Inici Societat Igualada disposarà de contenidors intel·ligents per fomentar el reciclatge

Igualada disposarà de contenidors intel·ligents per fomentar el reciclatge

COMPARTIR

Una quinzena de municipis -entre ells Igualada-, a més de l’Hospital de Can Ruti i les universitats UPC i la Rovira i Virgili, disposaran d’un sistema de contenidors grocs intel·ligents que inclouran un codi QR que permetrà identificar-los a través del mòbil amb l’objectiu de fomentar el reciclatge i premiar els ciutadans que en facin més ús a través dels ‘reciclos’, una moneda que es podrà bescanviar per productes o serveis relacionats amb la sostenibilitat.

El projecte, anomenat ‘Reciclatge 5.0’ i que és pioner a Europa, es durà a terme durant el 2019 a Igualada, Sant Boi de Llobregat, Granollers i la comarca del Pla de l’Estany. La iniciativa ha estat promoguda per TheCircularLab i s’ha presentat aquest dilluns durant la jornada ‘Tecnologies intel·ligents al servei del ciutadà’, que s’ha celebrat a Barcelona i ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el president de la Cambra, Miquel Valls i l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, entre d’altres.

El conseller delegat d’Ecoembes, Óscar Martín, ha explicat que el projecte condueix a un “futur cap a la innovació per perseguir un planeta net, segur i sostenible”. Segons ha afegit, els ciutadans, institucions públiques i empreses integren una economia circular per millorar la ciutat i cuidar el medi ambient i això donarà pas a treballar d’una manera més “flexible i eficient”. També ha comentat que el projecte és una idea de canvi per repensar-se la manera de mobilitzar als ciutadans en qüestions mediambientals.

“La idea és convertir Catalunya en sunbox”, ha continuat el conseller delegat d’Ecoembes, l’entitat sense ànim de lucre que gestiona la recuperació i el reciclatge en envasos de plàstics, llaunes i els bricks, a més dels envasos de cartró i paper arreu de l’Estat. Martín ha celebrat que el projecte ha deixat de ser un objectiu per convertir-se en una realitat. “Volem convertir Catalunya líder de la transició a l’economia circular, posar en marxa innovacions circulars i valorar l’impacte en la ciutat”. Martín ha indicat que des de Ecoembes i TheCircularLab volen tirar endavant el projecte de la mà de la ciutadania catalana.

El projecte Reciclatge 5.0 es portarà a terme al llarg del 2019 i estarà principalment centrat en llaunes i ampolles. Es pilotarà en dos àmbits: el domèstic i fora de la llar. L’usuari s’ha de registrar en una ‘webapp’, des d’on s’anirà comptant les vegades que aquest recicli, gràcies a un codi QR que identifica el telèfon mòbil del ciutadà a l’hora de dipositar el residu al contenidor. En conseqüència, es computaran digitalment ‘reciclos’, el sistema digital que canviarà el compromís dedicat a la sostenibilitat en “premis” per l’usuari.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha expressat la seva satisfacció perquè projectes innovadors com aquests es facin a Catalunya. Calvet ha assegurat que triar Catalunya per al projecte ‘Reciclatge5.0’ “donarà bons resultats” i ha garantit que comptarà amb la complicitat del Govern. “El que hem de fer és crear millores per als ciutadans i millorar la gestió de residus”, ha assegurat Calvet.

Actualment a Catalunya el 44% dels plàstics que s’exposen al mercat tenen una “segona vida” i Calvet ha subratllat que aquest percentatge es millorarà gràcies als projectes que donen suport a la sostenibilitat.

Per la seva banda, l’alcalde d’Igualada i president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha afirmat que al seu municipi fa temps que utilitzen plans de sostenibilitat i que dels “residus creen productes”. “Que Ecoembes hagi pensat en Igualada per portar a terme aquest projecte, ens ha permès veure que això pot ser possible”. Segons Castells, els municipis han de ser “l’instrument” per aconseguir aquests objectius, i si no és així, “això serà insostenible”.

Andrea Martínez Gil / ACN

COMPARTIR

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

*