Inici Cultura Les places i carrers de l’Anoia s’omplen de llibres i roses per...

Les places i carrers de l’Anoia s’omplen de llibres i roses per celebrar la Diada de Sant Jordi

COMPARTIR

[Img #14502]L’Anoia s’ha mantingut fidel a la tradició de Sant Jordi i des de primera hora del matí les places i carrers s’han omplert de ciutadans que passegen entre les parades de llibres i roses. El bon temps augura una jornada multitudinària i els llibreters i floristes esperen mantenir les xifres de vendes de la darrera edició i que la gent s’oblidi de la crisi per un dia. Els autors locals busquen també el seu lloc entre els títols més mediàtics i, segons el president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, s’espera que un dels llibres més venuts sigui ‘Tot és possible’, escrit per 43 [Img #14504]autors de les comarques centrals, entre ells cinc anoiencs: Pep Elias, Maria Enrich, Joan Pinyol, Teresa Roig i Josep Maria Solà..

[Img #14503]

Centenars de persones han sortit a la plaça de Cal Font i a la Rambla Sant Isidre d’Igualada, sobretot escolars al matí. A Igualada s’hi ha instal·lat 73 parades, repartides per primera vegada entre la Plaça de Cal Font i la Rambla de Sant Isidre. Tot i que els paradistes creuen que els llibres més venuts durant la Diada seran els títols més mediàtics com ‘L’analfabeta que va salvar un país’, de l’autor suec Jonas Jonasson, o ‘Eufòria’, de Xavier Bosch, els autors locals també tibaran amb força. Així ho ha explicat la responsable de la llibreria Llegim d’Igualada, Isabel Casas, qui ha explicat que «sempre mirem de tenir una representació de tots els autors locals que enguany han tret llibre». Casas ha apuntat que encaren la jornada amb «il·lusió i optimisme» i ha afegit que «ens agradaria corroborar el què diu el Gremi de Llibreters que Sant Jordi suposarà un punt d’inflexió perquè la gent pugui adquirir llibres com ho feia abans». Tot i que la llibretera ha expressat que porten molts anys immersos en la crisi, creu que «és el moment en què els que hem pogut resistir tirarem endavant, perquè en algun moment o altre la situació ha de canviar».

 

El sector de la rosa també encara amb optimisme la Diada, tot i la previsió a la baixa que ha fet el Mercat de Flor i Planta Ornamental, que preveu que enguany es vengui un milió menys de roses que l’any passat -al voltant de 6 milions a tot Catalunya-. La Judith Balard, de la Floristeria el Nus d’Igualada, ha expressat que «no són temps per tirar flors però hem de tirar endavant i no llançar la tovallola en cap moment». Balard creu que el bon temps també animarà a la gent a sortir al carrer i incentivar les vendes i ha ressaltat que la rosa vermella continua sent la més demanada.

 

«No hi ha cap poble de Catalunya que el dia de Sant Jordi no s’hi faci res»

 

La directora dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco, ha explicat a l’ACN que la Diada de Sant Jordi es viu a tot arreu i «no hi ha cap poble de Catalunya on no s’hi faci res». En aquest sentit, Blasco ha remarcat que és un dia «espectacular» pel país i «la gent que ve de fora s’enamora de la diada de Sant Jordi». «La gent està contenta, es regalen roses i llibres i aquest esperit l’encomanem també fora de les nostres fronteres», ha apuntat la directora dels serveis territorials. 

 

Blaco ha afirmat que la intenció és que en la propera edició de Sant Jordi s’organitzi a la Catalunya Central un acte més institucional «que tingui a veure amb els autors del territori». Una de les idees amb què treballen és que el delegat del Govern a la Catalunya Central faci una recepció als escriptors locals el dia abans de la diada, tot i que el projecte encara s’ha de perfilar.

 

Vic exposa un microconte de l’anoienc Joan Pinyol

 

[Img #14505]Un dels actes destacats d’aquesta Diada al territori serà l’exposició de dos microcontes a Vic i Manresa amb l’objectiu de contribuir a la creació literària d’aquest gènere. A més, també es vol aprofitar per retre homenatge a les figures de Pere Calders, gènere amb el qual va excel·lir, i a la poesia urbana de Joan Brossa. A Vic s’exposa a la façana de la seu del Departament de Cultura un microconte inèdit de l’escriptor anoienc Joan Pinyol, mentre que a Manresa s’ha escollit la façana de la Biblioteca el Casino per penjar-hi un microconte de [Img #14506]l’escriptor de Taradell (Osona) Antoni Pladevall i l’obra hi restarà exposada fins el 28 d’abril.

 

La directora dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco, ha explicat que la iniciativa va néixer fa tres anys a Vic. «La idea era encarregar un text que pogués ser visible i tothom pogués llegir simplement passejant» i  l’objectiu de la proposta també és donar a conèixer cada any un autor local diferent. La pancarta fa tres metres per tres metres i, segons ha especificat Blasco, «es tracta d’un relat curt on no s’explica tot, sinó que dóna idees i deixa la incògnita del final obert perquè cadascú se’l pugui fer propi». D’altra banda, Blasco ha explicat que la iniciativa s’anirà ampliant cada any amb la incorporació de més ciutats i el 2015 s’hi sumarà Capellades, localitat de naixement de Joan Pinyol, l’autor del microconte que enguany s’exhibeix a Vic.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*