Inici Destacats L’Arxiu Comarcal de l’Anoia acollirà la presentació d’una crònica inèdita sobre la...

L’Arxiu Comarcal de l’Anoia acollirà la presentació d’una crònica inèdita sobre la Guerra dels Segadors

COMPARTIR

El Centre d’Història Contemporània de Catalunya ha publicat el manuscrit Historia general del Principado de Cataluña, condados de Rossellón y Cerdana, escrita per doctor Magí Sivillà (1597-1657), ambaixador de la Diputació del General i el Consell de Cent barceloní. El manuscrit original, custodiat a la Biblioteca Nacional Francesa, aporta abundant informació sobre el desenvolupament de la Guerra dels Segadors. L’obra es presentarà dimarts 3 de març (19.00h) a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia (Pl. Del Rei 15, Igualada). Hi intervindran el Doctor en Història Moderna per la UB Xavier Jorba, el president del Centre d’Estudis Comarcals de l’Igualada Xavier Barberà, i l’editor de l’obra Guillem Carreras

Guillem Carreras, editor de l’obra, destaca la gran importància que té la publicació per a la historiografia catalana: “La majoria de cròniques sobre el conflicte que disposem s’han escrit des del Principat. Sivillà redacta l’obra des de París, on tenia un contacte directa amb les màximes autoritats franceses, com ara els virrei La Mothe, el secretari Michel le Tellier o la mateixa reina regent Anna d’Àustria”.

Antoni Rovira i Virgili, Josep Sanabre o John H. Eliott figuren entre els historiadors que han referenciat l’obra. Malgrat aquest interès, el text mai ha estat accessible al conjunt d’historiadors catalans. La publicació permetrà aprofundir en diferents elements de la guerra: les gestions diplomàtiques de les institucions del Principat, la confrontació entre les elits catalanes, els moviments i estratègies dels caps militars, el canviant estat d’ànim de la població, la influència d’un context internacional marcat per la Guerra dels Trenta Anys, i sobretot, les veritables aspiracions polítiques de cadascun dels actors que hi van participar. L’obra es clou amb un apèndix de documents sobre el doctor Sivillà.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*