Inici Destacats Poble Actiu reclama recuperar el sou retallat als sanitaris

Poble Actiu reclama recuperar el sou retallat als sanitaris

COMPARTIR

El grup municipal Poble Actiu celebra que tres setmanes després de la denúncia que va presentar a la Sindicatura de Greuges per la falta de transparència en els sous dels alts càrrecs del Consorci Sanitari de l’Anoia i el Consorci Sociosanitari d’Igualada, aquests consorcis han començat a publicar la informació que faltava. En concret, el Consorci Sanitari de l’Anoia ha publicat tots els sous del personal directiu i no només de la gerència, que és el que hi havia publicat fins al moment de la denúncia.

Ara que s’han fet públics els sous dels directius i alts càrrecs del Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA), Poble Actiu ha fet pública la comparativa entre els sous de treballadores i la gerència del CSA, que gestiona l’Hospital Universitari d’Igualada, CAP Igualada Nord, Centres de Salut Mental i Addiccions i Servei de Valoració a la Dependència i la discapacitat. Així mateix, Poble Actiu ha insistit que el Consorci Sociosanitari d’Igualada, que gestiona la Residència i Centre de Dia Pare Vilaseca, Centre de Dia Montserrat, Hospital de Dia Sant Jordi, Centre de dia Mar i cel (Piera) Residencial Viu B1 i B2 i 4D Health, ja ha publicat el sou de la gerència però encara no ha fet públics tots els sous dels alts càrrecs i el personal directiu del Consorci Sociosanitari d’Igualada.

Recuperar el salari retallat i millorar les condicions laborals

Les condicions salarials de les treballadores públiques del Consorci Sanitari de l’Anoia es van veure agreujades fa una dècada per les retallades realitzades pels governs convergents i que la direcció del Consorci encara no ha revertit. Des del 2011, les treballadores del Consorci Sanitari de l’Anoia han hagut d’assumir una retallada del salari del 5% que ha suposat la pèrdua d’una gran quantitat de diners per les treballadores. Des de Poble Actiu reclamen que, ara que l’endeutament del Consorci Sanitari de l’Anoia s’ha reduït considerablement, és moment no només de recuperar íntegrament el salari retallat a les treballadores sinó també garantir una millora de les condicions laborals. Concretament, reclamen estabilitzar la plantilla, reduir les sobrecàrregues laborals, garantir la cobertura de les baixes, reduir la ràtio de pacients atesos per professional i una millora de l’equipament tècnic dels centres.

Referent al salari dels alts càrrecs, des de Poble Actiu exposen que la retribució anual de la gerència és de 107.500€, una quantitat elevada i clarament superior a la que cobra el president del govern espanyol. La resta d’alts càrrecs i directius del Consorci Sanitari de l’Anoia tenen el següent sou: Direcció Assistencial Extrahospitalària i Direcció Assistencial Hospitalària (81.400€), Direcció Econòmico-Financera (70.300€), Direcció d’Infermeria (61.700€) i la Direcció de Recursos Humans (72.900€). Des de la candidatura municipalista consideren que és una vergonya que no s’hagin millorat les condicions laborals de les professionals sanitàries, tenint en compte que han de suportar unes condicions molt dures en pandèmia, han recordat que «d’aplaudiments no es menja» i han exigit una millora immediata de les condicions laborals de les treballadores.

Revertir les retallades i les privatitzacions

Per a Poble Actiu, «la situació de la sanitat pública, a Igualada i arreu dels Països Catalans, està molt tensionada per les conseqüències de la pandèmia i per les retallades dels governs convergents a tots els serveis públics». Per això, des de Poble Actiu han volgut donar suport als sindicats professionals de salut que plantegen cinc grans reptes per millorar la sanitat pública catalana: la millora de les condicions sociolaborals i retributives dels professionals, incrementar la plantilla de facultatius per garantir el relleu generacional, enfortir l’atenció primària dotant-la amb una quarta part dels recursos de tot el sistema, renovar les infraestructures i equipaments i millorar els serveis d’urgències hospitalàries. En aquesta línia, al Parlament de Catalunya, el grup de treball de sanitat de la CUP també ha plantejat reforçar l’atenció primària, assumir la gestió pública del servei d’emergències i d’atenció telefònica (061) que van ser privatitzats i garantir el dret a l’avortament quirúrgic arreu dels Països Catalans.

FER UN COMENTARI

*