Inici Societat Òmnium Anoia homenatja els seus fundadors i reconeix la tasca de Francesc...

Òmnium Anoia homenatja els seus fundadors i reconeix la tasca de Francesc Ricart, Teatre Nu i Dones amb Empenta

COMPARTIR

Òmnium Anoia ha lliurat aquest passat dimecres els XVII Premis Compromís Cultural, un reconeixement que l’entitat atorga cada any a aquelles persones i col·lectius que han treballat en la defensa de la llengua i la cultura catalanes. L’acte es va celebrar a l’Ateneu igualadí i va esdevenir un emotiu homenatge als fundadors de la seu territorial d’Òmnium a l’Anoia, que enguany celebra els seus cinquanta anys d’existència.

L’entitat va lliurar els premis als guanyadors de l’edició 2020, que no es va poder celebrar a causa de la pandèmia. El premi individual va ser per al mestre activista Francesc Ricart, que va fer una crida a defensar de manera ferma la llengua catalana en tots els àmbits. El premi col·lectiu va ser per a la companyia anoienca d’arts escèniques Teatre Nu; en nom de la companyia, Maria Hervàs va agrair la tasca d’Òmnium Cultural en defensa de la cultura i va posar en valor que durant la pandèmia el sector del teatre hagi vençut la por i hagi seguit pujant als escenaris complint, això sí, totes les mesures de seguretat.

Pel que fa als premiats de l’edició 2021, el premi individual va ser per a Eduard Eroles i Camats en representació de totes aquelles persones que, ara fa cinquanta anys, van desafiar la dictadura i van fundar la seu territorial d’Òmnium Anoia. Eroles, convalescent d’una intervenció quirúrgica, va fer arribar un escrit des de Ciutadella animant a tots els presents a l’acte a seguir defensant la nació catalana. En nom dels fundadors també va intervenir Antoni Dalmau i Ribalta, que va recordar com varen ser els inicis i va mencionar aquelles persones que van fer possible tirar endavant Òmnium Anoia. A més de mossèn Còdol, a l’acte es van recordar els membres de la primera junta d’Òmnium Anoia l’any 1970, formada per Manuel Miserachs i Codina, Eduard Eroles, Jordi Mateu i Lliró, Antoni Dalmau, Josep Marsal i Cortadellas, Ròmul Gabarró i Castelltort i Joan Serra i Caro. L’esposa de Manuel Miserachs, Adela Galtés, va rebre un ram de flors de la mà de l’actual president d’Òmnium Anoia, Pere Joan Vinós, en un emotiu recordatori de qui va ser el primer president de la història de l’entitat.

Fotos: Manel Marimon i Gomis

Pel que fa al premi col·lectiu d’aquest 2021, Òmnium Anoia va premiar l’entitat “Dones Amb Empenta”, que enguany celebra 25 anys d’existència en defensa dels drets de les dones. Van recollir el premi Nati Veraguas i Conxita Garrido, que van fer una crida a defensar la llibertat començant per la llibertat de dones, nenes i adolescents de viure en una societat lliure de violències masclistes.

L’acte, presentat per la periodista igualadina Mar Martí, el va cloure la vicepresidenta d’Òmnium Cultural Clàudia Pujol, que va recordar que la seu anoienca és una de les més antigues de l’entitat, que enguany celebra 60 anys de vida. Va amenitzar l’acte el músic Quico Tretze, que també va presentar un vídeo en defensa de la llibertat dels represaliats polítics amb una versió adaptada del Cant dels Ocells.

Finalment, Òmnium Anoia fa una crida a participar de tots els actes de la Diada Nacional de Catalunya el proper dissabte, així com de les diferents activitats i exposicions que organitza l’entitat al llarg del curs. La seu d’Òmnium Anoia a l’Empremta, situada al carrer Santa Maria número 12, està oberta cada dia de 19h a 20:30h i disposa de tot tipus de material de marxandatge per ajudar a finançar l’entitat així com butlletes per aquelles persones que s’hi vulguin associar.

FER UN COMENTARI

*