Inici Destacats Un monogràfic de Xavier Jorba recull el creixement urbà d’Igualada durant el...

Un monogràfic de Xavier Jorba recull el creixement urbà d’Igualada durant el segle XVIII

COMPARTIR

La col·lecció ‘l’arxiu. Publicacions de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia’ acaba de créixer amb un nou títol. Es tracta d'»Els nous ravals igualadins (1745-1835)», una investigació realitzada pel Dr. Xavier Jorba i Serra.

Xavier Jorba és doctor en Història Moderna per la Universitat de Barcelona i té un premi extraordinari de Doctorat per la tesis publicada el març del 2011, “Una comunitat rural de la Catalunya Interior. Òdena S. XVI i S. XVII”, que és una anàlisi exhaustiva de l’ordre i el desordre de la societat odenenca dels segles XVI i XVII. És professor de secundària de l’Acadèmia Igualada i vocal de la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’IEC. Actualment treballa en el projecte de recerca «Estudi demogràfic de l’Andorra moderna (ss. XVI-XIX)», al costat dels doctors V. Gual, J. Boyreu, R. Masdéu, S. Gual i A. Sastre. Ha publicat diversos articles a Revista d’Igualada, a l’Institut d’Estudis Catalans i a la Miscel·lània Aqualatensia (Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada) amb temes relacionats amb la comarca de l’Anoia durant l’Edat Moderna.

En aquest cas, Xavier Jorba fa un estudi rigorós del creixement urbà igualadí del segle XVIII. La població va passar de 1630 habitants el 1719 a 4925 habitants el 1786 fet que va comportar la necessitat d’estendre’s fora muralles amb la creació de nous ravals i noves vies i carrers. A partir de fonts documentals notarials, sagramentals, judicials i municipals de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, l’autor analitza cada establiment i cada tipus de contracte extraient-ne el preu del pam del sòl urbanitzable, els noms, cognoms, oficis i llocs de procedència dels protagonistes, les característiques de les cases, les afrontacions … fins a completar les dades que permeten explicar el creixement de cada carrer.

Tal com diu Valentí Gual al pròleg, “Xavier Jorba ens ho explica carrer a carrer, nom a nom, dada a dada, pas a pas. És un exercici impressionant d’història local ben elaborada….”.

Una obra que aporta un nou aspecte de la història d’Igualada, d’una forma minuciosa i metòdica i que a més del creixement urbanístic ens dóna informació de tot el que va comportar en la vida dels igualadins del segle XVIII i XIX.

Podeu sol·licitar un exemplar de la publicació a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*