Inici Societat Els Bombers encaren la campanya d’incendis a la Catalunya Central «amb relativa...

Els Bombers encaren la campanya d’incendis a la Catalunya Central «amb relativa tranquil·litat» després de les pluges

COMPARTIR

Abans de les pluges dels últims dies, la campanya d’incendis a la Catalunya Central es preveia extremament complicada després de 30 mesos acumulats de sequera. Ara, però, la situació ha canviat i els Bombers encaren la campanya «amb relativa tranquil·litat». «Les pluges han donat un respir», ha subratllat Santi Lleonart, cap de la Regió d’Emergències Centre dels Bombers. Amb tot, els serveis d’emergències avisen que no es pot abaixar la guàrdia. De fet, alerten que aquest és el primer cop de la història que, abans de l’estiu, han vist caure fulles d’arbres a les set comarques de la Catalunya Central, fins i tot en arbres de ribera. Un indicador clar, asseguren, de la situació d’estrès hídric que pateixen els boscos.

Optimisme entre els cossos d’emergències de la Catalunya Central després de les últimes pluges d’aquest mes de maig, i amb un juny per davant que sembla que també portarà precipitacions. Malgrat tot, insisteixen que la campanya continua sent «complicada» per la situació de sequera acumulada. «La vegetació està molt estressada, l’herbàcia ha millorat, però l’arbòria continua igual», ha subratllat el cap dels Agents Rurals a les comarques centrals, Jaume Torralba.

De fet, segons ha dit, per primer cop a la història s’ha vist com els arbres perden fulla abans de l’estiu. Fins i tot, en boscos de ribera -que són zones més humides-. Segons ha explicat, això no vol dir necessàriament que tot aquest arbrat acabi morint, però sí que n’hi haurà una part que no ho resistirà. Fins l’any passat, això només s’havia detectat a l’Anoia, al Bages i al Solsonès, i ara, en canvi, ja s’ha vist a les set comarques de la Catalunya Central.

El doble d’actuacions que en un any «normal»

Torralba ha explicat que, en el que portem d’any, el cos dels Agents Rurals ja han fet un total de 839 actuacions en matèria d’incendis forestals, el doble que en un any «normal». El Pla Alfa s’ha activat 118 dies i, fins i tot, s’ha hagut de tancar el massís de Montserrat per l’elevat risc d’incendi.

Sau, La Baells i la Llosa del Cavall continuen inoperatius

Una de les qüestions que més preocupa els Bombers és la simultaneïtat d’incendis. En aquest sentit, recorden que Sau, La Baells i la Llosa del Cavall continuen inoperatius.

Per altra banda, des de l’incendi al Pont de Vilomara (Bages), que va afectar una trentena d’habitatges, s’ha elaborat un protocol per saber com actuar en cas que un foc afecti una urbanització. Bombers ha demanat prudència i ha recordat que 9 de cada 10 incendis tenen origen humà.

Nia Escolà / ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*