Inici Societat Una jornada aplega els professionals en dermatologia de l’Anoia

Una jornada aplega els professionals en dermatologia de l’Anoia

COMPARTIR

Des de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital d’Igualada i en col·laboració amb el Grup de Dermatologia Sostenible de l’Anoia s’ha organitzat la 1ª Jornada Dermatològica de l’Anoia, adreçada tant a personal mèdic com d’infermeria i Residents en formació, amb l’objectiu de fer més atractiva la patologia dermatològica compartint-la amb l’Assistència Primària i intensificar la coordinació entre els diferents nivells assistencials.

Van compartir la taula inaugural el Dr. Joan Miquel Carbonell, director assistencial del Consorci Sanitari de l’Anoia, la Dra. Carme Riera, directora de Servei d’Atenció Primària de l’Anoia i regidora d’Acció Social i Igualtat de l’Ajuntament d’Igualada, la Dra. Marta Cucurell, dermatòloga i coordinadora de la Unitat de Dermatologia de l’Anoia, juntament amb la Sra. Fina Bové, infermera i especialitzada en Dermatologia.

La idea de fer aquesta jornada, la 1a Jornada dermatològica de l’Anoia, va sorgir del Grup de Dermatologia Sostenible de l’Anoia, grup que ja fa uns anys va apostar per la col·laboració de l’atenció primària en el diagnòstic, tractament i seguiment de part de les patologies dermatològiques en la nostra comarca, amb l’equip de dermatologia de l’Hospital d’Igualada.

Fina Bové va fer avinents els inicis del projecte “Dermatologia sostenible de l’Anoia”, nascut ara fa 12 anys «davant del repte que se’ns proposava de coordinar i entendre amb celeritat la patologia dermatològica de l’Anoia. Podem dir que avui en dia hem aconseguit una molt bona relació amb la primària i uns temps d’espera que poden arribar a ser d’hores depenent de la patologia».

Per la seva banda, la Dra. Riera va destacar que aquest projecte ha tingut tant èxit perquè neix de la necessitat dels mateixos professionals: -“Des de les institucions podem recolzar i donar suport a aquestes iniciatives perquè representa millorar l’assistència a la població, però no es tirarien endavant aquests projectes si no vingués d’un treball en equip que hi estigués al damunt”-.

Per la seva part, Carbonell va destacar el compromís que el CSA té per donar suport a aquestes iniciatives i que a més de millorar l’assistència a la població, és un projecte que genera compartir coneixement i responsabilitat. Va destacar també que majoritàriament era una assistència de dones professionals i va fer una reflexió sobre Margarida Salas, morta el passat dia 7 de novembre, i que va ser bioquímica espanyola, llicenciada en química per la Universidad Complutense de Madrid, deixebla de Severo Ochoa,​ i que va destacar pel seu treball en el camp de la bioquímica i de la biologia molecular, vencent el repte de ser dona en anys foscos per la igualtat de gènere.

En la primera ponència del matí, es va presentar una classe magistral presentada pel Dr. Vicent Navarro López, director de la Cátedra de Enfermedades Infecciosas y Microbiotica Humana”, investigador principal del Grupo de Investigación MiBioPath, UCAM (Universidad Católica San Antonio de Múrcia) i cap de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic Universitari Vinalopó d’Elx, amb el títol: “El eje entero-cutáneo y la microbiota humana. Una nueva diana diagnóstico-terapéutica”.

La sessió va continuar amb la presentació de la Ponència “Relevancia de los suplementos probióticos en el tratamiento del acné”, a càrrec de la Dra. Beatriz Pérez González, metgessa de família.

El Dr. Miquel Ribera Pibernat va ser l’encarregat d’oferir un fantàstic “Taller de fotografia digital en Dermatologia”, molt profitós per als professionals que utilitzen la Teledermatologia per comunicar-se i evitar als pacients desplaçaments innecessaris.

Des de l’Atenció Primària es van enviar 26 casos clínics resolts entre primària i especialitzada però amb la premissa principal que com a molt s’havien visitat de forma virtual i cap dels pacients havia fet una visita presencial a l’Hospital.

D’aquests 26 casos en varen ser triats 10 (els de més puntuació) per ser presentats pels seus autors durant la tarda i d’aquest 10 varen sortir els tres mes votats que són els que es varen endur els premis que consistien en tres dermatoscopis de darrera generació.

Els casos premiats van ser:
“Resolviendo una incógnita”. Alazne Legorburu/Pilar Gonzalez/Beatriz Pérez. ABS Montbui de l’ICS.
“Doctora mi hija tiene mucho pelo”. MªJosé Macias/Natàlia Malina/Anna Quintana. ABS Igualada Urbà de l’ICS.
“Be water my friend”. Marisol Oliva/Sandra Moreno/Veronica Venteo. ABS Vilanova del Camí de l’ICS.

Projecte Dermatologia sostenible de l’Anoia

El projecte de Dermatologia sostenible de l’Anoia neix, el 2007, de la necessitat de millorar la qualitat d’atenció dels pacients amb patologia dermatològica de l’àrea de l’Anoia, fonamentat en la formació, la coordinació, l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació, i en la recerca, i té com a objectiu que la patologia sigui atesa pel professional més adequat, garantint la derivació al professional de dermatologia en els casos urgents o més complicats, per tal de reduir les llistes d’espera, permetent que es resolguin els problemes de menys complexitat en els equips d’atenció primària. És un projecte compartit i en coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària. Destaquem la millora de la resolució de l’atenció primària a través de la formació continuada dels professionals, la creació de referents en dermatologia a cada centre d’atenció primària i la incorporació de la consulta en teledermatologia.

Aquest projecte, el juny de 2017, va rebre el “Premi a la Millor Iniciativa de Millora dels Serveis Sanitaris en Atenció Primària”, atorgat per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC).

El novembre de 2018 rep el “Primer Premi als projectes liderats des d’una organització sanitària integrada o xarxa de centres”, de la 1a Edició dels Premis als Millors Projectes de Coordinació i Integració de la Sanitat Catalana.

FER UN COMENTARI

*