Inici Cultura Una mirada a l’estiu de sempre, de la mà de fotògrafs de...

Una mirada a l’estiu de sempre, de la mà de fotògrafs de casa

COMPARTIR

[Img #31895]La Sala Municipal d’Exposicions d’Igualada acull fins l’11 de setembre la mostra ció “L’estiu, objectiu dels fotògrafs”, organitzada per l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i el Departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada.

 

Al final del segle XIX, es va estendre, entre les classes benestants, l’estiueig, és a dir, el costum d’anar a passar el temps de la calor a les cases o torres, construïdes com a «segona residència» a certs indrets de la costa marítima o a l’interior del país.

 

Al mar o a la platja, gaudien del sol, tot prenent les aigües, i fent relacions socials amb els estiuejants d’altres indrets. A la muntanya, els balnearis també eren llocs de trobada i de relacions, mentre que els més intrèpids feien excursions, escalades o acampades.

 

A partir de mitjan segle XX, el fenomen del turisme es va estendre amb la millora de les carreteres i dels mitjans de transport i, sobretot, quan les persones es podien permetre fer un desplaçament  fora del seu entorn habitual per un període superior a un dia sencer.

 

Aviat, molts dels llocs d’estiueig es van convertir en centres massificats, on es barrejaven els turistes amb els que hi treballaven: cambrers, comerciants, i els que tenien cura de les terres en temps de collita.

 

Els infants són els que, encara avui dia, noten més els canvis. S’acaba l’escola i comença un període d’uns tres mesos amb un canvi radical de les seves activitats habituals.

 

Per altra banda, durant els mesos d’estiu és quan es concentren la majoria de les festes majors dels pobles i ciutats, que són viscudes pels nadius, però també pels estiuejants, els turistes i els visitants, que gaudeixen de la festa com a un fet diferencial dels seus llocs d’origen.

 

L’exposició mostra les diferents visions de l’estiu, la platja, el camp, les excursions, els turistes i els estiuejants, des de l’objectiu dels fotògrafs igualadins,  Josep Bisbal Busquet, Ignasi Castelltort Miralda, Josep Castelltort Ferrer, Joan Domingo Bisbal i Ramon Godó Franch.

 

Avui aquelles fotografies, d’una gran precisió i qualitat, ens mostren una manera de fer i de viure l’estiu, potser envejable.

 

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*