Inici Destacats Saifor presenta concurs de creditors i pretén acomiadar tota la plantilla

Saifor presenta concurs de creditors i pretén acomiadar tota la plantilla

COMPARTIR

L’empresa anoienca SAIFOR, dedicada a la fabricació de components per a centres de processament de dades i sales de control d’alta tecnologia, ha presentat concurs de creditors i pretén acomiadar la totalitat de la plantilla ocupada a la seva seu i centre productiu de Vallbona d’Anoia, segons ha explicat el Col·lectiu Ronda.

La companyia ha deixat d’abonar als seus treballadors l’import d’una paga extra i una part de la nòmina corresponent al mes de juny. Des de la direcció de la multinacional s’ha traslladat als representants dels treballadors que l’empresa no afrontarà el pagament de les indemnitzacions que correspondrien en cas d’extinció dels seus contractes.

La plantilla, integrada per més de 40 persones, fa responsable “l’erràtica direcció de l’empresa” de l’actual situació d’una de les companyies de referència del sector tecnològic a Catalunya i preparen una intensa campanya de mobilitzacions contra el tancament.

El passat mes de novembre de 2017, la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya decidia guardonar l’anoienca SAIFOR amb el premi Guillem Catà que anualment reconeix les empreses del territori per la seva excel·lència professional i trajectòria. En aquella ocasió, el jurat del premi destacava la «modularitat, funcionalitat i eficiència» que SAIFOR aportava als projectes tecnològics i industrials en què participava, incloent-hi alguns de tan destacats com la fabricació i subministrament de la totalitat de sistemes de visualització de vols amb què s’ha dotat el nou i flamant aeroport de Jeddah, a l’Aràbia Saudita, inaugurat al maig d’aquest mateix any.

Tot i aquesta aparença de solidesa per part d’una companyia que ha estat també referent i exemple de projecció internacional -va arribar a disposar de centres de distribució i representació a Bèlgica, França, Dubai i Madrid i els seus productes es distribueixen a més de 40 països de tot el món- SAIFOR ha presentat concurs de creditors i ha anunciat a la plantilla la intenció d’extingir els seus llocs de treball. Uns acomiadaments que actualment es troben envoltats d’incertesa, atès que l’empresa ja els ha deixat d’abonar la paga extra que hauria d’haver pagat al mes de juny i una part de la nòmina d’aquest mateix mes generant tot tipus de dubtes sobre la possibilitat que els treballadors acomiadats acabin percebent les indemnitzacions que els correspondrien.

Una direcció “erràtica”

Representants de la plantilla lamenten l’aparent decadència financera d’un projecte empresarial que va adquirir la seva forma actual l’any 1991 i va aconseguir situar el nom de SAIFOR entre els representants ineludibles a l’hora de parlar del sector de la tecnologia d’avantguarda a l’Estat espanyol. Unes dificultats que fonts dels treballadors atribueixen a deficiències en la presa de decisions per part de la direcció de l’empresa fundada pel Sr. Josep Isart, especialment a l’hora d’impulsar l’ambiciós procés d’expansió internacional que ha portat SAIFOR a comptar amb les filials abans esmentades -de les quals cap existeix a dia d’avui- i destinar bona part de la seva producció al mercat internacional. Una orientació accentuada arran de la creació l’any 2010 d’ISART GROUP ENTERPRISES, un holding sota control de la família Isart a través del qual es van incorporar els fills del fundador a la gestió de l’empresa. La pròpia pàgina web de SAIFOR parla de la internacionalització del grup i la defineix com a «perfectament programa i realitzada» tot i reconèixer que va ser «molt costosa en qüestió de mentalitat, inversió econòmica i temps». Unes paraules que a alguns dels treballadors que ara s’enfronten a la perspectiva de perdre la feina sense percebre la indemnització que els correspondria els resulten «d’una trista ironia i un cert cinisme». «L’empresa ha fet esforços enormes per finançar una expansió desmesurada que ha acabat transformant-nos en un gegant amb peus de fang -explica un dels treballadors afectats- i posant en perill la viabilitat de tot el projecte empresarial, emportant-se per endavant dècades de solvència tècnica, investigadora i productiva».

