Inici Societat L’Ajuntament d’Igualada presenta un pressupost de 60,6 milions d’euros pel 2023

L’Ajuntament d’Igualada presenta un pressupost de 60,6 milions d’euros pel 2023

COMPARTIR

El govern municipal d’Igualada ha presentat, aquest dilluns, la proposta de pressupost i d’ordenances finances fiscals per a l’any 2023 que es debatrà en la propera sessió del Ple. Les grans xifres del projecte, que han estat explicades per l’alcalde, Marc Castells, i la regidora d’Hisenda i Interior, Montse Duch, indiquen que el pressupost de l’Ajuntament serà de 60,6 milions d’euros i que el pressupost consolidat, que inclou també les societats municipals, els organismes autònoms i el Consorci Sociosanitari d’Igualada, arribarà a 72,4 milions d’euros. Els comptes de l’any vinent suposaran una reducció del 0,03% respecte els pressupostos d’aquest 2022, que són 61,5 milions d’euros, 74,1 en el cas del el pressupost consolidat que inclou també les societats municipals, els organismes autònoms i el Consorci Sociosanitari d’Igualada.

L’alcalde d’Igualada ha destacat es presenta un “pressupost continuista, que permet fer front a les inversions estratègiques que necessita la ciutat alhora que contempla els increments de preus que estan patint els materials i les matèries primeres des de fa mesos”. Castells ha destacat que el pressupost que es presenta fa una important aposta “per reforçar les polítiques d’habitatge i de seguretat ciutadana a Igualada així com també en les polítiques socials per evitar que a la nostra ciutat ningú quedi enrere”.

En aquest sentit, Castells ha destacat l’increment de del pressupost en seguretat ciutadana en un 6%, una pujada destinada a augmentar la presència d’agents de la Policia Local al carrer. L’alcalde ha recordat, també, que entre els anys 2021 i 2022 el nombre d’efectius de policia municipal ha crescut i seguirà creixent amb la incorporació de 15 nous agents, els últims 7 aquest proper mes d’octubre. Amb l’increment pressupostari per l’any vinent es consolidarà l’augment de presència i patrullatge a tots els barris de la ciutat. El pressupost per l’any vinent també contempla la incorporació de cinc vehicles nous per a la Policia Local.

També augmenta un 6% el pressupost per Acció Social i entorn comunitari que se situa en 5’7 milions d’euros, amb la clara voluntat de donar servei i suport a aquells igualadins i igualadines que passen per moments més difícils.

Pel que fa a polítiques d’habitatge, segons el govern el global del pressupost pel 2023 suposa un increment del 15% en aquest àmbit. Castells ha assegurat que aquest increment “segueix l’aposta del govern de Junts per Igualada per augmentar el parc d’habitatges amb lloguer assequible a la ciutat, afavorint la rehabilitació i també la nova construcció amb campanyes específiques que han funcionat notablement aquests últims anys”.

Inversions

Pel que fa a les inversions més destacades, cal assenyalar els 2.127.000€ destinats al pla de millora de barris, 1.600.000€ per la compra de terrenys, 653.000€ per l’equipament del Campus de la Salut, 458.627€ d’inversions en equipaments esportius, 300.000€ per l’oficina de l’habitatge, 250.000€ per una nova fase del pla de modernització del polígon de Les Comes.

Pel que fa als impostos, la tinent d’alcalde i regidora d’Hisenda, Montserrat Duch, ha explicat que el govern segueix amb la política de contenció fiscal. El pressupost manté l’IBI al 0’84 malgrat l’increment general dels preus de l’energia, combustibles i matèries primeres actual, l’elevada inflació del 9,7% interanual del Juny passat i la baixada d’ingressos per plusvàlues que es contempla en -700.000€.

Es mantenen els tipus de l’impost d’Activitats Econòmiques (IAE), l’Impost sobre Construccions i Instal·lacions i l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica. Pel que fa a les taxes (escombraries, entrada de vehicles, taxes piscines, cursos centres cívics, recollida d’animals abandonats…) se’ls aplicarà el 3%, un percentatge que Duch ha qualificat de “molt moderat”, tenint en compte la inflació interanual del 9,7% ja esmentada.

FER UN COMENTARI

*