Inici Destacats Rotary Club d’Igualada i Unesco Igualada celebren el primer congrés “Ryla. Ruta...

Rotary Club d’Igualada i Unesco Igualada celebren el primer congrés “Ryla. Ruta per la Pau”

COMPARTIR

El passat cap de setmana va tenir lloc a Igualada el Ryla “Ruta per la pau”. Un Ryla és una jornada organitzada per un club rotary dirigida a joves per a desenvolupar les seves habilitats de lideratge. En aquest cas, el Ryla ha estat organitzat pel Rotary Club d’Igualada amb la col·laboració de l’Associació d’Igualada per a la Unesco i va girar entorn la pau, el diàleg i l’acció per la tolerància i la comprensió intercultural.

Així, el campus universitari UDL d’Igualada va acollir aquesta jornada de dos dies que va comptar amb estudiants procedents majoritàriament de Catalunya però també hi havia d’Equador, Perú, València i Cantabria, en total van participar nois i noies de 16 clubs rotaris diferents. Les inscripcions es van esgotar i és que el congrés comptava amb ponents destacats de l’àmbit internacional d’experts en la pau i la solució de conflictes. Així, els estudiants van poder aprendre sobre lideratge, tècniques de negociació, però sobretot, van reflexionar sobre la pau al món de la mà de grans professionals que els van guiar durant els dos dies que va durar el congrés. A la mateixa vegada, el congrés es podia seguir en streaming a la sala d’actes, on públic general podia fer d’oient.

El Ryla “Ruta per la Pau” va començar divendres amb la inauguració a càrrec del president del Rotary Club Igualada, Salvador Farrés, el president de l’Associació d’Igualada per la UNESCO, Miquel Segura i l’alcalde d’Igualada, Marc Castells.

El primer torn va ser per la ponència de la libanesa “Soundous Said” que va parlar sobre el conflicte al seu país i d’altres guerres de les quals no es parlen. A continuació, va ser el torn de la filòsofa igualadina, Sira Abenoza, qui va intermediar entre víctimes i presos d’ETA i al conflicte d’Irlanda. El dissabte va seguir amb la ponència sobre lideratge i negociació a càrrec d’Elena Sabroso, presidenta del Comitè de Capacitació del Districte 2202 de Rotary International. A continuació, va ser el torn d’Onno Seroo, director de Relacions Internacionals de la Fundació Blanquerna i president de la FCACU amb una xerrada que porta com a títol “Una aproximació des d’una perspectiva de societat civil” i per acabar el matí de dissabte, Núria Masdeu i que va ser mediadora entre palestins i israelis va parlar sobre “Beques pro-paz, prevenció de conflictes”. A la tarda, Agueda Rodríguez, presidenta del Club Motril per la Unesco i membre de la junta de la FECU va exposar el tema “La tolerància i la pau com camí cap a l’enteniment dels pobles” i finalment, va ser el torn de Josep Casadevall que va explicar la seva experiència com a president de la Sala Tercera del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg.

A les vuit del vespre, va tenir el lloc el sopar solidari amb la cloenda de les jornades en format col·loqui. Així, es van trobar més de 80 persones, entre estudiants, autoritats i amics i amigues del Rotary Club d’Igualada, al restaurant Scorpia. Cal destacar també la presència del secretari general de la Comissió Nacional Andorrana de la Unesco – Iniciativa Ruta de la Pau, Jean Michael Armengol, qui es va dirigir al públic amb unes paraules.

L’acte va ser presentat i moderat pel director d’informatius de RAC 1, Joan Maria Morros i va comptar amb les intervencions de Eduardo Ibáñez, ex director de Justícia i Pau de Barcelona i actual adjunt al representant personal del Copríncep episcopal d’Andorra, Josep Casadevall, expresident de la Sala Tercera del Tribunal Europeu de Drets Humans i Ingrid Steinhoff, governadora del districte 2202 de Rotary International i expresidenta del Comité de la Fundació Rotaria. Federico Mayor, exdirector de la Unesco (1987-1999) -que per motius personals a última hora no va poder assistir-, va enviar un vídeo per a tots els assistents.

A l’endemà, diumenge es va organitzar una plantada de l’arbre de la pau al bosc rotary que hi ha al costat de l’estadi atlètic. La plantada d’arbres és una activitat molt arrelada en el món rotary i simbolitza la companyonia, l’amistat i el servei a la comunitat.

Amb aquest Ryla el Rotary Club Igualada vol contribuir a l’excel·lent iniciativa de la Ruta de la Pau, liderada pel Principat d’Andorra i que s’inclou dins del marc d’estratègia de la UNESCO 2022-2029, amb la intenció de promoure les pràctiques eficaces per a dur a terme un desenvolupament inclusiu mitjançant la promoció dels drets humans, la llibertat científica i la compressió intercultural, així com la lluita contra tota mena de discriminació i racisme.

COMPARTIR

3 COMENTARIS

  1. D’aquesta noticia destaco el fet de plantar un arbre al bosc Rotary. Fa uns mesos el Club Rotary va plantar un munt d’arbres al costat del estadi atlètic, doncs actualment un 95% del arbres plantats recentment estan completament MORTS. Valia mes destinar els diners que va costar aquesta plantada a la vacuna de la Polio pel tercer mon.

  2. Ja ho veieu. D’una bona noticia, es troba una critica fàcil.
    Joanma, crec que contes malament. Es van plantar 300 arbres i 205 son vius. Es reguen mensualment entre ll’Ajuntament i el Rotary, i a l’estiu cada 10/15 dies. Despres de dos estius amb temperatures de 43 graus, quansevol expert et dira que es normal. No saps cuant val cada regada, oi?. Si vols alguna de les factures podem enviarte-la i la pagues i aixi ens ajudes.
    Respecte la Polio, si ens coneguesis, sabrias que el Rotary d’Igualada porta mes de 118.000 nens vacunats … i seguim mentre hi hagi un sol cas al mon.

FER UN COMENTARI

*