Inici Destacats L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central dona a conèixer el cooperativisme a...

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central dona a conèixer el cooperativisme a l’Anoia

COMPARTIR

Aquest dilluns s’ha fet la presentació a l’Anoia de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Ha estat en una roda de premsa al restaurant de la Tossa de Montbui, gestionat des de Frescoop, una de les sis cooperatives promotores de l’Ateneu de la Catalunya Central. Han participat a la roda de premsa Alba Rojas, coordinadora de l’Ateneu; Dolors Pujols, sòcia de la cooperativa L’Arada, i Jordi Badia, conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de l’Anoia i alcalde de Calaf. Tant el Consell Comarcal com l’Ajuntament de Calaf són dues de les administracions que formen part de la Taula Territorial de l’Ateneu i que donen suport al projecte.

L’Ateneu és un nou espai de trobada i coordinació que neix amb l’aposta clara d’impulsar l’economia social i solidària en aquest territori, i crear ocupació estable i de qualitat a partir de la creació de noves cooperatives. El de la Catalunya Central és un dels 10 ateneus cooperatius que s’han creat aquest any 2017 a Catalunya en el marc del programa Aracoop.

L’Ateneu de la Catalunya Central el formen sis cooperatives: Gedi i Frescoop, del Bages; Sambucus i Dies d’agost, d’Osona; L’Arada, del Solsonès, i Set-C, amb seu a Barcelona però amb presència a la Catalunya Central. També hi figuren com a entitats col·laboradores Coop 57 i diverses administracions locals de les sis comarques de la Catalunya Central. En concret, a l’Anoia l’Ateneu té el suport del Consell Comarcal i dels ajuntaments de Calaf i del Bruc. La resta d’administracions i entitats que donen suport a l’Ateneu, i que formen part de la seva Taula Territorial, són els ajuntaments de Manresa, Solsona, Manlleu, Cardona, Artés, el Bruc, Sallent i Navàs; els consells comarcals del Solsonès i l’Anoia; els consorcis del Moianès i del Lluçanès; l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; l’Agència de Desenvolupament Local Solsona-Cardona; Creacció, d’Osona; Treballem Bé, i les cooperaties L’Om i Ninkasi.

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central té la seu a les dependències del Centre de Desenvolupament Empresarial (CEDEM) de l’Ajuntament de Manresa, al Palau Firal. L’objectiu, però, és poder atendre les necessitats i demandes que arribin a l’Ateneu des de qualsevol punt del territori de les sis comarques de la Catalunya Central. Tal com ha explicat Alba Rojas a la presentació d’avui a la Tossa de Montbui, «tenim la seu de treball a Manresa, però ens despleguem en el territori on faci falta, i creem grups de treball a mida de cada projecte».

Alba Rojas i Dolors Pujols han explicat els objectius principals de l’Ateneu, que passen per fer arribar informació i assessorament sobre economia social i solidària i cooperativisme a un miler de persones, i que a finals de 2017 s’hagin constituït 30 noves cooperatives a la Catalunya Central que generin un mínim de 50 llocs de treball. També, però, donar a conèixer i l’economia social i les bones pràctiques de la mateixa, fer-ne difusió i promoció entre la població en general, però molt concretament entre emprenedors, estudiants dels últims cursos de matèries relacionades amb l’emprenedoria o l’economia en general, així com a diferents prescriptors, com poden ser tècnics municipals o de gestories i assessories.

Dolors Pujols ha recalcat que «els que hi som», referint-se al sector cooperatiu, «hi creiem, i per això ens agrada compartir els criteris del cooperativisme». Per la seva part, Alba Rojas ha destacat el treball conjunt entre el sector públic i el privat cooperatiu. «El model cooperatiu és un model empresarial vàlid i un model de gestió transformadora, més resilient i arrelat al territori», ha conclòs.

Finalment, Jordi Badia ha posat de relleu la necessitat del cooperativisme en una època de «desigualtats econòmiques extremes i fins i tot indecents». «L’economia s’entén més llegint les pàgines de Societat dels diaris que les d’Economia», ha afegit, i ha negat que els indicadors positius que arriben dels organismes econòmics siguin reals. «Per tant, si esperem que les solucions vinguin de dalt, ho tenim difícil», ha assegurat. Per això, tant el Consell Comarcal com l’Ajuntament de Calaf, ha afegit, aposten per l’economia cooperativa, construïda «des de baix, des de la gent». I ha conclòs: «Quan competim, sempre guanya un; quan cooperem, guanyem tots; el cooperativisme no és l’única solució, però hem de fer el possible per fomentar-lo».

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*