Inici Destacats Montbui celebra una exitosa fira sostenible ‘La Margarida’

Montbui celebra una exitosa fira sostenible ‘La Margarida’

COMPARTIR

Santa Margarida de Montbui va celebrar dissabte passat a l’entorn del Parc Central “La Margarida”, tercera Fira Sostenible de Montbui. Aquest certamen vol ser referent de les propostes de proximitat, de quilòmetre zero, amb una voluntat divulgativa i sensibilitzadora sobre la importància de ser sostenibles en el nostre dia a dia. La sostenibilitat i el comerç de proximitat van ser els elements característics d’una jornada on no hi van faltar tallers, activitats lúdiques, exposicions, música, jocs i diferents carpes d’entitats del municipi i d’artesans.

Les activitats van començar a les 10 del matí amb l’estrena del recinte firal a l’aire lliure ubicat a tot l’entorn de La Vinícola. La distribució d’espais i escenaris diferenciats va fer que els/les visitants arribats d’arreu de Catalunya poguessin gaudir durant tota la jornada amb un intens programa d’activitats.

Un dels primers actes de la jornada, cronològicament, va ser la inauguració, realitzada a l’espai Fòrum Parc Central, i que va anar a càrrec del regidor de Promoció Econòmica montbuienc Jordi Bòria i del vicepresident i conseller de Turisme del Consell Comarcal de l’Anoia Dani Gutiérrez.

A “La Margarida” van sobresortir, com a novetat, i per la bona acollida rebuda, les xerrades d’experts, les quals es van celebrar a l’espai Fòrum Parc Central. Va començar Rafael Roldán, en representació de la Societat de Caçadors de La Tossa, qui va fer una presentació sobre com el canvi climàtic està tenint afectació en la fauna i la flora existent en el nostre municipi.

Seguidament va intervenir la divulgadora i periodista ambiental de TV3 Cori Calero. La lleidatana va conduir una presentació molt didàctica i ben valorada pel públic assistent. Calero va parlar de canvi climàtic des d’una vessant propera i explicant casos pràctics i que ha pogut comprovar en primera persona per la seva trajectòria periodística. Amb un plantejament realista i objectiu, la divulgadora va exposar la importància de respondre ràpidament a la crisi climàtica a la qual ens enfrontem com a societat.

La tercera xerrada de la jornada va anar a càrrec de Marc Costa, director adjunt de Moneder, plataforma de fidelització pels clients dels comerços de proximitat, qui va parlar sobre la importància del comerç local com a element vertebrador dels municipis, i motors de creació de riquesa i ocupación. Costa va posar diferents exemples d’èxit en la fidelització dels usuaris dels comerços de proximitat, i també va exposar la importància de l’originalitat a les xarxes socials per diferenciar-se de la competència. De forma prèvia a la xerrada de Marc Costa es va celebrar un teatre-fòrum amb l’obra «Vaig anar a comprar» on es va abordar el tema dels efectes del tancament de comerços locals i la importància de les botigues de proximitat. L’obra va anar a càrrec del grup Amateur del curs de Teatre de Montbui.

El dia va començar amb la sortida etnobotànica a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant on una quinzena de participants van poder descobrir les plantes silvestres i varietats tradicionals que hi ha pel Parc Central. Poc després els més menuts van poder participar a l'»Escape Room: Escapem del plàstic», activitat que va organitzar l’Àrea Medi Ambient de la Diputació de Barcelona per sensibilitzar sobre la importància de reduir els plàstics. També va haver-hi altres activitats, com ara l’exposició de manualitats decoratives: «Primavera sense aigua» a càrrec de les Dones dels Dimecres, la Inauguració de l’Exposició institucional Parc Agrari Conca d’Òdena o una mostra de vehicles elèctrics ubicada a la Plaça de l’Ajuntament.

Des de la regidoria de Turisme es va organitzar també durant tot el matí un concurs en el qual es podia escollir un dels llocs preferits del municipi. En total va haver-hi una vuitantena de participants, i la guanyadora es va emportar un lot de productes de Montbui.

Durant “La Margarida” van tenir un destacat protagonisme les activitats gastronòmiques. Així, cap al migdia es va celebrar un vermut sostenible amb productes de proximitat a càrrec del Parc Agrari de la Conca d’Òdena. Després, a la Plaça de l’Ajuntament, es va organitzar una arrossada amb productes de proximitat on els assistent van poder dinar una paella clàssica de mans del cuiner anoienc Xavier Salom. De fet la venda de tiquets va ser un èxit, es van exhaurir, i es van vendre 150 unitats. Ja al vespre, i de forma prèvia al concert final de Fira, molts assistents van aprofitar la presència de diferents “food trucks” ubicades als jardins de La Vinícola per poder comprar els seus respectius sopars.

Durant tota la jornada es van dur a terme diferents tallers. La Unió d’Establiments de Montbui (UEM) va organitzar als jardinets de la Vinícola una sèrie de tallers manuals per a petits i grans. D’igual manera, a la pista poliesportiva del Parc Central la Regidoria de Medi Ambient va organitzar un taller de caixes niu per a ocells on no només es podía construir una caseta pel jardí o balcó. També es podia descobrir la varietat d’espècies d’ocells locals i aprendre a com acompanyar-les, respectar el seu entorn i les seves etapes de cria. D’igual manera, es van realitzar tallers de sensibilització ambiental, un taller de batuts silvestres cíclics a càrrec d’Artemeia, un taller de reciclatge per a infants, un altre de «La Farmaciola» a càrrec d’Arrels Voladores i, per últim, un taller de xampú sòlid per a adults i infants.

La cultura de proximitat també va tenir un destacat protagonisme durant tota la jornada. Al migdia el Duet Ambient va amenitzar l’arrossada de proximitat a la Plaça La Vinícola amb cançons molt divertides i balls que van fer les delícies del públic. A les 4 de la tarda els components de la Colla “El Xaragall” de Montbui van conduir una cercavila fins al Boulevard montbuienc (Plaça de l’Ajuntament), on van precedir a les actuacions de les colles castelleres Moixiganguers d’Igualada i Castellers de Sabadell.

Ja en horari de vespre, nit el DJ Carter va amenitzar musicalment l’espai de La Plaça La Vinícola durant el “sopar de food-trucks”. I l’actuació del grup Popmanía va tancar la Fira, amb música d’avui i de sempre fins a la matinada.

La Margarida”, 3a Fira Sostenible de Montbui va ser organitzada per l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Igualtat i Feminismes), la Mancomunitat Conca d’Òdena, i nombroses entitats i institucions del territori.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*