Fer front als acomiadaments

Davant l’eventualitat que la totalitat de la plantilla perdi la seva feina i deixi de percebre la indemnització que els correspondria en el marc del concurs de creditors instat per la pròpia empresa, una part important de la plantilla s’ha posat en contacte amb Col·lectiu Ronda, una assessoria jurídica independent especialitzada en la defensa de col·lectius de treballadors. En aquest sentit, Josep Pérez, un dels advocats que integren l’equip de Col·lectiu Ronda, considera que cal vetllar per tal que el procés es desenvolupi amb el màxim respecte pels drets i les legítimes expectatives de la plantilla. «No permetrem -afirma Pérez- que es faci servir el tràmit del concurs de creditors per tal de desprendre’s amb el menor cost possible de la plantilla, defraudant els seus interessos, i poder vendre així lliure de càrregues l’equipament, el coneixement i unes instal·lacions immensament valuoses. Ens hi oposarem fermament i defensarem el futur d’una empresa que ha assolit grans quotes d’excel·lència i no mereix tancar portes per un problemes que en cap cas han generat els treballadors i treballadores»

COMPARTIR

4 COMENTARIS

 1. Com a treballador durant més de 15 anys d’aquesta empresa, en la que puc afirmar que m’he trobat molt a gust, puc dir que aquestes paraules no són justes. Durant 30 anys hem cobrat la nómina puntualment .. Fins i tot aquests dos últims anys que han sigut molt durs i s’ha lluitat molts per part de la direcció i la família… Altres empreses haguessin tirat la tovallola abans però a Saifor s’ha lluitat i trenco una llança a favor del Sr Isart que sempre ha prioritzat el benestar dels treballadors per davant de moltes coses. No podem dominar situacions de mercat canviants i no es pot preveure el futur…potser s’hauria de haver reestructurat l’empresa fa temps i ajustarla al mercat actual però això no és volia fer per part de la direcció, la qual volia mantenir els llocs de treball de tothom. Però bé, això es una simple opinió… Suposo que que la persona que escriu aquestes paraules ho sap absolutament tot.

 2. Segur que la bona voluntat l’han tingut fins i tot per deixar mes de 40 families amb l’unic consol d’anar al FOGASA.
  Jo també soc o era treballador d’aquesta empresa i aixó es veia venir de fa temps i ningú feia res.
  Sabeu el que es estirar mes el braç que la maniga dons resumeix bastant bé el que ha passat.
  Clar que si tens un sou arrecladet de mes de 3500€ nets mensuals mes cotxe mes mobil es facil veure que el Sr. Isart i familia ho ha fet tot bé.

 3. També com a treballador, totalment d’acord amb el comentari anterior. Fa més de 30 anys el Sr.Isart va fundar l’empresa de zero. Amb molt d’esforç, visió, caràcter, i una gran determinació, la va convertir en una empresa exemplar en el sector, admirada per tothom. Per les seves capacitats i per la manera de fer.
  Un dels principis escrits de l’empresa era que el treballador havia de fer-ho a gust. L’empresa hi posava els mitjans per a que així fos. Les condicions, les instal·lacions i l’ambient de treball han estat de nivell molt alt. Mèrit de tots, però sobretot del Sr. Isart.
  No ha acabat com tothom hauria volgut. Potser no tot s’ha fet bé, sinó no seriem on som. Però a banda de les reclamacions legitimes per les indemnitzacions corresponents, des d’aquí tot el meu reconeixement a qui ha lluitat fins el final per l’empresa i per a que tots poguéssim mantenir els nostres llocs de treball.

 4. Com gran emprenedor, i persona que ha mirat pel benestar dels seus treballadors, perque no fa las coses ben fetes i indemnitza com cal a tots els treballadors que si es veritat han lluitat amb el seu esforç perque la empresa tires endavant.
  Dons no tira pel dret i això si el seu patrimoni intacte.

  Aixó per mi no es ser un gran emprenedor; crec s’aprofitat de la coyuntura puntual i els darrers anys la gestió ha estat nefasta.

FER UN COMENTARI

*