L’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, a l’Anoia, ha aprovat la declaració com a Bé Cultural d’Interès Local del Fortí del Pi. Es tracta d’una torre defensiva de planta poligonal, construïda al segle XIX, de la qual encara es conserven restes importants de l’estructura original.
A petició del consistori, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona ha realitzat un informe favorable per a la seva declaració, que també indica quins elements són susceptibles de protecció i fa altres recomanacions. Per a l’estudi, s’ha fet un treball de recerca històrica de l’època de construcció i sobre la telegrafia òptica a Catalunya.
Un testimoni de les guerres carlines
L’informe destaca el significat històric de la construcció perquè és un tipus de fortificació del segle XIX executada en motiu de les guerres carlines que van sacsejar el país durant bona part del període vuitcentista. A més, va formar part del patrimoni tècnic i industrial de Catalunya: s’integra en un sistema complex de comunicacions, com és la xarxa de telegrafia òptica del país.
En tercer lloc, el Fortí del Pi té una notable rellevància arquitectònica i, per últim, té una càrrega simbòlica, identitària i paisatgística. Bona part de la ciutadania de Santa Margarida de Montbui i d’Igualada se l’han fet seva, com a element identificador del patrimoni local, així com a indret per visitar, recuperar i difondre.
Un dels elements destacats és la seva integració en les rutes que posen en valor el patrimoni de la població i una panoràmica privilegiada de l’entorn: des de la torre es connectava amb d’altres fortificacions. Per tant, la protecció ha de ser integral, ja que ha de garantir la conservació de tots els seus elements i espais de l’entorn.
Tota la informació del Fortí del Pi es pot consultar a la fitxa que s’inclou al Mapa del Patrimoni de Santa Margarida de Montbui.