Inici Societat Tanquen els cinemes Kursal d’Igualada

Tanquen els cinemes Kursal d’Igualada

COMPARTIR

[swf object]

Els cinemes Kursal d’Igualada tanquen les portes aquest dijous per la impossibilitat de fer front al procés de digitalització de les sales. D’aquesta manera, la comarca de l’Anoia es queda sense una programació estable de cinema. La sala igualadina, propietat de l’empresa Cia. Regional de Espectáculos S.A, va entrar en funcionament l’any 1970 i va ser vint anys després 

[Img #12517]

quan els propietaris van reformar l’espai per adaptar les tres sales actuals. El febrer de 2011, la direcció del Kursal ja va decidir tancar la sala de cinema Saló Rosa per la baixa afluència de públic. Un grup d’igualadins ha impulsat una campanya a les xarxes socials per acomiadar-se del cinema i anar a veure la darrera projecció. 

Al llarg del 2014 els cinemes catalans que encara tenen sales amb sistema analògic han de fer al pas cap al sistema digital, després que el 23 de desembre de l’any passat el Govern 

[Img #12518]

aprovés el Pla de digitalització de les sales de cinema. A finals del 2013, un 52,3% dels cinemes del país (un total de 400) encara treballaven amb el sistema analògic. Un d’ells és el cinema Kursal d’Igualada, amb 43 anys d’història i les úniques sales de cinema amb programació estable i permanent de la comarca de l’Anoia. 

Fa mesos que la direcció dels cinemes sospesava la possibilitat de tancar l’equipament per la impossibilitat de fer front al canvi en el 

[Img #12519]

sistema de reproducció de les pel·lícules i, finalment, ha decidit tancar les portes aquest dijous, segons ha confirmat Dolors Grau, propietària de les instal·lacions. Les sales igualadines, doncs, no s’han acollit a les subvencions que va aprovar el Govern per garantir l’oferta d’exhibició de pel·lícules en el conjunt del país. El Pla preveia una línia d’ajuts per a l’adquisició d’equips digitals i una altra de préstecs per a cinemes amb més capacitat d’inversió. 

Els cinemes Kursal tenien actualment cinc treballadors en plantilla i la direcció de l’equipament els va comunicar la data de tancament aquest diumenge. A les dificultats per tirar endavant la digitalització de les sales, el sector s’ha hagut d’enfrontar a una forta davallada de públic durant els darrers anys i a la pujada de l’IVA cultural al 21%. Igualada, doncs, se suma al progressiu d’altres sales de cinema d’arreu del país com ara els barcelonins Alexandra i Urgell, l’Atlàntida de Manresa, o Les Bruixes d’Altafulla. 

«Ha estat un còctel ‘molotov’ que ha portat al desenllaç que tothom pensava»

L’operador de cabina i encarregat dels cinemes, Jesús Lorente, ha lamentat la decisió de tancar les sales igualadines i ha apuntat que «són molts ingredients» els que han portat a aquest punt. Segons ell, la crisi econòmica, la pujada de l’IVA cultural, la digitalització  i el fet que les pel·lícules «no hagin acabat de funciona com la gent esperava» ha resultat ser un «còctel ‘molotov’ que ha provocat allò que tothom pensava que passaria». 

«Ser una capital de comarca i que no hi quedi cap cinema sap greu però les circumstàncies han portat a la direcció a tancar les portes», ha remarcat Lorente, qui ha posat sobre la taula la forta davallada d’espectadors dels darrers anys. «La gent no va al cinema perquè té altres alternatives com Internet», ha assegurat. 

Últim adéu als cinemes 

Davant d’aquesta notícia del tancament, un grup d’igualadins ha iniciat una campanya a través de les xarxes socials ‘Facebook’ i ‘Twitter’ amb l’etiqueta #comiatkursal per anar a veure l’última sessió d’aquest dijous a dos quarts d’onze de la nit. Nombrosos igualadins i anoiencs han penjat a la xarxa els seus records al voltant del cinema. Les últimes pel·lícules que podran veure seran ‘Tots volem el millor per a ella’ de Mar Coll; ‘El Hobbit: La desolación de Smaug’; i ‘La vida secreta de Walter Mitty’.

Una persona usuària habitual dels cinemes Margarida Bonillo ha explicat que s’ha assabentat de la notícia aquest mateix dijous quan ha acudit al cinema per mirar la cartellera. «Volia venir demà al cinema i he vingut a veure quines pel·lícules hi havia al cartell i al preguntar-ho a la taquilla m’han dit que tancaven», ha explicat Bonillo, qui ha afegit que la notícia li ha «sorprès», ja que no s’esperava que el tancament «fos tan aviat». La usuària ha explicat que les pel·lícules que es projectaven al Kursal «estaven bé» però ha lamentat que «feia molt temps que els que veníem sovint al cinema notàvem que necessitava una renovació i veiem que o el renovaven o tancaria». 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*