La Comissió de territori de Catalunya ha aprovat definitivament el pla director urbanístic de l’activitat econòmica (PDUAE) de la Conca d’Òdena. El document ordena 205 hectàrees, 100 de les quals es destinaran a la creació de quatre polígons. El nou planejament redueix un 65% la superfície destinada a la implantació de l’activitat econòmica respecte l’antic, que data del 2009. A més, evita la dispersió i integra els espais de treball a la ciutat. Fa set anys que territori i Govern treballen conjuntament en la creació d’aquest planejament, que durant temps ha rebut l’oposició de plataformes ecològiques i ciutadanes.
L’objectiu del nou planejament és crear un marc urbanístic per delimitar nous sectors d’activitat econòmica amb una visió global del territori de la Conca. A diferència de plans directors més antics, el PDUAE qualifica directament el sòl i estableix ja l’ordenació detallada de cada sector. També actualitza alguns aspectes del pla director del 2009 que han quedat obsolets.
El nou document fixa directrius, que els planejaments municipals hauran de complir per preservar corredors verds i agrícoles, la xarxa de camins i convertir sectors industrials obsolets en residencials.
Així, el PDUAE ordena quatre sectors d’activitat econòmica, que en total sumen una superfície de 205 hectàrees. D’aquesta superfície, 99 hectàrees, el 48%, serà per a usos industrials i logístics; 61 hectàrees, el 30%, per a zones verdes; 14 hectàrees, el 7%, equipaments; i 13 hectàrees, el 7% per al sistema viari.
El primer polígon que es desenvoluparà és el Parc Tecnològic i Empresarial de Jorba i Igualada, de 16 hectàrees. Està previst que no es faci abans d’un any perquè encara queden pendents uns tràmits amb Incàsol, i acollirà parcel·les de grandària mitjana amb visibilitat directa des de l’A-2, fet que es considera que les pot fer especialment efectives per a empreses que busquen tenir presència al territori.
El polígon més gran és el de l’entorn de l’aeròdrom, amb una superfície de 55 hectàrees (en aquest s’hi preveu la parcel·la més gran, de 44 hectàrees); després n’hi haurà un tercer a Vilanova del Camí, anomenat l’Hostal del Porc, de 8 hectàrees; i un quart, El Raval i Can Marquès, de 19 hectàrees.
Satisfacció entre els alcaldes
El document s’ha fet en coordinació amb els set municipis que conformen la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, que són: Castellolí, Igualada, Jorba, Òdena, la Pobla de Claramunt, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí.
A la roda de premsa de presentació del nou document hi han assistit tots ells i han explicat que el planejament soluciona la falta de sòl industrial. Un fet que, fins ara, els havia ocasionat més d’una frustració: «Quan arribava una empresa i ens deia que els encaixava el posicionament i la situació geogràfica, però necessitava 40.000 metres quadrats, els hi havíem de dir que no. Han vingut moltes empreses i els hem hagut de dir que no», ha lamentat l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. La Conca d’Òdena és una de les zones amb la taxa d’atur més alta de Catalunya, i Castells confia que el nou planejament «obre la porta la creació de 4.000 nous llocs de treball».
Mar Martí – Nia Escolà / ACN
LA TAXA D’ATUR DE L’ANOIA EL 11,41% DE , LA QUARTA COMARCA CATALANA AMB L’ÍNDEX MÉS ALT, !!!
Una lamentable posició quan, a més. milers d’anoiencs han de sortir a altres comarques a on tenen el seu lloc de treball i quan s’acaba de aprovar, amb “més pena que glòria” el PDUAECO (Pla Director Urbanístic Activitat Econòmica Conca d’ôdena).
S’apropen unes noves eleccions municipals, i veurem el que son capaços de proposar, i desprès impulsar les diferents formacions i líders polítics, en un moment en que ens convindria practicar els valors més alts de l’acció política, en benefici de la majoria dels ciutadans: DIALEG, ACORD, PACTE.
Com he manifestant en altres ocasions, el que caldria és el articular lideratge de unes persones de prestigi acadèmic i professional (independentment de la seva militància o simpatia política), una mena de ENRIQUE FUENTES QUINTANA, que en temps de profunda crisi (i l’Anoia fa dècades que ho està i no es veu sortida) capaços de consensuar una mena de PACTES DE LA CONCA (o de l’ANOIA) i crear sinergies entre tots els agents implicats (integrant les aspiracions – industrials, agrícoles /ramaderes, comercials; econòmiques, socials, mediambientals; educació, formació, cultura; etc. etc. ) de institucions, col.lectius i plataformes ciutadanes de tota mena), en favor de la gran majoria.
Amb informació contrastada, propostes raonades, objectius i compromisos compartits, treball responsable i lleial. UNA QUIMERA ??