Inici Societat Una vintena de voluntaris acompanyen infants de tres escoles d’Igualada per millorar...

Una vintena de voluntaris acompanyen infants de tres escoles d’Igualada per millorar la seva comprensió lectora

COMPARTIR

Des de mitjans del mes de gener, una vintena de voluntaris i voluntàries es reuneixen setmanalment amb 20 infants de 4t de primària d’Igualada en horari extraescolar per llegir plegats i millorar, així, la seva comprensió lectora. L’alumnat forma part de les escoles Dolors Martí i Badia, Gabriel Castellà i Raich i Mare del Diví Pastor, i els voluntaris són igualadins i igualadines que es van presentar a la crida conjunta que van fer l’Ajuntament d’Igualada i el programa LECXIT, de la Fundació Bofill, per impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora dels infants.

23 municipis i 52 nous centres educatius de tota Catalunya: el programa LECXIT creix aquest curs i Igualada ha estat el primer d’aquests municipis en finalitzar la crida de voluntariat necessària per a dur a terme l’activitat. El balanç que fan de l’arrencada tant voluntaris com infants és molt bo: plegats passen una bona estona llegint llibres i convertint la lectura en una experiència divertida i apassionant. “Les sessions LECXIT es basen en un acompanyament lector individualitzat entre un infant i un voluntari o voluntària. El voluntariat és, per tant, la peça clau del LECXIT sense la qual el programa no seria possible. En finalitzar el curs es genera un gran vincle emocional entre cada parella lectora; un vincle especial que a Igualada ja estem veient només durant les primeres sessions”, amplia la Marta López, directora del programa LECXIT, impulsat per la Fundació Bofill.

Per a oferir-se com a voluntari o voluntària no calia formació prèvia, tot i que l’organització va formar les persones participants i reben en tot moment l’acompanyament i assessorament d’un equip de professionals.

La regidora d’Ensenyament i esports de l’Ajuntament d’Igualada, Patrícia Illa, també fa una valoració molt bona de la implementació del programa a Igualada: “Igualada és una ciutat amb un teixit de voluntariat molt potent, i gràcies a ells molts projectes són possibles. És el cas del LECXIT, que fomenta la inclusió i el treball en xarxa”.

El programa s’allargarà fins el mes de maig i s’espera poder-lo reeditar a la ciutat per poder continuar ajudant als infants que necessiten millorar la comprensió lectora, un element clau per reduir les xifres de fracàs escolar.

EL PROGRAMA LECXIT

El programa LECXIT, promogut per la Fundació Bofill, té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de la comprensió lectora dels infants de 4t, 5è i 6è de primària en situació de vulnerabilitat.

Fa més de 10 anys que el programa està en marxa. En l’actualitat compta amb una xarxa de quasi 300 espais LECXIT a 150 municipis on més de 1.900 voluntaris i voluntàries acompanyen setmanalment un infant per a fer de la lectura una experiència divertida i apassionant. Al gener de 2023 es va ampliar el programa a 500 nous infants participants, i per això es va fer una crida per aconseguir nous voluntaris i voluntàries que poguessin dedicar una hora setmanal a un infant.

Les xifres mostren que el 25,2% de l’alumnat de Catalunya té un nivell baix o mitjà-baix* de comprensió lectora a 6è de primària. És a dir, 1 de cada 4 infants quan finalitza la primària no aconsegueix assolir un nivell lector que li garanteixi comprendre amb facilitat allò que llegeix i assegurar així el seu èxit educatiu i social.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*