Inici Llibres ‘La filla del capità Groc’, de Víctor Amela

‘La filla del capità Groc’, de Víctor Amela

COMPARTIR

[Img #30196]El periodista i escriptor Víctor Amela guardonat amb el 36è Premi Ramon LLull de Novel.la,  amb l’obra titulada ‘La filla del capità Groc’, s’ha convertit en poc temps des de la presentació del llibre, el passat 2 de març, en el gran triomfador de Sant Jordi. Tercera novel.la de la seva seva trajectòria literària, i la primera publicada en català, Amela barreja ingredients històrics i romàntics recuperant la història del capità Groc,  el mític heroi del Maestrat personatge real que va lluitar contra els lliberals.

 

‘La filla del capità Groc’ (Planeta, 2016) recupera la figura  de Tomàs Penarrocha, el Groc de Forcall un personatge real que durant tres anys va lluitar a ultrança contra els liberals a la zona del Maestrat. La novel·la recrea de aquests tres anys d’aventures d’un heroi mític que es rebel·larà per defensar el seu poble contra l’opressió i les injustícies dels liberals espanyols.

 

Víctor Amela es va inspirar en una història que va sentir quan tenia vuit anys al poble on estiuejava amb la família, Forcall, el mateix poble on el protagonista de la novel·la, el Groc, va lluitar l’any 1840 per defensar els ideals carlins. La intenció de l’autor era convertir un heroi ultralocal en un heroi universal.

 

L’escriptor ha reconegut que va començar a escriure la novel·la en castellà, el mateix idioma que ha fet servir per als altres dos llibres que té publicats. Però quan va arribar al segon capítol va veure que havia d’escriure els diàlegs dels protagonistes en català. Amela ha afegit que el català del llibre no és el de la Catalunya central, sinó un català nord-occidental, concretament el de Ports de Morella.

 

‘La filla del capità Groc’ és publicada per Planeta, disposa d’un total de 420, i es disponible tant en la versió paper com digital. Obra guanyadora del 36è Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes 2016. El jurat va estar format per Anne-Laure Aymeric, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales.

 

L’ARGUMENT

 

Manuela Penarrocha té tretze anys. Asseguda en una cadireta baixa al portal de casa seva, cus les espardenyes com ningú. La nena d’ulls grisos i cabells d’or recorda el seu pare. Ell, per fer la guerra, n’ha portat unes com aquestes, com la resta de carlistes, homes d’espardenya, garrot, trabuc i navalla a la faixa. Vol abraçar-lo, sentir l’escalfor del seu petó al front. Enyora la mirada dura i alhora plena de tendresa, el seu riure estrident. Només espera que torni per veure’l lluitar de nou pels seus ideals, per retornar a la seva família i al poble la dignitat perduda, a vida o a mort.

 

L’AUTOR

 

Víctor Amela, barceloní de 1960, és novel·lista i periodista. Degà de la crítica televisiva a la premsa, l’exerceix des de fa trenta anys a La Vanguardia, on és cocreador de la secció «La contra» (1998), en què ha publicat 2.100 entrevistes. Col·labora en programes de televisió i ràdio, i és també autor de les novel·les El càtar imperfecte (2013) i Amor contra Roma (2014).

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*