Inici Cinema L’Ateneu Igualadí recorda amb documentals els 10 anys de la guerra de...

L’Ateneu Igualadí recorda amb documentals els 10 anys de la guerra de l’Iraq

COMPARTIR

El proper 19 de març es compliran 10 anys de la invasió a l’Iraq. Per aquest motiu, l’Ateneu Igualadí acollirà dues projeccions de documentals que permeten trobar altres mirades al conflicte.

Per començar, el cicle Pantalla Oberta del Cineclub Ateneu proposa per aquest dijous 14 de març el documental «Invierno en Bagdad» (Javier Corcuera, 2005). La projecció serà a les 8 del vespre a la Sala de Socis de l’Ateneu i l’entrada és lliure.

Com recordàvem fa unes setmanes amb una conversa entre els activistes Jaume Farrés, Pau Carol i MIreia Rubio, fa 10 anys els carrers i les places de molts pobles i ciutats es van omplir d’homes i dones que deien “NO a la Guerra”. I un 20 de març la guerra va arribar. Amb la projecció de Invierno en Bagdad del documentalista Javier Corcuera volem recordar el conflicte –encara avui existent-. Un exercici de memòria. Ens cal.

[Img #5456]El film que va recollir diversos premis en festivals, no és molt innovador estèticament, però és excel·lent argumentalment. D’aquells documentals que es limiten a deixar parlar als protagonistes. És real, cru, intens i terrible, doncs enfoca la guerra de l’Iraq des de la perspectiva de la seva gent. Són històries del dia a dia entre els enderrocs, la misèria i la fam. Històries del terror a la guerra, de la intensa por de la població civil que està immersa en una zona de combat. Són els ciutadans de Bagdad, testimonis i víctimes, que expliquen les seves històries en aquest hivern a la ciutat: Mustafà de 9 anys, Mauy d’11, Zin al Abidin de 12, Mayed de 43, Rabina de 60,…. Històries de persones que ho han abandonat tot: l’escola, la llar. O els hi ha pres.

I et fa bullir la sang i t’indigna veure les penúries per les que passa aquesta gent, i en concret, aquests nens, que han de buscar-se la vida diàriament netejant sabates o venent gasolina de manera ambulant. El documental, però va més enllà, i s’endinsa en les pors que pateixen aquests nens, els quals viuen contínuament amb el temor de no poder explicar-ho el dia següent, ja que poden ser víctimes d’un atemptat. Un d’ells, de manera lúcida, deixa anar la frase: “tant de bo no tinguéssim petroli,…”

Invierno en Bagdad és intensa i demolidora. Necessària. Per no oblidar.

Dimarts, «La boda de Rita»

[Img #5457]El proper dimarts, dia en què es complirà el desè aniversari de la invasió a l’Iraq, 10 sales d’arreu de Catalunya han programat el documental «La boda de Rita». A Igualada, l’Ateneu Igualadí col·labora amb l’Agència Zoom -productora del documental- i la projecció es farà al Teatre Municipal l’Ateneu a les 8 del vespre.

«La boda de la Rita» narra la història de la família Alibek (12 germans) que víuen a Bagdad, Barcelona i Londres. La història arrenca a partir de la boda de la Rita, la neboda gran de la família, que es casa a la ciutat comtal. Aquest fet provocarà la visita dels seus familiars. A través de la família de la Rita coneixerem diferents aspectes de les conseqüències de la invasió de l’Iraq: la guerra, l’exili polític i l’esperança. La boda de la Rita és la continuació del fins ara únic documental català que es va realitzar a l’Iraq el 2004, El viaje de Mazin: historia d’una familia iraquí que va recollir èxit de crítica i públic.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*