Inici Blocs Mindfulness o l’art de d’entrenar l’atenció

Mindfulness o l’art de d’entrenar l’atenció

COMPARTIR

Estem connectats digitalment les 24 hores del dia, però, i nosaltres, quan connectem amb nosaltres mateixos? Quan de temps li dediquem a “recollir-nos” i observar com ens sentim o com estem per dins abans de reaccionar de qualsevol forma? Quan de temps li dediquem a copsar realment què pot estar sentint la persona amb qui estem parlant?

 

Estar constantment pensant en el passat, ens pot portar a la depressió. Estar constantment pensant en el futur i en tot el pitjor què pot passar, ens port portar un excés d’ansietat. Ser conscient del moment present, és ara més que mai, un repte.

 

Aquests canvis en la vida diària, juntament amb els estudis que ha aportat la neurociència sobre l’impacte de la pràctica del Mindfulness en el cervell, ha contribuït, sense dubte, a la recent popularització d’aquest concepte. Una paraula anglesa que es tradueix com Atenció Plena o Consciència Plena.

 

El Mindfulness o atenció plena és una paraula que ara sembla estar molt de moda, i que ha vingut per a quedar-se. El Mindfulness realment és un estat vital, tot i que actualment el nom s’utilitza més com una tècnica de meditació que com el resultat de la pràctica d’aquesta tècnica. És una pràctica d’origen budista, que s’ha popularitzat a Occident a través del nord-americà Jon Kabat-Zinn, professor emèrit en medicina que durant la dècada dels 90 va combinar la meditació budista amb la ciència i la salut.

 

Jon Kabat-Zinn defineix el Mindfulness com un estat de consciència que sorgeix de posar l’atenció de forma intencionada a l’experiència del moment present. Sense jutjar-la o avaluar-la i sense reaccionar-hi. Per tant, implica posicionar-se com observador de la nostra pròpia activitat mental, observant els pensaments sense identificar-nos amb ells.

 

La pràctica de Mindfulness o atenció plena aplicada al món dels negocis és cada vegada més habitual en els programes de desenvolupament organitzacional de les empreses, i també en programes terapèutic-sanitaris i en el món educatiu, especialment com a estratègia per a reduir l’estrès i ansietat, millorar les relacions interpersonals, així com per optimitzar el rendiment personal, acadèmic i professional.

 

Dins dels diferents beneficis que aporta la seva pràctica habitual, m’agradaria destacar el de la millora de l’atenció i concentració en les tasques diàries, de la millora del rendiment. S’ha demostrat que la multitasca efectiva és un mite. L’atenció és seqüencial, selectiva, limitable, i sobretot, entrenable. L’atenció, per tant, és com qualsevol muscle que com més s’utilitza m/entrenament progressivament. augmentant el temps de dedicaci amb poc, i ser constants, més s’enforteix, No esperem resultats immediats, Com en qualsevol entrenament, els resultats vindran sols, de forma progressiva, gradual.

 

Com començar a entrenar l’atenció a través del mindfulness o atenció plena?

 

La respiració és l’eina més fàcil per iniciar-ne la pràctica, tant en adults com en nens o adolescents. És de franc i ens l’emportem amb nosaltres a tot arreu. La respiració és essencial en la relaxació i autocontrol o autoregulació emocional, més enllà de la seva funció orgànica de netejar (C02) i obtenir energia (O2) per l’organisme.

 

 

Connectar amb la respiració i observar com entra i surt l’aire, sense forçar res, deixant passar els pensaments com si marxessin en un núvol, ajuda a fer un “kit-kat” en qualsevol moment que necessitis centrar-te i fer atenció a alguna cosa, aturar-te, relaxar-te o, senzillament, desconnectar de l’exterior per connectar amb el teu interior.

 

En paral·lel pots provar també la desconnexió digital (mòbil apagat, ordinador apagat, etc.), durant una estona, un dia concret de la setmana. I donar-te uns segons per observar les sensacions que et provoca, els pensaments que t’arriben, i finalment, si actues o et relaciones diferent amb l’entorn que t’envolta.

 

Fem esport per tenir un cos saludable, però quan dediquem temps a la part mental i emocional?. El Mindfulness permet entrenar la ment per autoregular millor les emocions, millorar la intel·ligència emocional i relacions interpersonals, i reduir l’estrès i l’ansietat. T’animes a provar-ho?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*