Inici Cultura Presentat el llibre guanyador del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems 2017

Presentat el llibre guanyador del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems 2017

COMPARTIR

L’Ateneu Gumersind Bisbal de la Pobla de Claramunt va acollir, el diumenge 9 de setembre, la presentació del llibre L’expressió material del poder durant la conquesta comtal. Esglésies, castells i torres a la Catalunya Central (segles X-XI) de Jordi Gibert i Rebull, guanyador del certamen 2017. La presentació es va fer en el marc d’un acte acadèmic, que va presidir el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

L’acte el va obrir l’alcalde poblatà, Santi Broch, que va destacar la «categoria i el valor cultural d’aquest premi que té ressonància no només a la nostra comarca sinó a tot el territori de parla catalana. És un certamen de recerca, que reconeix la cultura, l’esforç i la dedicació». Broch va assegurar que «cal apostar fort per certàmens com aquests i per les nostres tradicions, no només culturals sinó en tots els àmbits, en una nova època que esperem encetar com a poble sobirà. Com a nació, cal que preservem la nostra identitat i la nostra cultura».

El màxim representant del Consistori poblatà també va destinar una part del seu parlament a la situació política que, actualment, està vivint Catalunya. En aquest sentit, va afirmar que l’1-O de 2017 «les urnes ens van fer lliures però els qui les van posar estan a la presó o a l’exili. Siguem conscients tots plegats del què ens juguem. Això no s’ha acabat i tindrem un final d’any molt intens».

Tot seguit, la regidora de Cultura, Esther Touriñán, va convocar el Premi Gumersind Bisbal i Gutsems de l’any 2019, que es concedeix en anys alterns, i que té com a objectiu promoure la cultura i la llengua catalana. L’import del premi és de 1.700 euros i els treballs es podran presentar durant el mes d’abril de 2019. El veredicte es donarà a conèixer el 8 de setembre de l’any vinent i les bases es poden consultar al web de l’Ajuntament. Des de 2016 la convocatòria compta amb el suport i l’assessorament del Centre d’Estudis Antoni de Capmany, de la Universitat de Barcelona.

Un treball sobre esglésies, castells i torres a la Catalunya Central
Després de la intervenció de la regidora, l’autor del llibre, Jordi Gibert, va presentar el contingut del seu treball L’expressió material del poder durant la conquesta comtal. Esglésies, castells i torres a la Catalunya Central (segles X-XI). Gibert va desglossar, amb el suport d’una projecció, alguns dels aspectes més importants del volum, que és el sisè de la Col·lecció Claramonte, editada per l’Ajuntament.

El llibre està dividit en tres grans capítols: les esglésies, els castells i els alous amb torre en l’àmbit de la Catalunya Central. Entrecreuant dades arqueològiques i textuals, l’autor tracta de valorar de manera conjunta aquesta sèrie de monuments conservats de manera més o menys completa i situar-los en relació amb un context no només polític sinó també socioeconòmic capaç d’explicar la seva emergència i el seu esdevenir primerenc.

El disseny i la maquetació del llibre ha anat a càrrec de l’estudi Burzon*Comenge i la impressió de Tintaprint, SL. La correcció lingüística l’ha realitzat Marc Guarro i la distribució la farà Rafael Dalmau, editor. El treball també es pot adquirir a les oficines municipals.

«El mèrit de mantenir un premi cultural»

L’acte acadèmic el va tancar el president de la Diputació de Barcelona i alcalde d’Igualada, Marc Castells. Durant la seva intervenció, Castells va posar en relleu el «mèrit» de l’Ajuntament poblatà per tirar endavant aquest certamen cultural. «És molt fàcil crear una iniciativa com aquesta però és molt complicat mantenir-la». En aquest sentit, el president va destacar la «sensibilitat cultural» del Consistori i la important tasca de l’autor del treball guanyador per posar a l’abast de tothom la seva recerca.

Marc Castells també es va referir a la importància de la conservació del patrimoni cultural del nostre país, aspecte en el qual la Diputació de Barcelona dedica un gran esforç. Enguany, que és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, l’ens provincial destinarà 24 milions d’euros en la preservació del patrimoni cultural, dels quals més de 2 milions s’invertiran a l’Anoia.

Per cloure el seu discurs, el president de la Diputació va fer esment a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Marc Castells va afirmar que «no hem de deixar de reivindicar perquè la nostra és una causa justa». Abans de l’acte, l’alcalde d’Igualada va signar el Llibre d’Honor de l’Ajuntament. Un cop finalitzats els parlaments, es va servir un aperitiu per a tots els assistents.

FER UN COMENTARI

*