Inici Cultura Un treball sobre l’Edat Mitjana a la Catalunya Central guanya el Premi...

Un treball sobre l’Edat Mitjana a la Catalunya Central guanya el Premi Gumersind Bisbal

COMPARTIR

«L’expressió material del poder durant la conquesta comtal: esglésies, castells i torres a la Catalunya Central (segles X i XI)» de Jordi Gibert Rebull és el títol del treball guanyador del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems 2017, de la Pobla de Claramunt. El veredicte es va donar a conèixer en el transcurs d’un acte acadèmic, que va tenir lloc el diumenge 10 de setembre a l’Ateneu, i que va presidir l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro.

L’estudi premiat té com a objectiu ordenar de manera sistemàtica i oferir una interpretació genèrica d’un important volum de dades, obtingudes fins a dia d’avui, sobre l’origen i el desenvolupament d’esglésies, castells i torres a la Catalunya Central els segles X i XI. Entrecreuant dades arqueològiques i textuals, l’autor tracta de valorar, de manera conjunta, tota una sèrie de jaciments i/o monuments conservats de manera més menys completa i de situar-los en relació amb un context no només polític sinó també socioeconòmic capaç d’explicar la seva emergència i el seu esdevenir primerenc.

El premi, que s’atorga en anys alterns, està dotat amb 1.700 euros i la publicació de l’obra per part de l’Ajuntament. El guanyador del certamen d’enguany, Jordi Gibert (El Prat de Llobregat, 1975), va cursar arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va doctorar en Història Medieval i on va desenvolupar activitats docents a més de participar en diverses excavacions arqueològiques. El 2004 va ser guardonat amb el Premi de la Societat Catalana d’Estudis Històrics i el 2013 va guanyar la Beca Jaume Codina i Vilà de recerca local del Prat de Llobregat. És autor de nombrosos articles, alguns dels quals es troben entre els 30 més consultats al Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics durant els anys 2012 i 2013.

L’acte acadèmic, abans de la lectura del veredicte, el va obrir l’alcalde, Santi Broch. En el seu discurs, el màxim representant del Consistori poblatà va destacar la importància del certamen en la promoció de la cultura i de la llengua del nostre país. Broch va dir que l’Ajuntament seguirà donant suport, com ha fet des de la seva creació i fins ara, a aquest premi.

En el parlament de cloenda, l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro va oferir una lliçó magistral dels fets de 1714 i fins a l’actualitat, una situació que s’ha anat repetint al llarg de la història. Villatoro va recordar, entre d’altres, les figures de Joan Maragall, Ernest Lluch i Pasqual Maragall en tot aquest procés històric.

Abans de l’acte acadèmic, Vicenç Villatoro va signar el Llibre d’Honor de l’Ajuntament. A més de l’escriptor i periodista, també es va comptar amb l’assistència de la diputada al Parlament de Catalunya Maria Senserrich i de diversos regidors del Consistori poblatà.

FER UN COMENTARI

*