace 4 años también se fue a por PxC: el problema no es ser independentista o no serlo, el problema es defender valores que atacan a los Derechos Humanos. Además, si por España entendemos VOX, entiendo que cada vez más seamos los que despreciemos el reino de España…y repito, mi artículo trata un tema institucional aplicando filosofía, no sobre si unos son mejores que otros…

  • Si ho dius per mi t’equivoques…no treballo per la CUP: la meva professió és una altra. De totes maneres, si fos com dius, no tindria el mateix dret que qualsevol altre persona a expresar la meva opinió?

 8. Joan Carles,
  Algunos hemos vivido esas falacias indemostrables.
  Ocultar aquello que verdaderamente ocurre no nos llevará a ninguna parte.
  Si quieres callar la voz de los que no piensa como tú también estás atacando los derechos humanos y la libertad que tanto dices defender.
  No creo en la uniformidad, ni creo en el pensamiento único, creo en la libertad individual.
  España no es VOX como Catalunya no es la CUP.
  No creo haber hecho comparación de si unos son mejores que otros. He hablado de intolerantes ante quien no comparte su ideología política, venga del lado que venga.
  Y no personalizo en ti Joan Carles

  • Yo no reduzco el pensamiento a uno, especialmente porque no estoy capacitado para ello. Solo doy mi opinión. Pero cuando acuso lo hago con pruebas… Y me temo Franc que tu no las aportas… pero en fin, si te ha pasado denuncialo: hay muchísima gente en Catalunya y muchísimas empresas que no quieren la independencia!

FER UN COMENTARI

*