Inici Destacats Igualada tindrà les delegacions de Territori i Salut de la Generalitat al...

Igualada tindrà les delegacions de Territori i Salut de la Generalitat al Penedès

COMPARTIR

El Govern ha detallat el desplegament dels primers Serveis Territorials (SSTT) al Penedès, que situen una oficina a cadascuna de les quatre capitals de comarca. La previsió és que aquest 2022 s’instal·lin a Vilanova i la Geltrú els SSTT d’Educació, al Vendrell hi hagi Drets Socials, a Vilafranca del Penedès s’hi ubiqui Acció Climàtica i a Igualada, Territori i Polítiques Digitals. El desplegament arriba quatre anys després que el Govern aprovés la Delegació del Penedès, que ara garanteix que “no hi ha previstos més retards”. El vicepresident Jordi Puigneró i la consellera Laura Vilagrà han destacat que “es resol un greuge comparatiu” amb la resta de vegueries i han avançat que el 2023 es desplegaran quatre SSTT més als mateixos municipis.

Puigneró i Vilagrà han detallat en un acte oficial a Sant Sadurní d’Anoia la ubicació dels nous ‘Espais Generalitat’, que se situaran a unes oficines del carrer Josep Llanza de Vilanova i la Geltrú, a l’antiga Biblioteca Popular del Vendrell, al centre Àgora de Vilafranca i a l’edifici Ignova d’Igualada. En tots els casos són espais municipals cedits a la Generalitat, on s’hi preveu cadascun dels SSTT assignats, que també actuaran com a oficines d’atenció a la ciutadania.

Segons va avançar fa unes setmanes el delegat de Govern al Penedès, David Alquézar, el desplegament dels SSTT comportarà el nomenament dels respectius directors territorials, que seran càrrecs de nova creació, i es preveuen centenars de treballadors al conjunt de noves seus. Puigneró ha evitat concretar aquest dimecres el nombre d’empleats i ha precisat que properament cada conselleria reestructurarà el seu personal i valorarà si crea noves places.

El vicepresident tampoc ha concretat el pressupost destinat al desplegament dels SSTT, ja que ha apuntat que es tracta de partides distribuïdes entre totes les conselleries, però ha refermat que són despeses ja aprovades per a aquest 2022, de manera que n’ha garantit l’aplicació.

Tant Puigneró com Vilagrà han ressaltat el “pes” que té el Penedès al conjunt de Catalunya, com a quarta vegueria en nombre d’habitants, amb prop de 500.000 veïns i una tendència creixent. En aquest sentit, han valorat la “necessitat” de desplegar els serveis arreu del territori “per enfortir llaços entre el món local i la Generalitat”, ha dit la consellera de Presidència.

“Volem ser on passen les coses”, ha subratllat, posant en valor “les comarques, però sobretot els pobles mitjans i petits”. Al seu torn, Puigneró ha assenyalat que el desplegament dels SSTT “corregeix una anomalia” respecte altres vegueries i ha assegurat que les noves oficines són un exemple “d’equilibri territorial i igualtat d’oportunitats”.

Després del desplegament de les quatre primeres oficines, el Govern ha assegurat que els mateixos espais acolliran quatre SSTT a partir del 2023. La previsió és ubicar Cultura a Vilafranca, Economia a Vilanova, Empresa i Treball al Vendrell, i Salut a Igualada.

El delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, ha celebrat l’oportunitat de “seguir desplegant polítiques de proximitat”. Alquézar ha garantit que els nous serveis “seran referents al territori” de cara a la ciutadania “per aplicar les millors polítiques possibles”.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, s’ha mostrat molt satisfet per l’anunci d’un projecte que “hem reclamat des de 2009, per a nosaltres sempre ha estat un projecte de ciutat necessari per reafirmar la capitalitat d’Igualada i aproximar el govern a la nostra comarca”. Per l’alcalde d’Igualada disposar d’una seu del govern a la ciutat facilitarà als ciutadans que hi puguin accedir amb rapidesa i també farà que les persones de la resta de la vegueria del Penedès que hi hagin d’anar vinguin a Igualada.

Per Castells és important tenir a la ciutat la delegació de Territori on es troba Urbanisme i per tant “el futur de l’urbanisme de la vegueria del Penedès es decidirà des de la seu d’Igualada”. Tenir la seu del departament de Salut, amb un major nombre de funcionaris destinats, també és per Castells “un desplegament important i molt positiu pel nostre territori i pel futur de la nostra ciutat que a banda d’industrial i comercial també ha de ser de serveis”.

L’espai a l’edifici Ignova, propietat municipal, serà cedit de forma provisional al Govern a partir del setembre i després el propi govern de la Generalitat serà qui decidirà i buscarà seu per aquests dos departaments.

Gemma Sánchez / ACN – Redacció

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*