A la Laura Garriga li van diagnosticar un càncer de sang quan tenia 31 anys, i això li va capgirar la vida. Després de molts tractaments, l’any 2020, enmig de la pandèmia, va començar un nou assaig clínic. Entre la soledat, sessions de quimioteràpia i ingressos hospitalaris, es va proposar un joc: trobar la foto del dia. Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra aquest dilluns, l’Hospital d’Igualada exposa una trentena de creacions de Garriga, que narren l’experiència de la seva malaltia. Un projecte fotogràfic que dona veu a vivències i sentiments, i que exemplifica com l’art pot ser teràpia. «Necessito eines per sobreviure a tot això i l’art ho és», explica a l’ACN. La mostra es podrà veure fins el 24 d’octubre.
Mocadors de paper que figuren fantasmes. Així és com la Laura Garriga (Igualada, 1975) expressa la por a l’exposició ‘Construint… transformant. Fent amb què esdevé’, que es pot veure a partir d’aquest dilluns al hall de l’Hospital d’Igualada.
Garriga té un càncer crònic i no té diagnosticada cap malaltia mental, però les seves fotografies protagonitzen el Dia Mundial de la Salut Mental a l’Hospital d’Igualada perquè, ella, com qualsevol altre, en podria ser víctima algun dia. «Aquest any volem posar èmfasi en que no cal tenir un diagnòstic de depressió major per poder experimentar la tristesa», subratlla el cap del servei de salut mental i addicions de l’Hospital d’Igualada, Josep Checa, qui afegeix que és important «que cadascú tingui eines personals per protegir-se, per estimular la salut mental davant de les vicissituds de la vida».
I per Garriga, l’art és la manera que ha trobat per protegir-se. Sap que tard o d’hora tornarà a l’hospital, tornarà a estar ingressada i, en tot aquest procés, l’art l’ajuda. «Trobo que a vegades la paraula no és suficient per poder expressar tot allò que sents i l’art té allò que, quan ho comparteixes amb l’altra persona, et desentens, és com que et vas alliberant d’aquella tensió», explica l’artista.
L’exposició ‘Construint… Transformant’ s’emmarca dins del cicle ‘Empàtikcament’, impulsat pel Servei de Salut Mental i Addicions del Consorci Sanitari de l’Anoia. Una iniciativa que explora els beneficis de l’expressió artística i cultural en la salut mental.
Consultes plenes
Pel cap del servei de salut mental de l’Hospital d’Igualada, la societat ha aconseguit trencar tabús al voltant de les malalties mentals. Això ha fet que les consultes estiguin cada cop més plenes, però també el context de crisi: «Si falla el més bàsic, si falla el què menjarem, on dormirem, quin habitatge tindrem, si tot això fallà, la salut mental se’n ressent». La pandèmia, per Checa, ha fet vessar el got d’una societat ja tocada emocionalment. «Tenim les consultes petades, i ara estem arribant a rècords que no havíem tingut mai abans», subratlla.
Mar Martí / Nia Escolà – ACN
Moltes felicitats Laura, ets una gran lluitadora, una forta abraçada